odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-
ÁTRIUM 14h-Bezárt az Átrium Film-Színház Odeon tékája
2015-09-01 17:33 | TomTom


Sajnálattal és szomorúsággel értesítjük kedves kölcsönzőinket, hogy Budán, az Átrium Film-színházban található tékánk augusztus 31-én végleg bezárni kényszerült. Szeptember 1-től két másik tékánk, a Corvin, illetve a Művész moziban található várja kedves vendégeit. A máshol váltott, de még érvényes tagsági kártyát természetesen mindkét helyen elfogadjuk.
Megértésüket köszönjük!

hozzászólás | nyomtatható verzió

Elhunyt Wes Craven, a horrorfilmek mestere
2015-08-31 12:52 |


Hosszú betegség után elhunyt Wes Craven, a horrorfilmek mestere, a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly rendező-forgatókönyvírója.
A legendás filmes szenvedélyes madármegfigyelő volt, regényeket is írt és a televíziónak is dolgozott. Egy ideje agydaganatban szenvedett, családja körében halt meg Los Angeles-i otthonában vasárnap - közölte a családja.
"Vigasztalhatatlan vagyok Wes Craven halálhíre miatt" - fogalmazott Bob Weinstein, a Weinstein filmvállalat társelnöke. Mint írta két évtizednyi közös szakmai múltra tekinthet vissza Cravennel, de meleg, közeli barátság is összefűzte őket. "Tökéletes filmkészítő volt, akinek munkái örökké élni fognak" - idézte a producert a Variety.com.
A fáradhatatlan író, rendező, vágó a tinihorror feltámasztásával vált világhírűvé: az 1984-ben bemutatott Rémálom az Elm utcában című kultfilmben az akkor még ismeretlen Johnny Depp is játszott. A pengeujjú Freddy Kruegerrel (Robert Englund) ijesztgető, hátborzongató horror számos folytatást ért meg, ahogy a szatirikus horrorként született, 1996-os Sikoly is. A Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette főszereplésével forgatott film kulturális jelenséggé vált, önálló vígjáték sorozatot ihletett, amelynek első darabja, a Horrorra akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyárson 2000-ben jelent meg.
A horror műfaj mellett Craven a drámában is kipróbálta magát, ő rendezte A szív dallamai című filmet, amelyért a főszerepet alakító Meryl Streepet Oscar-díjra jelölték.
Wesley Earl Craven az ohiói Clevelandben született 1939 augusztusában. Filozófiából és írásból is diplomázott a John Hopkins Egyetemen, és rövid ideig tanított is Pennysylvaniában és New Yorkban, de hamar a filmnél kötött ki. Kezdetben álnéven pornófilmeket csinált. Saját nevével jegyezve 1972-ben készített el első horrorját, Az utolsó ház balra címmel, amelyben egy kamaszlányt az erdőbe hurcolnak elrablói. Az eredetileg mindössze 87 ezer dollárból forgatott produkciót durva jelenetei miatt annak idején sok országban cenzúrázták, de nagy siker lett. A neves filmkritikus, Roger Ebert szerint "négyszer olyan jó a film, mint amire az ember számított". Craven 2009-ben újra visszatért ehhez a munkájához, és elkészítette a felújítását.
A nyolcvanas évek elején a Rémálom az Elm utcában a horror zsáner élvonalába repítette. A rémálmoktól űzött kamaszokról szóló Ohióban játszódó film, amit Craven írt és rendezett, sorozattá nőtte ki magát, és legutóbb 2011-ben került a mozikba új epizódja. A rendező egyszer elmesélte, hogy az ötlet saját Clevelandben töltött kamaszkorából származik, amikor egy temető mellett lakott az Elm utcában.
John Carpenter Halloweenjével együtt Craven Rémálom az Elm utcában című munkája határozta meg a tinihorror kereteit. Ezekben a filmekben természetfeletti gonoszok vadásszák le a kiszolgáltatott kamaszokat, főleg lányokat. A recept a Sikoly-filmeknél is remekül működött.
A 76 esztendősen elhunyt Craven háromszor nősült, utoljára 2004-ben Iya Labunka producerrel kötött házasságot. Két saját gyermeke - fia és lánya - és egy mostohalánya volt, három unokája született.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Két magyar rövidfilm premier Montreálban
2015-08-25 14:14 |


Augusztus 27-én kezdődik a 39. Montreáli World Filmfesztivál, mely Kanada kiemelkedő kulturális eseménye és Észak-Amerika egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmes seregszemléje egyben.
Az 1200 benevezett alkotásból összeállított rövidfilm válogatásba két magyar alkotást is meghívtak a szervezők.

A Hámori Gabriella, Lázár Kati és Máté Gábor főszereplésével készült Ál(l)omás című 13 perces alkotás nemzetközi premierje versenyen kívül lesz Montreálban. Vékes Csaba forgatókönyvíró-rendező rövidfilmje a bürokrácia legyőzésének bizarr története: Teri néni ápolónője egy nap holtan találja az idős asszonyt, és nehézségekkel szembesül, amikor a holttestet el akarja vitetni a lakásból. Az idős hölgynek ugyanis nincs meg a személyi igazolványa… Az ápolónőnek nem marad más választása, mint Teri néninek új személyit csináltatni.
Az Ál(l)omás a Blue Duck Arts forgatókönyvíró műhely produkciójában a Médiatanács Huszárik-pályázata támogatásával készült 2014-ben, operatőre Petrik András volt.

A vizsgafilmek versenyében mutatkozik be Montreálban Kovács István Betonzaj című rendezése. A félórás rövidfilm a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6x6-os képzése első diplomázó osztályának egyik vizsgafilmje, alkotói Kovács István rendező, Dévényi Zoltán operatőr, Éder Mariann gyártásvezető, Duszka Péter Gábor vágó, Bodnár Wajda Dávid hangmérnök, valamint Rajk László látványtervező.
A Betonzaj főszereplője egy fiatal kickboxoló lány (Sztarenki Dóra), akinek nagy vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője (Mátray László) is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki, hogy terhes, és nem tudja, mitévő legyen...
A Betonzaj a Filmalap támogatásával készült a Filmteam és az SZFE gyártásában a Filmfabriq és a Sparks koprodukciójában.
Ahogy a szervezők már korábban bejelentették a montreáli filmfesztivál játékfilm versenyében lesz Szász Attila Félvilág című krimijének a világpremierje. A Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kulka János főszereplésével készült film az 1914-ben meggyilkolt hírhedt-híres kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el.
Bővebb információ a montreáli filmfesztiválról: http://www.ffm-montreal.org 
Ál(l)omás: http://mecenatura.mediatanacs.hu/adatlap/407/Allomas
A Betonzaj előzetese: https://vimeo.com/137123801

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Kettős magyar siker a szarajevói filmfesztiválon
2015-08-23 15:05 |


Kettős magyar sikerrel zárult tegnap este a 21. alkalommal megrendezett szarajevói filmfesztivál. A balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseményén a játékfilmek és dokumentumfilmek versenyében is a Filmalap támogatásával készült magyar filmeket díjaztak a zsűrik. 
 
Nemes Jeles László Saul fia című első játékfilmje a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el Szarajevóban. A rangos elismerést a rendező Clara Royer társ-forgatókönyvíróval együtt személyesen vette át tegnap este a szarajevói nemzeti színházban.
A Röhrig Géza főszereplésével készült Saul fia című film a májusi cannes-i filmfesztivál és az azzal párhuzamosan megrendezett filmvásár kitűnő újdonsága volt egyben. Nemes első játékfilmje kapta a cannes-i fesztivál nagydíját három további rangos díjjal együtt, köztük a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is. Nemes Jeles László filmje júniustól látható a magyar mozikban, már több mint 80 000-en váltottak rá jegyet, és továbbra is a mozik műsorán van országszerte a Mozinet forgalmazásában.
A Saul fia a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában készült, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor.
Nemes Jeles László filmje Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában az Oscar-díjakért folyó versenyben.
 
A dokumentumfilmes mezőnyben Almási Tamás (Sejtjeink, Puskás Hungary) legújabb alkotása, a Tititá nyerte a nemzetközi zsűri különdíját. Almási legújabb filmjében Anti a tizennyolc éves, fanatikus gitáros történetén keresztül vizsgál olyan kérdéseket, mint hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósíthassuk álmainkat, élni tudjunk a lehetőségeinkkel, és hogy mi is tesz valakit jó zenésszé. Anti egy borsodi romatelepen él, nem ismeri a kottát, nem szokott hozzá a rendszeres gyakorláshoz, így amikor felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, hamar rájön, hogy csoda helyett élete egyik legnagyobb kihívása vár rá. Nagyszerű zenei betétek és emlékezetes „tábori pillanatok” színezik az egész estés dokumentumfilmet, mely a Filmalap támogatásával készült.
A Tititá producere Almási Tamás és Ugrin Julianna.
Almási Tamás filmjét Szarajevóban láthatta először a külföldi közönség.
 
Bővebb információ: http://www.sff.ba/en/news/10295/21st-sarajevo-film-festival-awards 
 
SAUL FIA előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=0i3QVCLbV-A
TITITÁ előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=mUFNY1Al41g

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Claudia Cardinale a CineFest idei életműdíjasa
2015-08-18 16:54 |


Claudia Cardinale kapja a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; a programsorozatot szeptember 11. és 20. között rendezik meg a borsodi megyeszékhelyen.
A CineFest 2015-ös életműdíjasa az európai mozi egyik legnagyobb legendája, aki olyan remekművekkel vonult be az egyetemes mozitörténelembe, mint a Rocco és fivérei Luchino Viscontitól, a 8 és fél Federico Fellinitől, a Fitzcarraldo Werner Herzogtól vagy Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című westernje.   
Tájékoztatásuk szerint Claudia Cardinale jelen lesz a fesztivál szeptember 11-i megnyitóján, ahol átveszi az életműdíjat.
Tiszteletére a CineFest idei nyitófilmjeként a Volt egyszer egy Vadnyugat digitális felújítását mutatják be, melyet szeptember 24-től országszerte vetítenek a magyarországi mozik afilmklasszikusok újrabemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Örökmozgó - A MaNDA más helyszínen újranyitja moziját
2015-08-10 13:04 |


A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) más helyszínen újranyitja filmszínházát, miután az Örökmozgó mozi épületének működtetésére mással szerződik a Budapest Film Zrt. - közölte a MaNDA szombaton az MTI-vel.
Mint közleményükben írják, amíg sikerül a moziban lévő eszközeik (széksorok, vetítőgépek) segítségével az Örökmozgót más helyszínen újranyitniuk, addig szeptembertől heti öt alkalommal ingyenesen vetítenek magyar filmalkotásokat a MaNDA nagyvetítőjében. Ősztől online mozit is nyitnak Mandatéka néven.
A közleményben felidézik, hogy a Budapest Film Zrt. igazgatósága a mozi működtetésére beérkezett ajánlatok közül pénteki ülésén a Vertigo Média Kft. ajánlatát találta a legjobbnak.
Mint írják, a MaNDA végső ajánlata havi 200 ezer forint plusz áfa bérleti díj, 109 ezer forint közös költség és 50 ezer forint ingatlanadó, azaz összesen havi bruttó 413 ezer forint volt kizárólag a mozi (a gépház, az előtér és a vetítőterem) bérletére, míg a vendéglátásra alkalmas területet átadták volna a Budapest Filmnek. "Mindezek után természetesen kérjük a nyertes ajánlat nyilvánosságra hozatalát" - fogalmaznak.
A MaNDA hétfőn adta át az Örökmozgónak otthont adó ingatlant a tulajdonosnak, miután - a bérleti díj körüli viták miatt - nem sikerült megállapodnia a Budapest Filmmel a július 31-én lejárt bérleti szerződés megújításáról.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Bezárt az Átrium Film-Színház Odeon tékája
2015-09-01 17:33 |

Elhunyt Wes Craven, a horrorfilmek mestere
2015-08-31 12:52 |

Két magyar rövidfilm premier Montreálban
2015-08-25 14:14 |

Kettős magyar siker a szarajevói filmfesztiválon
2015-08-23 15:05 |

Claudia Cardinale a CineFest idei életműdíjasa
2015-08-18 16:54 |

Örökmozgó - A MaNDA más helyszínen újranyitja moziját
2015-08-10 13:04 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink