odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-
ÁTRIUM 14h-
m1 14:10 - OscarGodard, Cronenberg, Ken Loach, Mike Leigh és a Dardenne testvérek új filmje is a cannes-i versenyprogramban
2014-04-17 15:26 | TomTom


Ma délelőtt hozták nyilvánosságra az idei, 67. Cannes-i Filmfesztivál nagyjátékfilmes programját, és az impozáns névsor alapján kijelenthetjük, egészen kivételesen erős lesz az idei felhozatal. A 17, most bejelentett versenyfilm rendezői között szinte kizárólag nagy neveket találhatunk, köztük olyan élő legendákat, mint Jean-Luc Godard vagy Ken Loach.
A hazai alkotókra hagyományosan erősebben fókuszáló fesztiválon a frankofón régiót Godard mellett Abderrahmane Sissako, Bertrand Bonello, Olivier Assayas, az Oscar-díjas Michel Hazanvicius, és az Arany Pálmát már kétszer is elnyerő Dardenne testvérek képviselik. Három kanadai rendező, David Cronenberg, Atom Egoyan és Xavier Dolan legújabb munkája is itt mutatkozik be, az Egyesült Államokból pedig két régóta várt mű érkezik, a Capote és a Pénzcsináló rendezőjének, Bennett Millernek eredetileg 2013 végére várt drámája, a Foxcatcher, valamit Tommy Lee Jones westernje, a The Homesman.  Rajtuk kívül ott lesz még többek között Mike Leigh, a török Nuri Bilge Ceylan, valamint az orosz Andrej Zvjagincev.  A színvonalat jól mutatja, hogy még az Egy bizonyos tekintet (Un Certain Regard) szekcióban is olyan művészek munkáival lehet majd találkozni, mint Mathieu Amalric, Asia Argento, Wim Wenders vagy Ryan Gosling.
A zsűri elnöke idén Jane Campion lesz, aki a fesztivál eddigi történetében az egyetlen hölgy, aki elnyerte az Arany Pálmát - épp ezért is különös, hogy a versenyprogramban mindössze két rendezőnőt találni, a japán Naomi Kawasét, illetve az olasz Alice Rohrwachert.
Thierry Fremaux, a fesztivál igazgatója szerint még ezeken felül is várhatók újabb nevek - noha az biztosnak látszik, hogy sem Terrence Malick, sem Paul Thomas Anderson várva várt filmje nem készül el, hogy itt szerepelhessen, könnyen a program része lehet még többek között Abel Ferrara Dominic Strauss-Kahnról forgatott drámája, a Welcome To New York is.
A fesztivált idén május 14. és 25. között rendezik.

Íme a nagyjátékfilmes program:

Versenyfilmek:
Clouds Of Sils Maria, Olivier Assayas
Téli álom (Kis Uykusu), Nuri Bilge Ceylan
Saint Laurent, Bertrand Bonello
Térképek a csillagokhoz (Maps To The Stars), David Cronenberg - előzetes itt
Két nap, egy éjszaka (Deux jours, une nuit), Jean-Pierre és Luc Dardenne
Anyu (Mommy), Xavier Dolan
A fogoly (Captives), Atom Egoyan - előzetes itt
Búcsú a nyelvtől (Adieu au Langage), Jean-Luc Godard
A keresés (The Search), Michel Hazanavicius
Jimmy’s Hall, Ken Loach
The Homesman, Tommy Lee Jones
Still The Water (Futatsume No Mado), Naomi Kawase
Mr. Turner, Mike Leigh
Foxcatcher, Bennett Miller  - előzetes itt
A csoda (Le Meraviglie), Alice Rohrwacher
Timbuktu, Abderrahmane Sissako
Leviathan
, Andrej Zvjagincev
Vad mesék (Relatos salvajes), Damian Szifron

Nyitófilm:
Grace, Monaco csillaga (Grace of Monaco), Olivier Dahan - előzetes itt

Versenyen kívül:
Hazatérés (Coming Home), Zhang Yimou
Így neveld a sárkányodat 2., Dean DeBlois
Les Gens Du Monde, Yves Yeuland

Különvetítések:
Szarajevó hídjai (több rendező)
Vörös hadsereg (Red Army), Polsky Gabe
Maidan, Szergej Loznitsa
Eau Argentée, Mohammed Ossama
Caricaturists: Fantasies Of Democracy, Stephanie Valloatto


Éjféli vetítések:
A célpont (The Target), Yoon Hong-seung
A megváltás
(The Salvation), Kristian Levring
The Rover, David Michod - előzetes itt

Egy bizonyos tekintet (Un certain regard):
Cím nélkül (Jauja), Lisandro Alonso
Party Girl
, Marie Amachoukeli, Claire Burger és Samuel Theis
A kék szoba (La Chambre Bleue), Mathieu Amalric
A félreértés (L’Incomprise), Asia Argento
Titli, Kanu Behl
Eleanor Rigby, Ned Benson
Fantasia, Wang Chao
Madáremberek
(Bird People), Pascale Ferran
Eltűnt folyó (Lost River), Ryan Gosling
Őrült szerelem (Amour Fou), Jessica Hausner
Charlie’s Country, Rolf de Heer
Snow In Paradise, Andrew Hulme
Lány az ajtóm előtt
(Dohee-Ya), July Jung
Run, Philippe Lacote
Turista
(Turist), Ruben Ostlund
Boldogtalan ifjúság (Hermosa Juventud), Jaime Rosales
A Föld sója
(The Salt Of The Earth), Wim Wenders & Juliano Ribeiro Salgado
Harcheck mi Headro
, Keren Yedaya

(forrás: Variety)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Szőcs Petra A kivégzés című filmje és Kárpáti György Mór diplomafilmje is Cannes-ban indul
2014-04-17 11:05 |


Szőcs Petra A kivégzés című filmjét meghívták a cannes-i filmfesztivál rövidfilmversenyébe - adták hírül tegnap a szervezők - a 15 perces alkotás indul a legjobb rövidfilmet illető Arany Pálmáért.
A Szőcs Petra és Nagy V. Gergő forgatókönyve alapján készült film főszereplője Orsi és Örsi, az örökbefogadott testvérpár újra meg újra eljátssza a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben nevelőszüleik házassága romokban hever. Egyedül nagyapjukkal tudtak emberi viszonyt kialakítani, ő viszont egész nap a szobájában ül, és nem akar velük ceauşescust játszani.
A kivégzés című film a Katapult Film és a Merkel Film koprodukciójában készült, producere Angelusz Iván.
 
A májusi cannes-i filmfesztiválon, a nagyvilág filmfőiskolásainak legjobbjait felvonultató Cinéfondation szekció válogatásában Kárpáti György Mór, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója mutatkozhat be Provincia című diplomafilmjével. A 20 perces alkotás egy áruszállító sofőrről, Ottóról szól, akinek az autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül.
A Cinéfondation szekcióban a díjakról neves filmes személyiségekből álló nemzetközi zsűri dönt, idén Abbas Kiarostami iráni rendező elnökletével.
 
Kárpáti György Mór 1984-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán, Enyedi Ildikó és Máthé Tibor osztályában végezte tanulmányait. Erdő című, harmadéves vizsgafilmje 2011-ben a 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Shorts szekciójában versenyzett. Provincia című diplomafilmjének főszereplői Orosz Ákos és Fátyol Hermina, operatőre Hartung Dávid, vágója Duszka Péter Gábor, producerei Bosnyák Miklós és Lovas Nándor. A film a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Mirage Film Studio koprodukciójában készült a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával és a CineFlow Digital közreműködésével.

A Filmalap 2012-vel kezdődően évente mintegy 70 millió forinttal támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az ELTE-BTK-n és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készülő diploma- és vizsgafilmeket. A támogatással a Filmalap célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, továbbá hozzájárulás a szakmai utánpótláshoz.
 
A cannes-i filmfesztivál szervezői által 1998-ban alapított Cinéfondation válogatásában 2004-ben bemutatták Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című filmjét, Kocsis Ágnes 2006-ban A vírus című alkotásával elnyerte a harmadik díjat, majd 2010-ben Szimler Bálint Itt vagyok című filmje került a mezőnybe.
  
Bővebb információ a Provincia c. filmről: https://www.facebook.com/provinciashortfilm
Filmrészlet: https://vimeo.com/92090751
Bővebb információ a Cinéfondation-ról: http://www.cinefondation.com

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Paul Walker testvérei beszálltak a Halálos iramban 7-be
2014-04-16 13:24 |


Pár napra megállhat az élet Abu Dhabi központjában, mert ott forgat a Halálos iramban 7 (hazai bemutató: 2015. április 9.) stábja. A film készítését felfüggesztették tavaly ősszel, amikor az egyik főszereplő, Paul Walker életét vesztette egy autóbalesetben, most már azonban újra együtt a stáb, és az utolsó hiányzó jelenetek készülnek. A stúdió a Facebookon közölte a 44+ millió Halálos iramban-rajongóval, hogy Walker két öccse, Cody és Caleb is szerepet kapott a filmben. "Jelenlétüknek köszönhetően úgy érezzük, mintha Paul még mindig köztünk lenne - áll a közleményben. - Részben Pault helyettesítik néhány jelenetben, részben segítenek kitölteni néhány kisebb hézagot, ami még maradt."
A stúdió egyébként megelőző csapást akart mérni a közleménnyel. Mivel Abu Dhabi legfrekventáltabb helyén, az Emirátusok Palotája környékén forgatnak, ahol felhőkarcolók sorakoznak, képtelenség megakadályozni, hogy a szereplőkről civil fotók készüljenek a magasból és azok felkerüljenek az internetre. Így inkább önként elárulták, hogy a Walker fivérek is játszanak a filmben.

(forrás: UIP Duna Film)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Holtodiglan: Itt az új David Fincher-film első előzetese
2014-04-15 07:22 | TomTom


Felkerült a netre David Fincher legújabb filmjének, a Holtodiglannak (Gone Girl) első előzetese.
A Gillian Flynn magyarul is megjelent könyvéből készült krimi főhőse Nick Dunne (Ben Affleck), akinek felesége, Amy (Rosamund Pike) házasságkötésük ötödik évfordulóján nyomtalanul eltűnik. A férfi nem csupán a rendőrséghez fordul, de a nyilvánosság segítségét is kéri, ám a nyomozás előrelaladtával egyre több titok derül ki a látszólag harmonikus kapcsolatról, és a férj is egyre gyanúsabbá válik.
Az előzetes képi világa összetéveszthetetlenül idézi Finchert - az operatőr az a Jeff Cronenweth, akivel a rendező korábban már a Harcosok klubja, A közösségi háló és A tetovált lány készítésekor is együtt dolgozott, Cronenwethet utóbbi két munkájáért Oscar-díjra is jelölték. A felvillanó jelenetek, a hatásos lezárás ("Nem én öltem meg a feleségemet!"), valamint az elsőre kissé meghökkentőnek tűnő, a műfajtól idegen zeneválasztás (a többek között a Notting Hillben is felcsendült romantikus dal feldolgozása) pedig mind jelzi, maga a történet is egészen különleges és egyedülálló lesz.
A trailer itt található, a film október 3-án kerül az amerikai mozikba.

(forrás: ComingSoon)
hozzászólás | nyomtatható verzió

A Viktoria nyerte a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
2014-04-13 14:10 |


Április 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 21. Titanic záró gáláján adták át a fesztivál idei díjait. A 2014-es Hullámtörők díjat a Viktoria című bolgár filmnek ítélte a háromtagú zsűri, melynek tagjai Szász János filmrendező, Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója és Andy Starke brit producer. „Díjaztuk az alkotói kockázatvállalást és merészséget valamint a történetmesélésben való elszántságot. Nagyon erős a Viktoriában a szubjektív és groteszk történelemábrázolás. Sokszor emlékeztetett Pálfi György Taxidermiájára. Olyan film, amit nem lehet nem észrevenni és nem lehet nem megjutalmazni.” – nyilatkozta a nyertes filmről Szász János, a zsűri elnöke. A rendezőnő hangüzenetben köszönte meg az elismerést.
A Viktoria című filmben a Nyugatról álmodozva Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. Azonnal kikiáltják az Évtized Gyermekének, ám az európai kommunizmus bukásával Viktoria aranyéletének is vége szakad. A film egyszerre anya-lánya történet és szarkasztikus humorú, filozófiai tanmese, mely szélesebb történelmi perspektívából mutatja a múlt eseményeit. A ragyogó tehetségű Maya Vitkova írónő első filmje drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus, tele játékos metaforákkal és iróniával.

Izland 2014-es hivatalos Oscar-nevezésének, Benedikt Erlingsson Lovak és emberek (Of Horses and Men) című filmgroteszkjének adta a zsűri a fesztivál rendezői különdíját. E szokatlan hangulatú elsőfilmes alkotás arra összpontosít, ami az állatot és az embert összeköti. Mindegyik egyformán szenved a halál és a szerelem szorításában.
A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc film futott a Hullámtörők díjért. A nyertes alkotásokon kívül Xavier Dolan, Kanada legprovokatívabb és legmerészebb rendezőjének negyedik filmje, a Tom a farmon (Tom at the Farm), A chilei Alejandro Fernández Almendras Embert ölni (To Kill a Man) című mozija, valamint Destin Daniel Cretton Átmeneti állomása (Short term 12) is versengett. További négy elsőfilmes alkotást is láthatott a közönség ebben a szekcióban. A török Alphan Eşeli A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) című filmje Kelet-Anatólia hóborította hegyvidékén játszódik 1915-ben, Anna Odell svéd rendezőnő saját öngyilkossági kísérletéből táplálkozott Az osztálytalálkozó (The Reunion), az Apacsok (Les Apaches) című francia film Thierry de Peretti színész első rendezői munkája. Végezetül a 2014-es Berlinale-n bemutatkozott Vakon (Blind) című norvég film is ringbe szállt a Hullámtörők-díjért.

Az Európai történetek szekció alkotásai közül az Oroszlánszívet találta a diákzsűri az idei Titanic legjobb filmjének. A finn Dome Karukoski munkája egy megtérés története a látszólag megváltoztathatatlanról az európai szélsőjobboldali, ultranacionalista csoportok felemelkedése apropóján, egy felbomlóban lévő rasszista szkinhed csoportosulás vezetőjéről, akinek előítéletei és kártékony elvhűsége konfliktusba kerül a szeretet és család utáni vágyával.
Idén a közönség véleménye szerint 4,78-as szavazati átlaggal az Optimisták (The Optimists) című norvég dokumentumfilm bizonyult a legjobbnak, melyben 66 és 98 év közötti norvég hölgyek negyven éve minden héten röplabdáznak és még további terveik vannak.

www.titanicfilmfest.hu
www.facebook.com/titanicfilmfest

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Titanic a Tabánban is
2014-04-12 12:55 |


Mára hagyománnyá vált, hogy a Titanicon a közönség kedvenc filmjeiből pótvetítést szerveznek. Április 12-én, szombaton a Titanic történetében először egy hatodik helyszín is bekapcsolódik! A fesztivál a felújított és újranyitott és „átkeresztelt” Tabán Kinotékába költözik, ahol a jegyelővételi adatok alapján a legnépszerűbbnek bizonyult három filmet újra vetítik. A Lovak és emberek (Of Horses And Men), valamint a Kálvária (Calvary) című alkotások eredeti nyelven lesznek majd láthatóak, s hozzájuk csatlakozik a Novák Erik rendezte akció-thrillere, a Fekete leves, illetve a Lovak és emberek kísérőfilmjeként Bucsi Réka a Berlinále versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült tízperces animációs rövidfilmje, a Symphony no. 42
 
Novák Erik legújabb alkotása, a Fekete leves premierjét az idei Titanicon tartották.  A profi stábot és neves színészgárdát – többek között Nagy Zsoltot, Szabó Simont és Vágvölgyi B. Andrást - felsorakoztató független magyar produkció egy itthon eddig példátlan módon létrehozott, közösségi finanszírozású alkotás, melynek minden résztvevője gázsi nélkül vett részt a film létrehozásában, s ezáltal tulajdonossá is vált benne.
 
A hit és moralitás témáját sokrétűen bemutató, sötét humorú Kálvária című angol-ír dráma John Michael McDonagh második filmje, melyben a főszereplő Brendan Gleeson. A versenyszekcióban futó a Lovak és emberek című, Benedikt Erlingsson rendezte filmben a nagycsontú, erőteljes izlandi lovak legalább olyan önfejűek, mint gazdáik, és ez teljesen abszurd jelenetekben mutatkozik meg.

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Godard, Cronenberg, Ken Loach, Mike Leigh és a Dardenne testvérek új filmje is a cannes-i versenyprogramban
2014-04-17 15:26 |

Szőcs Petra A kivégzés című filmje és Kárpáti György Mór diplomafilmje is Cannes-ban indul
2014-04-17 11:05 |

Paul Walker testvérei beszálltak a Halálos iramban 7-be
2014-04-16 13:24 |

Holtodiglan: Itt az új David Fincher-film első előzetese
2014-04-15 07:22 |

A Viktoria nyerte a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
2014-04-13 14:10 |

Titanic a Tabánban is
2014-04-12 12:55 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
Melyik filmben nyújtott alakítása volt a kedvenced Philip Seymour Hoffmantól?
Boogie Nights (1997)
A boldogságtól ordítani (1998)
A nagy Lebowski (1998)
Magnólia (1999)
Hibátlanok (1999)
Majdnem híres (2000)
Az utolsó éjjel (2003)
Capote (2005)
Mission: Impossible III. (2006)
Charlie Wilson háborúja (2007)
Kis-nagy világ (2008)
Kétely (2008)
Pénzcsináló (2011)
A búcsúkoncert (2012)
The Master (2012)
A kedvencem nem szerepel a listán
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink