odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Maris
CORVIN nyitva Gellért
ÁTRIUM nyitva Skip
Viasat3 21:00 - 48 óraA Nincs visszaútból készül a következő Jack Reacher-film
2015-03-02 15:25 |


Tom Cruise jelenleg Londonban forgatja a Mission: Impossible ötödik részét (hazai bemutató: 2015. augusztus), és utána sem fog pihenni, mert rövid szünet után már az új Jack Reacher-filmben áll a kamerák elé. A Lee Child regényéből készült első Reacher-thriller majdnem 220 milliós összbevételt ért el 60 milliós költségvetés mellett, így törvényszerű, hogy elkészül a folytatás. Az alkotók biztosra mentek: megnézték, hogy Lee Child számos bűnregénye közül melyik a legnépszerűbb, és amikor kiderült, hogy magasan a Nincs visszaút vezet, mellette döntöttek. A Jack Reacher: Never Go Back forgatása akár már az idén megkezdődhet.

(forrás: UIP Duna Film)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Jessica Chastainnel erősít a Hófehér-film folytatása
2015-03-02 15:23 |


Nagy siker volt a Hófehér és a vadász, ezért már javában dolgoznak a folytatáson (bemutató: 2016. április). Hófehér, azaz Kristen Stewart nem tér vissza, de Chris Hemsworth (a vadász) és a főgonoszt alakító Charlize Theron igen. Kettes számú főgonoszként Emily Blunt csatlakozott a stábhoz, és most szerződtették le a kétszeres Oscar-jelölt Jessica Chastaint. Nem tudni, neki mi lesz a szerepe, de mivel a gonoszokat illetően már erős a mezőny, a színésznő karaktere valószínűleg a vadászt fogja támogatni.
Jessica Chastaint hamarosan egy gótikus horrorban, a Crimson Peakben láthatjuk (hazai bemutató: 2015. október). A rémtörténet középpontjában egy kísértetjárta ház áll, és állítólag ez a mű a rendező, Guillermo del Toro (A faun labirintusa) eddigi életművének megkoronázása.

(forrás: UIP Duna Film)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Élvonalban a magyar filmipar
2015-03-02 15:19 |


Az Európai Audiovizuális Obszervatórium nemrég közzétett felmérése szerint 2010 és 2014 között a Magyarországon filmgyártásra fordított költések elérték a GDP 0,15 %-át. Ez az arány az európai átlag két és félszerese, Magyarország az első helyen áll Európában, azaz a filmipar hazánkban járul hozzá legnagyobb mértékben a gazdaság növekedéséhez.

Magyarország filmgyártási költésének 80%-a a külföldi, nagyrészt amerikai, kisebb részt európai produkcióknak köszönhető. A filmgyártási szektor növekedése munkahelyeket teremt, növeli az adóbevételeket, és egyre népszerűbb turisztikai célponttá teszi az országot. Amennyiben a filmgyártásnak az egyéb ágazatokra gyakorolt hatását is figyelembe vesszük, akkor a GDP 0,2 %-t is eléri a teljes szektor volumene. Ez már jelentős tényező lehet a gazdasági növekedés szempontjából.
A külföldi filmek elsősorban a 25%-os közvetett támogatás, másodsorban a magyar filmesek elismert szakértelme és a fejlett filmes infrastruktúra miatt jönnek Magyarországra. Szintén vonzóerőt jelentenek a külső helyszínek, hiszen pl. Budapest épületei, utcái, portáljai kis átalakítással más városokat, más korokat idézhetnek meg. Európában ma London után Budapest a legfontosabb forgatási helyszín.
Mivel a tanulmány még 2014-ben készült, a 25%-os támogatás bevezetése előtt, várható, hogy idén és jövőre ez a növekedés tovább folytatódik.

Magyarországon forgatta nemrég Pernilla August (Peremvidéken, Az utolsó mondat) svéd rendezőnő Serious Game című mozifilmjét, mely Hjalmar Söderberg nagysikerű regényének mozgóképes adaptációja, és Jonathan Mostow (Terminátor 3) amerikai rendező a Hunter’s Prayer című akcióthrillerét az Avatar sztárja, Sam Worthington főszereplésével. A hétvégén ért véget a Robert Pattinson, Bérénice Bejo, Liam Cunningham, Stacy Martin és Yolande Moreau főszereplésével készülő Egy vezér gyermekkora című európai koprodukció magyarországi forgatása, a film Brady Corbet sztárszínész (Lavina, Melankólia) filmrendezői bemutatkozása lesz. Hazánkban készül Alan Ball (Sírhant művek, True Blood) producer irányításával és Elton John közreműködésével a Virtuoso, az HBO legújabb sorozatának pilot része, továbbá az SAS: Red Notice című akcióthriller Luke Evans Hobbit-sztár főszereplésével Nick Love (Sweeney - A törvény ereje) rendezésében.

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Elhunyt Leonard Nimoy
2015-02-28 15:39 | TomTom


83 éves korában erlhunyt Leonard Nimoy, a televízió és a filmtörténet egyik legemblatikusabb figurájának, a Star Trek Spock kapitányának alakítója.  Bár több tucat filmben és tévésorozatban játszott, alakja egyértelműen a sci-fi sorozat félig ember, flig vulkáni származású kapitányával nőtt egybe: az 1966 és 1969 között bemutatott 79 epizódban, a mozifilmek közül pedig hatban alakította Spockot, de apró szerepben feltűnt a 2009-es és a 2013-as filmben is, ahogy hangját adta a rajzfilmsorozathoz és több videojátékhoz is, sőt, a hamradik és negyedik játékfilm rendezését is magára vállalta.
Nimoy 1931. március 26-án született Bostonban, egy, a mai Ukrajna területéről bevándorló ortodox zsidó család gyerekeként. Már gyerekkorában, nyolcévesen elkezdett érdeklődni a színjátszás iránt, és bár szülei más pályát szántak neki, nagyapja támogatta elképzeléseiben. 1951-től kapott kisebb-nagyob szerepeket, többnyire B-filmekben és tévésorozatokban; feltűnt többek között a Dragnet, a Bonanza, az Alkonyzóna és a Perry Mason egyes részeiben is. Érdekesség, hogy a Star Trek színészei közül már ekkor együtt játszott DeForest Kelley-vel és William Shatnerrel is, előbbivel a The Virginian-ben, utóbbival pedig Az UNCLE embere egyik epizódjában.
1966-ban választották ki az akkor induló Star Trek egyik főszerepére, Nimoy pedig - kiváló érzékkel - ezt a felkérést fogadta el a Peyton Place című, öt évadon át futó szappanopera helyett. Ahogy később foglamazott, rendkívül büszkeséggel töltötte le, hogy végre olyan munkát szerzett, amely két hétnél tovább tartott, és hogy saját öltözőt is kapott, amelynek ajtaján csak az ő neve állt. A sorozat 3 éven át futott, amikor pedig a 70-es évek végén felmerült, hogy indítsák újra a szériát, a készítők végül a mozifilm mellett döntöttek. Nimoy kezdetben kissé ódzkodott a részévteltől, de hosszas győzködés után végül igent mondott a felkérésre, és - az eredeti legénység tagjaival együtt -  végül hat egészestés filmben is feltűnt, sőt  a harmadik és megyedik rész rendezését is elvállalta - ez utóbbi lett egyébként a 2009-es reboot előtti, 10 filmből álló széria legsikeresebb darabja.
A tévésorozat 1969-es befejezése után a színész a Mission: Impossible-ben kapott fontos szerepet, ahol három éven keresztül, egy híján 50 epizódban szerepelt, de felbukkant a T. J Hooker és a Columbo egy-egy részében, a Marco Polo című sorozatban, illetve a Testrablók támadása 1978-as remake-jében is.
A Star Trek IV. sikere után egy merőben más jellegű film  rendezését is felkínálták neki, a Három férfi és egy mózeskosár című francia vígjáték alapján készült tengerentúli verzió, az 1987-ben bemutatott Három férfi és egy bébi pedig meglepetésre az év legnagyobb bevételt hozó filmje lett. Ennek ellenére soha nem gondolt magára rendezőként, mint mondta, egyszerűen csak jól szerette volna érezni magát.
A filmszerepek és a rendezés mellett játszott színpadon (többek között a Hegedűs a háztetőnben, az Oliver!-ben és az Equusban), írt verseket, kiadott két önéletrajzi könyvet (az elsőt 1975-ben Nem én vagyok Spock, a másodikat pontosan húsz évvel később, Én vagyok Spock címmel), több lemezt is megjelentetett, szabadidejében pedig fényképezett - munkái több kiállításon is láthatóak voltak, versesköteteit pedig ezekkel illusztrálta.
Nimoy 2010-ben úgy döntött, visszavopnul a színészettől, apró, villanásnyi szerepeket még ezután is elvállalt - így néhány másodpercre feltűnt a Sötétségben - Star Trekben is.
A színész két hete került kórházba, krónikus légúti betegség miatt. Pénteken, 83 éve skorában érte a halál Bel Air-i otthonában.

(forrás: Hollywood Reporter)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Reisz Gábor a Cannes-i Filmfesztivál Résidence programjában
2015-02-27 16:09 |


A Cannes-i Filmfesztivál Résidence ösztöndíjprogramjának keretében készíti elő következő játékfilmjét Párizsban Reisz Gábor, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film rendezője.
Az öt hónapon át tartó párizsi rezidensprogrammal a francia szervezők 2000 óta évről-évre komoly szakmai támogatást kínálnak a fiatal tehetségek pályakezdéséhez, első és második játékfilmjük előkészítéséhez. A március 2-án kezdődő szakmai programra mindössze hat fiatal rendező, köztük Reisz Gábor kapott meghívást.
A programban az alapítás évében Iványi Marcell, majd Mundruczó Kornél, Faur Anna és legutóbb Nemes Jeles László magyar filmrendezők vehettek részt.
Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző Valakinek a valamije, Külalak és Nekem Budapest című rövidfilmjei után VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmjével elsöprő kritikai és közönségsikert aratott. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült diplomafilmvilágpremierjét a Karlovy Vary-i filmfesztiválon tartották 2014 nyarán, majd többek között Palics, Cottbus, Szófia és Vilnius filmfesztiváljai tűzték, illetve tűzik műsorukra.
November végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte Reisz Gábor játékfilmje. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor alkotása kapta. A napokban a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban a Spirit of Fire nemzetközi filmfesztivál Bronz Tajga díját nyerte el a magyar diplomafilm.
A Proton Cinema és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciójában készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet az októberi hazai mozibemutató óta több mint 50 ezren nézték meg, ezzel az 2014-es év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Megvan a Szárnyas fejvadász folytatásának rendezője
2015-02-27 15:37 |


Denis Villeneuve lehet a Szárnyas fejvadász folytatásának rendezője, a sci-fiben Harrison Ford ismét Rick Deckard szerepét játssza - értesült a The Hollywood Reporter.
A produkció az Alcon Entertainment gyártásában készül. A forgatás 2016 nyarán kezdődik. A forgatókönyvön, amelynek eredeti ötlete Hampton Fanchertől és Ridley Scott-tól származik, Fancher és Michael Green dolgozik.
Az új történet évtizedekkel a Szárnyas fejvadász befejezése után veszi fel a fonalat. Az eredeti filmben Ford alakította a "szárnyas fejvadászt", aki lázadó replikánsok, néhány éves élettartamú androidok után nyomoz a "gépeket" gyártó Tyrell vállalat megbízásából.
Az Alcon 2011-ben vásárolta meg a folytatás jogait, hogy a kultfilm előzményeit és folytatását is filmvászonra vigye. A folytatás producere Bud Yorkin, továbbá az Alcon két alapítója, A. Kosove és Broderick Johnson.    
Villeneuve legutóbb a Sicario című krimin dolgozott, amelyben Emily Blunt, Josh Brolin és Benicio Del Toro alakították a főszerepeket. Ő rendezte a 2013-ban bemutatott Fogságban című alkotást is, amelyben Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal játszott.
A nyolcvanas évek elején Ridley Scott rendezésében forgatott Szárnyas fejvadász két Oscar-jelölést kapott. Scott később egy rendezői változatot is készített. A produkció Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című írása nyomán született.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

A Nincs visszaútból készül a következő Jack Reacher-film
2015-03-02 15:25 |

Jessica Chastainnel erősít a Hófehér-film folytatása
2015-03-02 15:23 |

Élvonalban a magyar filmipar
2015-03-02 15:19 |

Elhunyt Leonard Nimoy
2015-02-28 15:39 |

Reisz Gábor a Cannes-i Filmfesztivál Résidence programjában
2015-02-27 16:09 |

Megvan a Szárnyas fejvadász folytatásának rendezője
2015-02-27 15:37 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink