odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-
ÁTRIUM 14h-Megérkezett a Jurassic World előzetese!
2014-11-25 20:09 | TomTom


Noha a stúdió korábbi közlése szerint eredetileg csak most pénteken, Hálaadás napján látott volna napvilágot, az eredeti tervekkel ellentétben márma, kedden felkerült a netre a Jurassic World első előzetese - talán a Star Wars VII. szintén erre a napra bejelentett, várva várt trailere miatt.
A sorozat negyedik részében visszatérünk a  több mint két évtizeddel korábban megnyílt Jurassic Parknak is helyet adó Isla Nublar szigetre, ahol azóta komplex szórakoztatóközpont jött létre, Jurassic World néven.  A látottak alapján az új film dramaturgiája innentől kezdve nagyrészt az első filmet idézi: a dinoszauruszok elszabadulnak, a teljesen biztonságosnak hitt létesítményről pedig kiderül, közel sem olyan jól kiépített és felszerelt, mint amilyennek tervezői gondolták, és a látogatóknak és az üzemeltetőknek egyaránt menekülniük kell. Két jelentős újdonság ezzel együtt már most szembetűnő: az egyik a genetikailag módosított, hibrid új faj szerepeltetése (melynek megalkotását  a Chris Pratt által játszott főhős nem tartja túl jó ötletnek), a másik pedig, hogy ezúttal már nem csupán egy maroknyi embert, hanem egy több száz fős turistacsoportot is fenyegetnek az őslények.
Figyelemreméltó, hogy az előzetes szerint a rendező, Colin Trevorrow nem csupán a cselekményben, illetve bizonyos szereplői archetípusokban hajt fejet Spielberg 1993-as, valóban filmtörténeti munkája előtt, hanme konkrét beállításokat is átvesz, miközben John Williams felejtehetelen témája Michael Giacchino átdolgozásában szólal meg.
A forgatókönyv első változatát a két új Majmok bolygója-film írója, Rick Jaffa és Amanda Silver írta, a végső verziót pedig ennek alapján Trevorrow és Derek Connolly közösen jegyezte. A filmben Chris Pratt mellett többek között Bryce Dallas Howard, Jake Johnson, Vincent D'Onofrio, Omar Sy és Irrfan Khan is szerepel majd.
Az előzetes itt található, a film jövő nyáron, 2015. június 11-én kerül a hazai mozikba.

(forrás: ComingSoon)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Oscar Isaac játssza az új X-Men film főgonoszát
2014-11-25 16:03 | TomTom


Oscar Isaac játssza az X-Men sorozat következő része, az X-Men: Apokalipszis (X-Men: Apocalypse) címbéli főgonoszát - adta hírül a Variety.
A film - az idén nyáron bemutatott darabhoz, Az eljövendő múlt napjaihoz hasonlóan - ezúttal is Simon Kinberg forgatókönyvéből készül, és Bryan Singer rendezi.
Apokalipszis alakja először 1986-ban bukkant fel a képregény lapjain. A történet szerint 5000 évvel ezelőtt született Egyiptomban, és már ő is hordozta magában a mutánsokra jellemző X-gént - innen ered eredeti neve is, En Sabah Nur, melynek jelentése: Az első. A magát mindvégig istennek aposztrofáló figura az évezredek folyamán a világ különböző pontjain újból és újból feltűnt, és mindenütt háborúkat próbált szítani. A következő filmben történő szerepeltetését már Az eljövendő múlt napjaiban a  stáblista utáni rövid jelenet is megelőlegezte. A szereppel kapcsolatban egyébként korábban Idris Elba és Tom Hardy neve is felmerült, noha egyes források szerint már a kezdetektől ő volt Singer favoritja.
Az új film története az előző epizód után mintegy egy évtizeddel, a 80-as években játszódik majd. A színészek közül egyelőre  Michael Fassbender, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Evan Peters és Hugh Jackman részvétele tűnik biztosnak. A rendező ezen felül azt ígérte, a filmben az eddigi sorozat legnagyobb és legpusztítóbb akcióját láthatjuk majd, mivel erre ezúttal mind a karakter, mind a történet kiváló lehetőséget ad.
A 34 éves Oscar Isaac generációjának egyik legtehetségesebb és legígéretesebb színésze. Bár fontos szerepet kapott A születésben, a Hazugságok hálójában, az Agorában és a Robin Hoodban is, először igazából mégis a Drive-ban figyelhettünk fel rá, ahol ő alakította a Carey Mulligan által játszott karakter, Irene börtönből frissen szabadult férjét. A Coen testvérek tavaly már rábízták a Llewyn Davis világa címszerepét, idén emellett a Kétarcú januárban is láthattuk, jövőre pedig J. C. Chandor díjesélyes filmjében, az A Most Violent Yearben, Alex Garland rendezői bemutatkozásában, az Ex Machinában, év végén pedig a Star Wars hetedik részében találkozhatunk majd vele.
Az X-Men: Apokalipszis forgatása jövő év elején kezdődik, a film 2016. május 27-én kerül a mozikba.

(forrás: Variety)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Gyarmathy Lívia filmje A-kategóriás filmfesztiválon szerepel
2014-11-21 16:07 |


Gyarmathy Lívia kétszeres Európa Filmdíjas rendező (Ismeri a Szandi mandit?, Recsk, Szökés, A mi gólyánk) A tér címmel készített dokumentumfilmet, melynek fő kérdése, hogy hogyan tör be a politika egy civil lakás ablakán keresztül. A tér című filmben a rendező ötödik emeleti balkonjának látószögéből egy évtizedet átölelve követhető végig egy fővárosi XII. kerületi épülő Turul-szobor fogadtatása, politikai hullámverései, valamint a tér magánélete: „a reggelente iskolába rohanó gyerekeket, az indulatokat kiváltó autókoccanást vagy éppen egy kamaszlány segítő gesztusát egy idős asszony felé.”

Gyarmathy Lívia legutóbbi rendezését meghívta válogatásába Dél-Amerika A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja, melyet november 22-30. között rendeznek meg Mar del Platán Argentínában.
A tér című film a Médiatanács támogatásával készült, producere Böszörményi Zsuzsa. A Mar del Plata-i bemutatóra, melyen személyesen részt vesz a rendező és a producer, a Filmalap támogatásával kerül sor.

Bővebb információ:
http://www.mardelplatafilmfest.com/29/evento/the-square

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Elhunyt Mike Nichols
2014-11-20 18:45 | TomTom


Életének 84. évében szerdán elhunyt Mike Nichols rendező. Nichols csaknem öt évtizedet töltött a filmszakmában, nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Nem félünk a farkastól, a Diploma előtt, A 22-es csapdája, a Madárfészek, a Közelebb vagy a Charlie Wilson háborúja. Egyike volt annak a mindössze 12 művésznek, akik elnyerték az amerikai szórakoztatóipar négy legfontosabb díját, az Emmy-t, a Tony-t, a Grammy-t és az Oscart is - utóbbit 1968-ban, második filmjével, a Diploma előtt-tel.
Nichols Michael Igor Peschkowsky néven szültetett Berlinben, 1931. november 6-án. Hétéves volt, mikor családja a nácik elől menekülve Amerikába emigrált, bár édesanyja csak két évvel később, 1940-ben követte őket.  A Chicagói Egyetemen kezdett orvostudományt hallgatni, ám érdeklődése egyre inkább a színház felé fordult, és az órák helyett inkább színielőadásokat látogatott. New Yorkba visszatérve beiratkozott a híres Actors Studióba, ahol többek között Lee Strasberg tanította.
A színpadon először előadóként túnt fel, a még Chicagóban töltött évei alatt megismert Elaine May-jel közös komikus duójuk  nagy népszerűségnek örvendett, egyik albumuk 1962-ben elnyerte a legjobb vígjáték albumnak járó Grammy-t. Kettősük egyébként ekkorra már felbomlott, noha később többször is dolgoztak közösen - May írta a Madárfészek és A nemzet színe-java forgatókönyvét is.
Érdeklődése ezután fordult a rendezés felé; Oscar Wilde Bunburyje után már a Broadway-n állíthatta színpadra Neil Simon darabját, a Mezítláb a parkbant, Robert Redford és Elizabeth Ashley főszereplésével, munkájáért pedig megkapta a Tony-díjat, melyből később még további hetet  nyert el, többek között A furcsa pár, a Hotel Plaza, A második utca foglyai, az Annie, a Spamalot, legutóbb, 2012-ben pedig Az ügynök halála színpadra állításáért.
A Broadway-n óriási szakmai és közönségsikerrel futó rendezései valódi sztárrá tették, és csakhamar felfigyelt rá a filmipar is: a Warner Bros. őt kérte fel 1966-ban Edward Albee drámája, a Nem félünk a farkastól adaptációjának elkészítésére. A film hatalmas siker lett, 13 Oscar-jelöléséből 5-öt díjra is váltott, köztük a legjobb női főszereplőnek (Elizabeth Taylor) és női mellékszereplőpnek (Sandy Dennis) járót. Az új Orson Wellesnek kikáltott rendező rögtön a következő évben leforgatta második filmjét, a Diploma előttet, mellyel még nagyobb sikert ért el: ez lett az év legtöbb bevételt hozó darabja az amerikai mozikban, és bár 7 Oscar-jelöléséből végül csak egyet kapott meg, azt történtesen épp Nichols vihette haza a rendezésért.
A 22-es csapdája, valamint a kényes témát boncolgató Testi kapcsolatok után megbukott a Robert Merle regényéből forgatott A delfin napjával,  valamint az 1975-ben bemutatott Kincs ez a nővel (The  Fortune) is, ezek után hosszú időre otthagyta a filmek világát, és inkább a színház és a televízió felé fordult. Nyolc év után, 1983-ban rendezett újból játékfilmet, a Nora Ephron forgatókönyvéből készült életrajzi dráma, a Silkwood révén visszatért a csúcsra, és megkapta harmadik Oscar-jelölését is, a negyediket pedig öt évvel később, a Dolgozó lányért gyűjthette be. A 90-es években a dráma és a vígjáték mellett új színt jelentett palettáján a rendhagyó horror (Farkas) és a politikai szatíra (A nemzet színe-java), 2000 után pedig  két népszerű dráma adaptációja - a televízió számára készített Angyalok Amerikában és a mozikban játszott Közelebb - után végül az Aaron Sorkin  forgatókönyve alapján forgatott Charlie Wilson háborúja lett az utolsó filmje, noha haláláig tele volt tervekkel, tavaly pedig még Daniel Craiget és Rachel Weiszt rendezte Harold Pinter Árulás című darabjában.
Nichols az emberi lélek nagy ismerője volt: előszeretettel vizsgálta az emberi, elsősorban a férfi-nő kapcsolatokat, hol drámai, hol vitriolos hangnemmel, ám sokszor korát megelőző bátorsággal és éleslátással. Akár eredeti forgatókönyvből dolgozott, akár könyvet vagy színdarabot adaptált, mindig törekedett rá, hogy saját egyéniségét is megjelenítse munkájában. Színházból érkezett, és elsősorban szereplőire és a köztük lévő viszonyra koncentráló művészként egészen kivételes érzéke volt színészei kiválasztásához, valamint vezetésükhöz, amit a filmjeiben látható teljesítménnyel kiérdemelt  18 színészi Oscar-jelölés is bizonyít. Halálával nem csak a filmművészet egyik legnagyobb, de egyben egyik legegyenletesebb életművű, friss látásmódját és érzékenységét mindvégig megőrző alakja távozott.

(forrás: Hollywood Reporter)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Itt az élőszereplős Hamupipőke első előzetese
2014-11-19 17:29 | TomTom


Felkerült a netre a Hamupipőke legújabb, ezúttal élőszereplős filmváltozatának legelső előzetese.
A film - akárcsak az idén nyáron bemutatott, és 241 millió dolláros amerikai bevételével jelenleg az ötödik legsikeresebb idei premiernek számító Demóna - a Grimm testvérek által is közreadott mesét a Disney égisze alatt meséli el újra. A mostani változatot Kenneth Branagh rendezte, aki a Thor és a Jack Ryan: Árnyékügynök után újabb lépést tett a megbízható, tisztes hollywoodi iparossá vezető úton: a látottak szerint semmiféle új  nézőpontot vagy megközelítést nem alkalmaz (mint tette azt például két éve a Hófehér és a vadász), mintha csak Walt Disney 1950-es rajzfilmjének élőszereplős, sok számítógépes trükkel feldobott, látványos, ám sok újdonságot nem tartogató  verzióját látnánk - Branagh mentségére szóljon, hogy korábban úgy nyilatkozott, szerinte egész egyszerűen lehetetlen megkerülni a klasszikus animációt. Branagh egyébként csak azután nyerte el a megbízást, hogy a munkára először kiválasztott direktor, Mark Romanek kreatív nézeteltérések miatt végül otthagyta a produkciót - gyanítjuk, ő némileg formabontóbb és bátrabb verziót szeretett volna.
Ezzel együtt a szereplőgárda kiemelkedő, és miattuk tényleg érdemes várni a filmet (ahogy a Demóna sikerében is óriási része van Angelina Jolie játékának): a címszerepet alakító Lily James (Downton Abbey) és a herceget játszó James Marsden (Trónok harca) mellett a mindig kitűnő Cate Blanchettet a gonosz mostohaanyaként láthatjuk, Helena Bonham Cartert a boszorkány nagynéniként, de felbukkan Stellan Skarsgard és Derek Jacobi is - utóbbi három színésszel egyébként már mind dolgozott korábban a rendező.
Az előzetes itt található, a film 2015.március 13-án kerül az amerikai mozikba.

(forrás: ComingSoon)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Christoph Waltz játszhatja a következő Bond-film főgonoszát
2014-11-14 17:50 | TomTom


A Daily Mail brit bulvárlap információi szerint Christoph Waltz is szerepelni fog a következő, egyelőre cím nélküli Bond-filmben. Bár a lap nem közölte, a színész milyen szerepkörben bukkan fel, minden valószínűség szerint a főgonoszt alakítaná, sőt, nem kizárt, hogy az egyre több klasszikus Bond-karaktert (M, Q, Miss Moneypenny) felvonultató Craig-féle sorozatba az ő alakításában érkezne meg az ügynök legnagyobb ellenfele, Blofeld.  Waltz szerződtetésével egyébként Javier Bardem után újból egy Oscar-díjas  művész játszaná a 007-es ellenfelét. A stúdió egyelőre nem kommentálta a hírt.
A 24. Bond-filmhez Daniel Craig mellett visszatér Ralph Fiennes (M), Ben Whishaw (Q) és Naomie Harris (Miss Moneypenny), ahogy a Skyfall forgatókönyvét író trió, Neal Purvis, Robert Wade és John Logan is, a rendezővel, Sam Mendes-szel egyetemben.  A veteránok mellett a Bond-lányt alakító újonc Léa Seydoux erősíti a csapatot, és a pletykák szerint A Galaxis őrzőiben látott egykori pankrátor, Dave Bautista is szerepet kapott. A forgatás december elején kezdődik,  a stáb Mexikóban, Marokkóban, Ausztriában, Olaszországban és Londonban dolgozik  mnajd, a premierre pedig már egy évet sem kell várnunk: a filmet 2015. október 23-án mutatják be Angliában.

(forrás: ComingSoon)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Megérkezett a Jurassic World előzetese!
2014-11-25 20:09 |

Oscar Isaac játssza az új X-Men film főgonoszát
2014-11-25 16:03 |

Gyarmathy Lívia filmje A-kategóriás filmfesztiválon szerepel
2014-11-21 16:07 |

Elhunyt Mike Nichols
2014-11-20 18:45 |

Itt az élőszereplős Hamupipőke első előzetese
2014-11-19 17:29 |

Christoph Waltz játszhatja a következő Bond-film főgonoszát
2014-11-14 17:50 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
Melyik filmben nyújtott alakítása volt a kedvenced Philip Seymour Hoffmantól?
Boogie Nights (1997)
A boldogságtól ordítani (1998)
A nagy Lebowski (1998)
Magnólia (1999)
Hibátlanok (1999)
Majdnem híres (2000)
Az utolsó éjjel (2003)
Capote (2005)
Mission: Impossible III. (2006)
Charlie Wilson háborúja (2007)
Kis-nagy világ (2008)
Kétely (2008)
Pénzcsináló (2011)
A búcsúkoncert (2012)
The Master (2012)
A kedvencem nem szerepel a listán
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink