odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-
ÁTRIUM 14h-Szász Attila filmje a montreali filmfesztivál versenyprogramjában
2014-08-13 13:29 |


Szász Attila A berni követ című filmjét is beválogatták a Montreal World Film Festival elsőfilmes versenyprogramjába, ahol a Golden Zenith-díjért indulhat.
A filmet Szász Attila rendező jelenlétében, három alkalommal vetíti a Montreal World Film Festival augusztus 29-én és 30-án. A montreali mustra - amelyet augusztus 21. és szeptember 1. között rendeznek - a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége által A-kategóriásnak minősített filmfesztivál.
Az alkotás megtörtént eseményt, az 1958-ban történt svájci túszdrámát dolgozza fel: 1958. augusztus 16-án két magyar emigráns betört a berni magyar nagykövetségre, és túszul ejtette a nagykövetet. Az épületet körbevette a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok spontán tüntetésbe kezdtek az utcán, a követség falai között pedig túszdráma bontakozott ki. 
A nagykövetet Kulka János, a két túszejtőt Szabó Kimmel Tamás és Kádas József alakítja. A további szerepekben mások mellett Lovas Rozi, Szikszai Rémusz, Balsai Mónika, Lábodi Ádám, Szalay Marianna, Katona László, Takátsy Péter és a magyar származású svájci színész, Laszlo I. Kish látható. A film forgatókönyvét Köbli Norbert írta. 
A berni követ a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra-programjának támogatásával készült.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Magyar filmpremierek a torontói filmfesztiválon
2014-08-13 13:24 |


A torontói nemzetközi filmfesztivál szervezői nyilvánosságra hozták a szeptember 5-én kezdődő rendezvény programját. A fesztivál meghívta Hajdu Szabolcs új filmjét, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Délibáb-ot. A világpremier a Contemporary World Cinema válogatásban lesz az alkotók jelenlétében. A torontói filmfesztivál az őszi fesztiválszezon egyik legfontosabb eseménye: mintegy ötezer szakmabeli, több mint ezer újságíró és filmkritikus látogatja évről-évre. 
 
Hajdu Szabolcs a Fehér tenyér-t (2006, cannes-i világpremier, Filmszemle rendezői, operatőri díja és közönségdíja) és a Bibliothéque Pascal-t (2010, berlini világpremier, Filmszemle fődíj, operatőri díj) követően a modernkori rabszolgatartásról forgatott mozifilmet nemzetközi stábbal a magyar Pusztán. Az újszerű film irodalmi alapja a Ház a térkép szélén című Tar Sándor-novella – a forgatókönyv a rendező, Jim Stark amerikai filmes és Lovas Nándor közös munkája.
A westernfilm műfaját újragondoló alkotás főszereplője a világhírű Isaach De Bankolé. Az elefántcsontparti születésű francia színész Jim Jarmusch filmjeivel (Éjszaka a földön, Szellemkutya, Az irányítás határai) vált világszerte ismertté, majd szerepelt Lars von Trier Manderlay-jában és a Casino Royale című James Bond-filmben is. A hortobágyi rabszolgatelep urát Răzvan Vasilescu román színész alakítja, a női főszerepben Török-Illyés Orsolya, továbbá Dragos Bucur román színész és Polgár Tamás is játszik a filmben.
A Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László. A filmet tavaly nyáron többszáz jellegzetes hortobágyi haszonállat, jelentős mennyiségű lőfegyver és számos kaszkadőr részvételével forgatták a Hortobágyi Nemzeti Parkban.
Hajdu Szabolcs új filmje a Filmalap 350 millió forintos gyártási támogatásával a Mirage Film Stúdió és a Filmpartners produkciójában a szlovák Mphilms, a TV2 és a Sparks koproduceri részvételével készült. A Délibáb vezető producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, koproducere Pataki Ági, Prikler Mátyás, Jim Stark, Romwalter Judit és Mécs Mónika.
A Délibáb a tervek szerint novemberben érkezik a magyar mozikba.
 
Fabricius Gábor rövidfilmje, a Sintér (Skinner) vetítése a torontói filmfesztivál újonnan létrehozott Short Cuts programjában lesz. A 12 perces alkotás a Pusztai Ferenc vezette KMH Film gyártásában készült.
A Sintér történetében Tibi, a kidobó a válság sújtotta Budapesten szétmálló biztonság és brutális létfeltételek között küzd családja túléléséért. Vagy ő dob ki valakit, vagy őket dobják az utcára. Kérdés, hogy van-e választása, és hogy hogyan érez mindeközben. A  nagy szívű bunyós igaz történetében a főszereplővel szembe jön a múltja, ami szembesíti azzal, hogy mit is csinál valójában, ezáltal pedig választás elé kerül - vallja a forgatókönyvet is jegyző Fabricius Gábor. A történet szerint Sintér pénzbehajtó, aki bár sportoló volt, arra kényszerül, hogy behajtóként dolgozzon, mert ma csak így tud túlélni – legalábbis ez a kézenfekvő. A Sintér főszereplője a valóban kidobóként dolgozó Szőke Tibor, további szerepekben Petrik Andrea és Rába Roland látható. A film operatőre Garas Dániel, vágója Makk Lili. A Sintér a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán pályázatának ötmillió forintos támogatásával készült.
Fabricius a londoni Central Saint Martins College-ban szerzett MA diplomát, előtte néhány évet a MOME vizuális kommunikáció szakára járt. Számos rövidfilm rendezője, aki Cannes-ban 2000-ben elnyerte a reklámszakma legfontosabb nemzetközi díját, a Golden Media Lion-t.

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Meghalt Robin Williams
2014-08-12 02:57 | TomTom


63 éves korában, helyi idő szerint hétfő délelőtt elhunyt Robin Williams. A hosszú ideje depresszióval küzdő színész otthonában lett öngyilkos, halálát fulladás okozta.
Williams 1951. július 21-én született Chicagóban. Az alapvetően félénk és csöndes fiú komikusi tehetsége igen korán jelentkezett: édesanyja előtt utánozta nagymamáját, színpadon pedig először a gimnáziumban szerepelt. Az éjszakai klubok világából egyenes út vezetett a televízióhoz, ahol először a Happy Days című sorozatban szerepelt, majd - lényegében az itteni karakterét, Morkot megtartva - vállalta az Egy úr az űrből (Mork and Mindy) főszerepét, mely 1978-tól négy éven át futott. A vásznon először 1980-ban, a Robert Altman rendezte Popeye címszereplőjeként tűnt fel, a következő több mint három évtizedben pedig csaknem száz filmben lehetett találkozni vele 
Bár alapvetően komikus szerepeiről lett ismert, legalább ennyire emlékezetesek drámai alakításai: többek között az Ébredésekben, a Holt költők társaságában, A Halászkirály legendájában, vagy a Good Will Huntingban. Sőt, sokszor vígjátéki szerepeiben is szinte egyetlen pillanat alatt lett komikus karakteréből komoly, drámai, esetleg kifejezetten tragikus sorsú figura - gondoljunk a Jó reggelt, Vietnám rádiósára (tragikus egybeesés, hogy a magyar változatban az őt megszólaltató Bajor Imre néhány napja hunyt el), vagy az Agyament Harry-ben az élességét hirtelen elvesztő színészre. A fiatalabb közönség jól ismerheti a Hookból, a Mrs. Doubtfire-ből, a Jumanjiból, a Flubberből, vagy az Éjszaka a múzeumban-sorozatból (melynek harmadik részét a tervek szerint decemberben mutatják be), emellett pedig számtalan rajzfilmhősnek kölcsönözte hangját, így többek között az Aladdinban, a Robotokban és a Táncoló talpakban is közreműködött. A 2000-es évek elején feltűnt több thrillerben is,  emlékezetes és hátborzongató alakítást nyújtott az Álmatlanságban és a Sötétkamrában is.
Négyszer jelölték Oscar-díjra, a Jó reggelt, Vietnám, a Holt költők társasága és A Halászkirály legendája után végül a Good Will Huntingban nyújtott játékáért kapta meg a szobrot, 1998-ban. Emellett 2 Emmy-díjat nyert (9 alkalommal jelölték), 11 Arany Glóbusz-jelöléséből 5-öt váltott díjra, 2011-ben pedig Cecil B.DeMille-életműdíjat kapott, sőt, 6 Grammy-t is elnyert.
Egy páratlanul sokoldalú, kivételes tehetségű és utánozhatatlan művész hagyott itt minket. Népszerűségét és közkedveltségét mindennél jobban mutatja, hogy pár óra alatt nem csupán Hollywood egésze nyilvánította ki részvétét, de maga Barack Obama elnök is hangot adott megrendültségének.

(forrás: Variety)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Magyar témájú film Locarnóban
2014-08-10 20:08 |


Pénteken vetítették az A-kategóriás Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon a Viktória – A zürichi expressz  című drámát, mely egy Svájcban munkát vállaló magyar prostituált történetét meséli el. A film érdekessége, hogy bár szinte teljes egészében magyar gárdával (a modell Farkas Franciska, illetve Nagy Zsolt és Stefanovics Angéla főszereplésével) és magyar nyelven forgott, hazai állami támogatásban nem részesült. Fontos témája miatt azonban a svájci filmalap (Swiss Films) beszállt a több száz igaz történet alapján készült, megrázó és felemelő film finanszírozásába.
 
A film középpontjában Viktória áll, a mélyszegénységben élő budapesti cigánylány (Farkas Franciska). Viktória a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként szerencsét próbáljon Svájcban. Zürichben már az első munkanapján kiderül, hogy nem minden olyan, mint egy lányregényben: szerencsejáték-függő futtatója (Nagy ZsoltFekete leves, Szabadesés) nyomorúságos körülmények között tartja, éjjel-nappal dolgoztatja és még a pénzét is elveszi. Viktória lassan összebarátkozik szobatársnőjével, a gyermeke visszaszerzéséért küzdő Blondie-val (Stefanovics AngélaLibiomfi, Noé bárkája), és együtt szállnak szembe sorsukkal. 
 
A magyar állami finanszírozás nélkül, kizárólag svájci pénzből, de magyar forgatókönyvből készült Viktória – A zürichi expressz korábban már Németország és Portugália filmfesztiváljait is megjárta, most pedig az A-kategóriás Locarnóban vetítik. A film a hazai mozikban október 2-től látható.

(forrás: Mozinet)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Mégsem csap össze a mozikban Batman és Superman Amerika Kapitánnyal
2014-08-07 18:45 | TomTom


Elmarad a DC és a Marvel közötti nagy, mindeddig példa nélküli és mozitörténelmi jelentőségűnek tűnt csata: a Warner Bros. bejelentette, mintegy másfél hónappal előrébb hozza a forgatás alatt álló Batman v. Superman: Dawn of Justice bemutatóját., amely így 2016. május 6-a helyett már március 25-én mozikba kerül.
A Warner eredetileg a 2016-os nyári szezon első hétvégéjén szerette volna bemutatni Az Acélember folytatását, a Marvel azonban idén áprilisban bejelentette, hogy ugyanerre az időpontra időzítik ők is az Amerika Kapitány harmadik részének premierjét. Május első, hagyományosan erős hétvégéje egyébként az elmúlt években szinte kivétel nélkül a Marvel új filmjét jelentette: ekkor mutatták be mindhárom Vasembert (2008-ban, 2010-ben és 2013-ban), 2011-ben a Thort, 2012-ben pedig a Bosszúállókat, utóbbi folytatását pedig szintén ezen a hétvégén, 2015. május 1-én kezdik vetíteni a tengerentúlon.  
Mindkét stúdió, a Warner Bros. és a Marvel is ragaszkodott a 2016. május 6-i időponthoz, és mindketten úgy nyilatkoztak, nem módosítják a premier dátumát - miközben nyilvánvaló volt, mindkettejük számára kockázatos lenne az összecsapás. A Warner végül tegnap jelentette be 2020-ig tervezett DC-adaptációik menetrendjét, ebben pedig már jelezték, a Batman v. Superman premierjét előrehozták húsvét hetére. Az Acélember folytatása mellett 2016 és 2020 között további kilenc (!)  DC-képregényfilmet mutatnának be, évente kettőt, ám ezekről egyelőre többet nem lehet tudni - valószínűsíthető azonban, hogy ezek között lesz Az Igazság Ligája, melynek a Batman v. Superman ágyaz meg, illetve önálló kalandot kapna Csodanő is, akit Gal Gadot alakít. A Warner közleménye szerint 2016 márciusa után augusztus 5-én érkezik a következő szuperhősfilm, 2017-ben júniusban és novemberben, 2018-ban márciusban és júliusban, 2019-ben és 2020-ban pedig áprilisban és júniusban láthatnánk egy-egy képregény-feldolgozást.

(forrás: Hollywood Reporter)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Elhunyt Bajor Imre színművész
2014-08-06 15:40 |


Életének 58. évében elhunyt Bajor Imre színművész - erősítette meg a művész haláláról szóló sajtóhíreket Hegedűs László, a család ügyvédje.
Hozzátette: Bajor Imrét szerdán 9 óra 45 perckor kórházban érte a halál, temetéséről később intézkednek. A művész régóta szenvedett daganatos megbetegedésben.
Bajor Imre 1957. március 9-én született Budapesten. Színi pályáját 1976-ban az Állami Déryné Színháznál kezdte gyakorlószínészként. 1984-től kisebb szerepeket játszott a színházban, innen 1989-ben szerződött a Játékszínhez, 1999 óta szabadúszó. Főbb színpadi szerepei: Beck (Zsolt: Erzsébetváros), Bill (Maugham: Örökké téged), dr. Spórum (Molnár: A jó tündér), Miska, a lovászfiú (Szirmai: Mágnás Miska).
 A közönség a Szomszédok című teleregény Oli nevű fodrászfiújaként ismerte és szerette meg. Itt hangzott el az általa kitalált köszönés, a "Csóközön", amely olyan nagy tetszést aratott, hogy országjáró önálló estjének is ezt a címet adta. Bajor Imre a kilencvenes évektől elmaradhatatlan résztvevője volt a Rádiókabaréknak, nagy sikerű magánszámának refrénjét máig emlegetik: "Én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó".
Szerette a filmezést is, ő játszotta a főszerepet a harmincas évek két nagy sikerű filmvígjátékának új változatában, a Meseautóban (2000) és az Egy szoknya, egy nadrágban (2005). Tímár Péter 2004-es Le a fejjel! című produkciójában Hernádi Judit és Gálvölgyi János partnereként bolondozott.
A művész 1999-től rendszeres vendége volt az RTL Klub Heti Hetes című humoros műsorának. Az ezredfordulóra az ország egyik legnépszerűbb komikusa lett. Művészetét díjakkal is elismerték: 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át, 1999-ben Karinthy-gyűrűt kapott, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.
Közismert sztár volt, magánélete nyitott könyv voltak a rajongók számára. Évekig élt együtt Hámori Eszter színésznővel, két gyermeke anyjával. Fellépései előtt egész életében lámpalázas volt, mert fontosnak tartotta, hogy minden este megnyerje a közönség szívét. A fellépés előtti stresszről így nyilatkozott: "Ha már nem lenne, akkor abba kéne hagynom a pályát".
Bajor Imre egészsége 2011 elején megrendült, kórházba került, egy hónapig pihent, aztán visszatért a Heti hetesbe és a színpadra is. 2013-ban megint beteg lett, 2014 elején ismét kórházba került, kiderült, hogy agydaganata van. Kínába is elutazott gyógykezelésre, de végül nem tudták meggyógyítani.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Szász Attila filmje a montreali filmfesztivál versenyprogramjában
2014-08-13 13:29 |

Magyar filmpremierek a torontói filmfesztiválon
2014-08-13 13:24 |

Meghalt Robin Williams
2014-08-12 02:57 |

Magyar témájú film Locarnóban
2014-08-10 20:08 |

Mégsem csap össze a mozikban Batman és Superman Amerika Kapitánnyal
2014-08-07 18:45 |

Elhunyt Bajor Imre színművész
2014-08-06 15:40 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
Melyik filmben nyújtott alakítása volt a kedvenced Philip Seymour Hoffmantól?
Boogie Nights (1997)
A boldogságtól ordítani (1998)
A nagy Lebowski (1998)
Magnólia (1999)
Hibátlanok (1999)
Majdnem híres (2000)
Az utolsó éjjel (2003)
Capote (2005)
Mission: Impossible III. (2006)
Charlie Wilson háborúja (2007)
Kis-nagy világ (2008)
Kétely (2008)
Pénzcsináló (2011)
A búcsúkoncert (2012)
The Master (2012)
A kedvencem nem szerepel a listán
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink