odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-
ÁTRIUM 14h-Közzétették a legjobb idegennyelvű film Oscarjára esélyes kilenc címet - A Fehér Isten nem került közéjük
2014-12-19 21:21 | TomTom


Az Amerikai Filmakadémia bejelentette, a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjára nevezett 83  alkotás közül melyik 9 cím került fel a továbbra is versenyben lévő művek listájára. A tavalyi magyar bravúr idén sajnos nem sikerült; A nagy füzet után idei küldöttünk, a januárban a Sundance Fesztivál műsorán is bemutatkozó Fehér Isten sajnos nem jutott a kilenc film közé, ahogy több, nagy esélyesnek tartott darab sem. A listán nem szerepel sem a Dardenne testvérek Két nap, egy éjszakája, sem az izraeli Válólevél, sem pedig a Cannes-ban idén Arany Pálmát nyert török Téli álom. Az Eszeveszett mesék, az Ida, a Leviatán és a Lavina mellett szerepel viszont Hollandia, Grúzia és Mauritánia nevezettje, a Simon Bolivarról szóló életrajzi dráma Venezuelából, valamint az Arany Glóbuszra is esélyes észt film, a Mandarinok. A kilences listából az öt jelölt nevét január 15-én, a többi kategória jelöltjeivel együtt jelentik be, a díjakat fabruár 22-én adják át.

Íme a kilences lista:

Eszeveszett mesék, Damián Szifrón, Argentína
Mandarinok (Mandariinid / Tangerines), Zaza Urushadze, Észtország
Kukoricasziget (Simindis kundzuli / Corn Island), George Ovashvili, Grúzia
Timbuktu, Abderrahmane Sissako, Mauritánia
A vádlott (Lucia de B / Accused),  Paula van der Oest, Hollandia
Ida, Paweł Pawlikowski, Lengyelország
Leviatán, Andrej Zvjagincev, Oroszország
Lavina, Ruben Östlund, Svédország
A felszabadító (Libertador / The Liberator), Alberto Arvelo, Venezuela

(forrás: Cineuropa)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Berlinale - Kiválasztották a Berlinale Panoráma szekciójának filmjeit
2014-12-17 15:06 |


Tizenegy művészfilmet és nyolc dokumentumfilmet válogattak be eddig a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában bemutatandó alkotások közé, amelyben az európai és amerikai filmek mellett tajvani, dél-koreai, uruguayi és kenyai mozik is versenyeznek.
A művészfilmek között lesz a nemzetközi premierje Justin Kelly amerikai rendező első játékfilmjének, az I Am Michael című mozinak, amelynek Gus Van Sant a producere. Az 1980-as években játszódó film címszereplőjét, egy melegjogi aktivistát James Franco alakítja, a főbb szerepekben Emma Roberts, Zachary Quinto és Charlie Carver látható.
A Berlinalén lesz a világpremierje Mark Christopher 54: The Director's Cut című filmjének. Ez az 1998-ban bemutatott 54 című mozijának eredeti vágott változata, a film a legendás New York-i Studio 54 éjszakai bár életéről szól, olyan parádés szereposztásban, mint Ryan Phillipe, Salma Hayek, Mike Myers, Sela Ward és Mark Ruffalo.
A 2009-es Berlinale Panoráma szekciója közönségdíjas amerikai dokumentumfilmjének, a The Yes Men címűnek az alkotói februárban visszatérnek a berlini filmfesztiválra a The Yes Men Are Revolting című mozijukkal.
Kelet-Ázsiából egy-egy tajvani és dél-koreai filmet hívtak meg. Doze Niu Csen-zer Paradise in Service című alkotása a tajvani történelem egy fekete fejezetét dolgozza fel: bordélyházak létesítését annak érdekében, hogy fenntartsák a hadsereg katonáinak morálját a Mao Ce-tung elleni harcban. JK Dzsön dél-koreai rendező Ode to My Father című filmje a koreai háború napjainkra gyakorolt hatásait járja körbe.
Latin-Amerikából egyelőre egyetlen filmet választottak be a programba, az uruguayi-chilei-nicaraguai koprodukcióban készült El hombre nuevo (The New Man) című mozit Aldo Garay rendezésében. Ez a film is a közelmúlt történelmét dolgozza fel, a tupamarók és a szandinisták harcát az önkényuralom ellen.
A gyermekek bántalmazása számos európai film központi témája. Peter Kern osztrák rendező Der letzte Sommer der Reichen, Stina Werenfels svájci-német koprodukciós filmje, a Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern és a cseh Veronika Liskova Danieluv svet (Daniel's World) című alkotása is e témát dolgozza fel.
A 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált február 5. és 15. között rendezik a német fővárosban, a versenyprogram zsűrijének elnöke Darren Aronofsky amerikai filmrendező lesz.
https://www.berlinale.de/en/presse/pressemitteilungen/panorama/pan-presse-detail_25556.html

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Újabb nemzetközi elismerést kapott Pálfi György filmterve
2014-12-17 15:00 |


A franciaországi Les Arcs European Film Festival koprodukciós fórumán Pálfi György, Nagy V. Gergő és Ruttkay Zsófia A hang (The Voice) című filmterve elnyerte az Arte kulturális televízió legjobb filmtervnek járó díját.
A tervet, amelyet 26 projekt közül találtak a legjobbnak, Pusztai Ferenc, a film producere mutatta be a fórumon, és hétfőn este személyesen vette át a 6000 euróval (1,9 millió forint) járó elismerést - tájékoztatta a Vertigo Media az MTI-t kedden. A hang (The Voice) néhány hónapon belül a harmadik nemzetközi elismerést kapta.
A film a Pusztai vezette KMH Film gyártásában a tervek szerint 660 millió forintos költségvetéssel készül. A Magyar Nemzeti Filmalap eddig a forgatókönyv-fejlesztésre 2 millió forintot ítélt meg, és a produkcióban koprodukciós partnerként részt vesz a francia Sciapode és a magyar Origo Film Group. A film a tervek szerint részben az Egyesült Államokban és angol nyelven forog majd.
A hang (The Voice) egy harmincas magyar újságíróról szól, aki sosem találkozott a hetvenes években Amerikába disszidált és eltűnt apjával, de saját családalapítása küszöbén elhatározza, hogy elutazik az Egyesült Államokba, és megkeresi őt. Az apa tudósként egy olyan kutatócsoportban dolgozott, amely az űrből érkezett hangokat vizsgálta, bizonyítékot keresve arra, hogy van-e intelligens élet a Földön kívül. A film azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy egyedül vagyunk-e a világban - olvasható a közleményben.
A filmtervet december elején a 32. Torinói Filmfesztivállal párhuzamosan megrendezett TorinoFilmLab filmtervfejlesztő fórumán díjazták, előtte pedig az Európai Unió oktatási, audiovizuális és kulturális támogatási platformja, a MEDIA programja ítélt 50 ezer eurós támogatást a projektnek. A hang (The Voice) akkor a második legnagyobb támogatási összegben részesült a MEDIA program egyedi projektjei között és a legnagyobb összeggel támogatták a magyar filmtervek közül.
A Pusztai Ferenc vezette KMH Film gyártásában készült legutóbb Zomborácz Virág Utóélet című filmje is, valamint olyan, nemzetközileg is elismert és díjazott alkotások, mint Kocsis Ágnes Pál Adrienn, Gigor Attila A nyomozó és Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjei, és itt készül Gigor Attila legújabb, A kút című játékfilmterve is.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Itt az új Terrence Malick-film, a Knight of Cups előzetese
2014-12-16 17:47 | TomTom


Felkerült a netre Terrence Malick új rendezése, a jövő februári Berlini Filmfesztiválon bemutatkozó A kelyhek lovagja (Knight of Cups) legelső előzetese.
A trailer semmit nem árul el a történetről, csupán a Christian Bale által játszott főhős, Rick sodódását követhetjük, a direktorra oly jellemző képekkel, beállításokkal, és kameramozgásokkal (az operatőr ezúttal is Emmanuel Lubezki, aki Az új világ, Az élet fája és a nálunk be nem mutatott To the Wonder után negyedszerdolgozott együtt Malickkel). A cselekményhez nem ad fogódzót az egyidőben kiadott hivatalos szinopszis sem, egyelőre csupán annyi világos, hogy főhősünk nyakig merül a felső tízezer gátlástalan, hedonista világában (ilyen szempontból némileg párja az Amerikai pszichóban szintén Bale által játszott főszereplőnek, Bateman-nek, bár hősünk itt a vég nélküli bulizást szemmel láthatóan már nem élvezi annyira),  és hogy közelebbi kapcsolat fűzi Cate Blanchett és Natalie Portman karakteréhez is - eközben pedig látszólag ugyanúgy az Élet és a Szeretet természetén mereng, mint Az élet fája főhőse. Bale, Blanchett és Portman mellett a filmben szerepel még többek között Brian Dennehy, Antonio Banderas, Freida Pinto, Wes Bentley, Isabel Lucas, Teresa Palmer, Imogen Poots és Armin Müller-Stahl is, a narrátor pedig Ben Kingsley lesz. A cím egyébként a tarot kártya egyik lapjára utal - egy pillanatra ez látható is a trailerben.
Az előzetes itt található, azt egyelőre nem tudni, a film mikor kerül a mozikba.

(forrás: ComingSoon)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Malick és Greenaway új filmje is Berlinben mutatkozik be
2014-12-15 17:29 | TomTom


A Berlini Filmfesztivál szervezőbizottsága ma hozta nyilvánosságra a  rendezvény programjában szereplő első hét címet, ezek szerint pedig Terrence Malick, Peter Greenaway és Alekszej German legújabb munkája is itt lesz először látható. A versenyfilmek között szerepel Terrence Malick munkája, a Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman közreműködésével készült Kelyhek lovagja, Peter Greenaway rendezése, az Eizenstein Guanajuatóban, valamint a Félúton című filmjével 2002-ben Ezüst Medvét nyert Andreas Dresen alkotása, a Mintha álmodtunk volna. Mellettük Andrew Haigh, Jayro Bustamante és az orosz Alekszej German kapott meghívást a versenyprogramba, Kenneth Branagh Hamupipőkéjét pedig versenyen kívül mutatják be.
A fesztivált jövőre február 5. és 15. között rendezik, íme a hét cím:

45 év (45 Years), Andrew Haigh, Egyesült Királyság
Mintha álmodtunk volna (Als wir träumten / As We Were Dreaming), Andreas Dresen, Németország-Franciaország
Hamupipőke (Cinderella), Kenneth Branagh, USA - Versenyen kívül
Eisenstein Guanajuatóban (Eisenstein in Guanajuato), Peter Greenaway, Hollandia-Mexikó-Belgium-Finnország
Ixcanul (Ixcanul Volcano), Jayro Bustamante, Guatemal-Franciaország
Kelyhek lovagja (Knight of Cups), Terrence Malick, USA
Elektromos felhők alatt (Pod electricheskimi oblakami / Under Electric Clouds), Alekszej German, Oroszország-Ukrajna-Lengyelország

(forrás: Variety)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Öt Európai Filmdíjat nyert az Ida
2014-12-13 21:43 | TomTom


A lengyel Ida tarolt az Európai Filmakadémia szombat este, Rigában rendezett díjátadóján; a fekete-fehér drámája lett a legjobb film, Pawel Pawlikowski a legjobb rendező és forgatókönyvíró, Lukasz Zal és Ryszard Lenczewski a legjobb operatőr, ezen felül pedig  - nagy meglepetésre - még a közönségdíjat is elnyerte a film. Az Ida egyedül a legjobb színésznők kategóriájában nem tudta jelölését díjra váltani - itt Marion Cotillardnak ítélték meg a trófeát a Dardenne testvérek Két nap, egy éjszaka című filmjében nyújtott játékáért, míg  a legjobb színész a Cannes-ban is díjazott Timothy Spall lett, aki Mike Leigh életrajzi drámájában alakította a festő William Turnert.
Magyar érdekeltség csak a rövidfilmek versenyében volt, ahol Szabó Simon Fal című kisfilmje versenyzett, ám az Akadémia végül a horvát The Chicken című alkotásnak adta az elsimerést.

Íme a nyertesek listája (a győzteseket aláhúzással jelöltük):

Európai film:
Lavina
Ida
Leviatán
A nimfomániás - rendezői változat - DVD-megjelenés: december 17.
Téli álom (Kis Uykusu / Winter Sleep) - hazai bemutató: január 15.

Európai vígjáték:
Carmina és ámen (Carmina y ámen / Carmina and Amen)
Le Week-End
Ne aggódj, a maffia csak nyáron öl
(La mafia uccide solo d'estate / The Mafia Only Kills In Summer)

Európai rendező:
Nuri Bilge Ceylan, Téli álom (Kis Uykusu / Winter Sleep)
Steven Knight, Locke
Ruben Östlund, Lavina
Paweł Pawlikowski, Ida
Paolo VirzìEsélylesők (Il capitale umano / The Human Capital) - hazai bemutató: február 5.
Andrej Zvjagincev, Leviatán

Európai színésznő:
Marian Alvarez, A sebesült (La Herida / Wounded)
Valeria Bruni TedeschiEsélylesők (Il capitale umano / The Human Capital)
Marion Cotillard, Két nap, egy éjszaka
Charlotte Gainsbourg, A nimfomániás - rendezői változat
Agata Kulesza, Ida
Agata Trzebuchowska, Ida

Európai színész:
Brendan Gleeson, Kálvária (Calvary)
Tom Hardy, Locke
Alekszej Szerebrjakov, Leviatán
Stellan Skarsgård, A nimfomániás - rendezői változat
Timothy Spall, Mr. Turner

Európai forgatókönyvíró:
Ebru Ceylan & Nuri Bilge Ceylan, Téli álom (Kis Uykusu / Winter Sleep)
Jean-Pierre & Luc Dardenne, Két nap, egy éjszaka
Steven Knight, Locke
Oleg Negin & Andrej Zvjagincev, Leviatán
Paweł Pawlikowski & Rebecca Lenkiewicz, Ida

Közönségdíj:
A szépség és a szörnyeteg
Ida
A nimfomániás
Philomena - Határtalan szeretet
A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Két nap, egy éjszaka

Európai felfedezés - Fipresci díj:
10.000 km
'71
Party Girl
A törzs
(Plemya / The Tribe)
A sebesült (La Herida / Wounded)

Európai dokumentumfilm:
Just the Right Amount of Violence
Master of the Universe
Of Men and War

Róma körül
Waiting for August
We Come as Friends

Európai animációs film:
Jack et la mécanique du cœur / Jack and the Cuckoo-Clock Heart
Csodabogarak - Az elveszett hangyák völgye
L'arte della felicitá / The Art of Happiness

Európai rövidfilm:
Panique au Village: La Bûche de Noël / A Town Called Panic: The Christmas Log
Daily Bread
Dinola
Hätäkutsu / Emergency Call
Pequeño bloque de cemento con pelo alborotado conteniendo el mar / Little Block of Cement with Disheveled Hair Containing the Sea
Pride
Shipwreck
Ich hab noch Auferstehung / Still Got Lives
Lato 2014 / Summer 2014
Taprobana
The Chicken
The Chimera of M.
The Missing Scarf
Fal
Hvalfjörður / Whale Valey

A korábban díjazottak listája:

Európai operatőr - Carlo Di Palma-díj:
Łukasz Żal & Ryszard Lenczewski, Ida

Európai vágó:
Justine Wright, Locke

Európai látványtervező:
Claus-Rudolf Amler, Sötét völgy (Das Finstere Tal / The Dark Valley)

Európai jelmeztervező:
Natascha Curtius-Noss, Sötét völgy (Das Finstere Tal / The Dark Valley)

Európai zeneszerző:
Mica Levi, A felszín alatt (Under The Skin)

Európai hangmérnök:
Joakim Sundström, Beindulva (Starred Up)

Európai koprodukciós díj - Eurimages díj:
Ed Guiney

Európai elismerés a világ filmművészetében:
Steve McQueen

Életműdíj:
Agnés Varda

(forrás: Cineuropa)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Közzétették a legjobb idegennyelvű film Oscarjára esélyes kilenc címet - A Fehér Isten nem került közéjük
2014-12-19 21:21 |

Berlinale - Kiválasztották a Berlinale Panoráma szekciójának filmjeit
2014-12-17 15:06 |

Újabb nemzetközi elismerést kapott Pálfi György filmterve
2014-12-17 15:00 |

Itt az új Terrence Malick-film, a Knight of Cups előzetese
2014-12-16 17:47 |

Malick és Greenaway új filmje is Berlinben mutatkozik be
2014-12-15 17:29 |

Öt Európai Filmdíjat nyert az Ida
2014-12-13 21:43 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
Melyik filmben nyújtott alakítása volt a kedvenced Philip Seymour Hoffmantól?
Boogie Nights (1997)
A boldogságtól ordítani (1998)
A nagy Lebowski (1998)
Magnólia (1999)
Hibátlanok (1999)
Majdnem híres (2000)
Az utolsó éjjel (2003)
Capote (2005)
Mission: Impossible III. (2006)
Charlie Wilson háborúja (2007)
Kis-nagy világ (2008)
Kétely (2008)
Pénzcsináló (2011)
A búcsúkoncert (2012)
The Master (2012)
A kedvencem nem szerepel a listán
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink