odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Skip
CORVIN nyitva Gellért
ÁTRIUM nyitva Tamás
m3 22:25 - FalfúróNemes Jeles László Saul fia című filmjét is jelölték Lux-díjra
2015-07-06 15:57 |


Két magyar vonatkozású filmet, Nemes Jeles László Saul fia című alkotását és Alexander Nanau román-magyar-német koprodukcióban készült Totó és nővérei című filmjét is jelölték a 2015-ös Lux-díj tíz elődöntős filmje közé - olvasható az Európai Parlament vasárnapi közleményében.
A Lux-díjjal az EP minden évben az általa legjobbnak ítélt európai filmet tünteti ki, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik. A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, illetve a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.
A 10 filmből álló jelöltlistát a közlemény szerint a Karlovy Vary-i filmfesztiválon jelentették be. A tízes listát július végén háromra szűkíti az Európai Parlament, a győztesről később döntenek.
A 2015-ös Lux-díj jelöltjei között van továbbá brit, spanyol, francia, valamint izlandi-dán, olasz-amerikai-német-francia-katari, bolgár-görög, horvát-szlován-szerb koprodukcióban készültfilm is.
A Lux-díj az idén különös hangsúlyt fektet a fiatal rendezők munkájának kiemelésére. Öt első nagyjátékfilmes fiatal rendező - Jonas Carpignano, Deniz Gamze Ergüven, Nemes Jeles László, Kristina Grozeva és Petar Valchanov - filmje került a tíz közé. Szintén fiatal rendező munkája a Toto és nővérei (Alexander Nanau) és a Kosok (Grímur Hákonarson).
A 2014-es Lux-díj filmjeinek közönségdíjasát is bejelentették vasárnap este. A legtöbb közönségszavazatot a tavalyi jelöltek közül Rok Bicek Osztályellenség című filmje kapta.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Cineuropa díj a Lizá-ért
2015-07-06 15:14 |


Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte a hétvégén zárult újvidéki Cinema City filmfesztiválon a Cineuropa díját. A négy nyelven megjelenő rangos filmes szaklap az újvidéki fesztivál pályakezdőket felvonultató Fresh Danube programjának legjobb filmjét díjazta. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Liza, a rókatündér szórakoztató és eredeti, látványvilága pedig nagyszerű.
Tolnai Szabolcs filmrendező Flowers of Evil című szerb fekete-komédiájáért a kisköltségvetésű filmek versenyében (Up to 10000 Bucks) kapta meg a legjobb film díját.
A június 29-től július 5-ig tartó újvidéki filmfesztiválon összesen 70 filmet mutattak be idén.

A Balsai Móni főszereplésével készült Liza, a rókatündér-t korábban Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília és Amerika rangos filmfesztiváljai díjazták. A Liza, a rókatündér a Filmalap 220,36 millió forint értékű filmgyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István.
A Liza, a rókatündér február óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, már több mint 115.000-en váltottak rá jegyet.

Bővebb információ a fesztiválokról:
http://www.cinemacity.org
https://www.facebook.com/lizaarokatunder

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Itt a Steve Jobs-életrajz második előzetese
2015-07-02 16:52 | TomTom


A májusban megjelent első teaser után tegnap felkerült a Steve Jobs-film új előzetese.
A két és fél perces trailer nem csupán jóval mozgalmasabb, mint elődje, de felbukkan benne Jobs  mellett a többi fontos szereplő is; így a címszereplő egyik legrégibb barátja és kollégája, Steve Wozniak (Seth Rogen), fejlesztő, az Apple I és II számítógépének egyik megalkotója, és a  cég társalapítója, feltűnik Joanna Hoffman (Kate Winslet), a Macintosh fejlesztő csapatának tagja, egyben a vállalat marketingfőnöke, John Sculley (Jeff Daniels), aki 1983-tól lett az Apple elnöke, és akinek Jobs-szal való viszonya az évek során alaposan elmérgesedett, valamint a férfi egykori barátnője, Chrisann Brennan (Katherine Waterston).
Az előzetesből kitűnik, hogy bár korábban azt lehetett hallani, a film három fontos és meghatározó eseményre koncentrál majd (a  Macintosh bemutatása 1984-ben, a NeXT számítógépé 1988-ban, és az iMac-é 1998-ban), a jelek szerint szerencsére nem  marketingbemutatókat és lelkesítő beszédeket kell végigülnünk, a három bejelentés csak háttérként és apropóul szolgál. A Jobsról bemutatott kép meglehetősen árnyalt és összetett lesz, nem csupán öntörvényű, korszakos és a világot ténylegesen forradalmasító zseninek láthatjuk, hanem összeférhetetlen, kiállhatatlan, sőt, esetenként igazságtalan és kétes erkölcsű személynek is - mindezt ráadásul nagyszerű színészek játékával, és bámulatosan precízen megírtnak tűnő dialógusokkal. A Facebook születéséről szóló, szintén Aaron Sorkin által írt A közösségi hálóval való összehasonlítás így még inkább kézenfekvő, és ahogy az a film 4 éve 8 Oscar-jelöléséből 3-at végül díjra is váltott, igen valószínűnek tűnik, hogy Danny Boyle rendezésével is találkozhatunk a jövő februári átadón.
Az előzetes itt található, a film október 9-én, Jobs halála után szinte napra pontosan négy évvel kerül az amerikai mozikba, és nálunk is látható lesz még idén ősszel  2016. január 14-től látható.

(forrás: Collider)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Itt a Szemekbe zárt titkok remake-jének előzetese
2015-06-30 21:01 | TomTom


Felkerült a netre a Szemekbe zárt titkok (Secret in Their Eyes) hollywoodi remake-jének első előzetese.
A történet főhőse az FBI egyik nyomozója, Jess (Julia Roberts), akinek lányát brutlisan meggyilkolják. Bár kollégájával, Ray-jel (Chiwetel Ejiofor) és a kerületi ügyésszel, Claire-rel (Nicole Kidman) sikerül a feltételezett elkövető nyomára bukkanni, az végül mégis szabadon távozhat. 13 év elteltével azonban Ray egy olyan nyomot fedez fel, amely segítségével végre elnyerheti bünettését az elkövető.
A film korábbi, 2009-ben Argentínában készült változata - mely egyébként maga is feldolgozás: nem eredeti forgatókönyvből, hanem Eduardo Sacheri magyarul is kiadott regénye alapján készült - elnyerte a legjobb idegennyelvű alkotás Oscarját, a felhasználók szavazatai alapján pedig jelenleg 136. az IMDB 250-es toplistáján. A remake szándéka első hallásra nem csupán teljességgel feleslegesnek tűnt, de mivel a cselekményben igen fontos tényező a helyszínül szolgáló Argentína közelmúltja és igazságszolgáltatási rendszere is, ezért nyilvánvaló volt, csak jelentős változtatásokkal és a lényeget igen alaposan érintő veszteségekkel lehetne átültetni azt másik környezetbe.  Az amerikai verziót író és rendező Billy Ray - akit tavaly Oscarra jelöltek a Phillips kapitány forgatókönyvéért - azonban a jelek szerint ügyesen birkózott meg a feladattal, és a forrást látszólag teljességgel tiszteletben tartva átdolgozta az eredeti történetet. Úgy tűnik,  bizonyos szálakat teljesen elhagyott, másokat azonban beleírt - így lesz például a megtalált áldozatból az egyik nyomozó lánya -, megint másokat pedig más kontextusba helyezett - az eredeti film egyik legemlékezetesebb és legnyomasztóbb momentuma, a liftben játszódó jelenet például itt is feltűnik, de már más szereplőkkel és más helyzetben. Ennek eredményeképp máshova kerülnek a hangsúlyok és más kérdések kerülnek előtérbe, mint az argentín verzióban, ezáltal pedig annak is tartogathat meglepetést, aki már jól ismeri a korábbi filmet. Mindehhez ráadásul egy szemlátomást igencsak erős és mély alakítást nyújtó színészgárda állt rendelkezésre.
Az előzetes itt található, a film október 23-án kerül az amerikai mozikba, a magyar bemutató időpontjáról egyelőre nincs információnk.

(forrás: Deadline Hollywood)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Tom Cruise-zal és drónokkal érkezik a Top Gun folytatása
2015-06-30 15:15 |


Tom Cruise-zal és drónokkal a főszerepben érkezik az 1980-as évek kasszasikerének, a Top Gunnak a folytatása - közölte David Ellison filmproducer.
A Skydance produkciós cég illetékese a Terminátor: Genesis című új mozi berlini népszerűsítésekor mondta el, hogy a régóta várt folytatás egyre közelebb kerül a megvalósuláshoz és a moziban ismét Tom Cruise ölti magára Maverick szerepét.
"Justin Marks most is épp a forgatókönyvet írja" - idézte a producert a The Guardian című brit lap internetes oldala. Ellison hozzátette: "elképesztő szerepet szánunk Mavericknek, nincsen Top Gun Maverick nélkül, és Maverick fogja játszani Mavericket. Minden képzeletet felülmúlunk és nagyon, nagyon reméljük, hogy mihamarabb hozzáláthatunk a filmhez. De ahogy minden más is, úgy ez is a forgatókönyvtől függ".
Az 1986-ban készült Top Gun a hidegháború idején játszódik a haditengerészet San Diegó-i elit vadászpilóta-képzőjében. Tony Scott, az eredeti film rendezője 2012-ben meghalt, a Top Gun 2 egyike volt annak a három filmnek, amelyre készült, mielőtt öngyilkosságot követett el.
A Sky Newsnak adott tavalyi interjújában Cruise megerősítette, hogy továbbra is érdekli a folytatás. Mint fogalmazott: "amennyiben sikerül elhárítanunk bizonyos akadályokat, öröm lesz belevetni magunkat a munkába".

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Megfilmesítik Michael Crichton utolsó regényét
2015-06-30 15:12 |


Megszerezte a néhai Michael Crichton utolsó, Micro című regényének megfilmesítési jogait a DreamWorks Studios.
A 2008-ban elhunyt Crichton, az Őslénypark (Jurassic Park), Az Androméda-törzs és számos további világsikert aratott regény szerzője, haláláig a Micro kéziratának egyharmadával készült el.
A művet később Richard Preston fejezte be és az a HarperCollins kiadó gondozásában jelent meg 2011-ben. Az írás húsz hetet töltött a New York Times sikerkönyvlistáján - idézte fel a Deadline.com amerikai filmes portál.
 A thriller egy Hawaii-n működő titokzatos biotechnológiai vállalatról szól, szereplői végzett diákok, akik összezsugorodva találják magukat az esőerdőben, ahol nem számíthatnak másra, csupán saját tudományos szakértelmükre.
Annak idején Steven Spielberg álmodta mozivászonra a Crichton Őslénypark című regénye nyomán született Jurassic Parkot (1993) és folytatását, Az elveszett világ: Jurassic Park című filmet (1997).
A negyedik epizód, a Jurassic World jó úton halad afelé, hogy 2015 eddigi legtöbb bevételt hozó mozijává váljon. 

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Nemes Jeles László Saul fia című filmjét is jelölték Lux-díjra
2015-07-06 15:57 |

Cineuropa díj a Lizá-ért
2015-07-06 15:14 |

Itt a Steve Jobs-életrajz második előzetese
2015-07-02 16:52 |

Itt a Szemekbe zárt titkok remake-jének előzetese
2015-06-30 21:01 |

Tom Cruise-zal és drónokkal érkezik a Top Gun folytatása
2015-06-30 15:15 |

Megfilmesítik Michael Crichton utolsó regényét
2015-06-30 15:12 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink