odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-
ÁTRIUM 14h-
Film+ 23:10 - Szóljatok a köpcösnek!George Clooney filmre viszi az angol telefonlehallgatási botrányt
2014-09-04 18:15 | TomTom


George Clooney következő rendezésében a hatalmas indulatokat kiváltó, bátran sajtótörténeti mérföldkőnek nevezhető angol telefonlehallgatási botrányt járja körül - adta hírül a Hollywood Reporter. A film alapjául Nick Davies Hack Attack című, idén júliusban megjelent könyve szolgál majd - a The Guardian munkatársa, Davies több mint hat éven át dolgozott tényfeltáró regényén.
Mint emlékezetes, 2011-ben derült ki, hogy a Rupert Murdoch tulajdonában álló News Corp., illetve az általa kiadott News of the World nevű bulvárlap a vezetők és a tulajdonos teljes tudtával és jóváhagyásával éveken át lehallgatta, illetve feltörte politikusok, hírességek,, a királyi család tagjai, sőt, egyszerű civilek hangpostafiókját. A nyomozás szerint több mint 4000 ember vált áldozatukká, az ismert emberek közül Jude Law, Hugh Grant, Sadie Frost, Sienna Miller, Wayne Rooney és Sven-Göran Eriksson is, de lehallgatták az Irakban elesett brit katonák, és a 2005 július 7-i londoni bombamerényletben elhunyt áldozatok hozzátartozóinak telefonjait is. 2005 végén derült ki először, hogy a lap egyik újságírója lehallgatta Vilmos herceg hangpostáját, ám az ekkor megindult nyomozás azzal az eredménnyel zárult, hogy egyéni akciórtól volt szó. Az újabb, ezúttal már súlyos következményekkel járó botrány 2011 júliusában robbant ki, mikor a The Guardian megírta, hogy a News of the World több hónapon át lehallgatta a 2002 márciusában eltűnt 13 éves iskoláslány, Milly Dowler hangpostáját is. A meggyilkolt kislány testére fél évvel később, szeptemberben találtak rá, a lap pedig a hat hónap alatt rendszeresen bejelntkezett a telefon hangposta fiókjába, és lekérte a beérkezett üzeneteket. Az egész szigetországot megrázó események hatására a 168 éve piacon lévő News of the World a megszűnés mellett döntött, utolsó számukat 2011 július 10-én jelent meg. Az ügyben több mint 100 embert vettek őrizetbe, közülük 26 ellen hivatalosan is eljárás indult, a vádlottak között pedig ott volt az újság több egykori szerkesztője.
A rendezéseiben a jelen és a közelmúlt eseményei kapcsán politikai, történelmi és erkölcsi kérdéseket feltevő Clooney édesapja, Nick Clooney maga is népszerű televíziós műsorvezető és újságíró volt. Clooney - aki a Good Night, and Good Luck.-ban az újságírás etikus, pozitív oldalát mutatta meg, most pedig a negatív példát készül elénk tárni - szerint a történetben egyszerre van jelen a hazugság, a korrupció, és a zsarolás, méghozzá London legnagyobb újságjának berkein berül, ráadásul mindez valóban megtörtént.
A forgatás várhatóan jövő évben kezdődik, a bemutató tervezett időpontja és a szereposztás egyelőre nem ismert.

(forrás: Hollywood Reporter)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Gyenge nyarat zárt Hollywood
2014-09-02 16:52 | TomTom


Jócskán visszaesett az amerikai mozik forgalma idén nyáron: 13,9 %-kal csökkent a bevételük az előző évihez képest. A nyári szezonnak számító időszakban, vagyis május első hétvégéjétől augusztus 31-ig 4 milliárd 64 millió dollár értékben váltottak jegyet a filmekre, szemben a 2013-as idény 4 milliárd 722 millió dollárjával. Az összbevétel csökkenésénél is riasztóbb lehet azonban a tény, hogy idén egyetlen film sem lépte át a 300 millió dolláros bevételi küszöböt (a nyár legsikeresebb filmje A Galaxis őrzői lett, melyre eddig 274 millió dollár értékben adtak el jegyet Amerikában), hét alkotás szerzett 200 millió dollárnál többet, és további hat film ért el 100 millió dollárnál magasabb bevételt. Utoljára 13 éve, 2001-ben fordult elő, hogy 300 millió dollár alatti bevétellel végezzen film az élen: a Shrek akkor 261,9 millió dollárral lett első. Aggodalomra adhat okot továbbá, hogy idén egyedül a Transformers negyedik része ért el 100 millió dollár feletti nyitó hétvégi eredményt (míg tavaly a Vasember 3. 174 millió dollárt keresett a premier hétvégéjén), nem volt igazán sikeres animációs film (az Így neveld a sárkányodat 2. 173 millió dollár bevételre tett szert, míg a Gru 2. tavaly 354 millió dollárt ért el), illetve a várakozásokon alul teljesített két nagy franchise, a Transformers és A csodálatos Pókember új része is. A Transformers: A kihalás kora 244 millió dolláros bevétele a széria eddigi legkisebb bevételét jelenti (a három évvel ezelőtti rész 352 millió dollárra tett szert), és ugyanez mondható el a Pókember-filmről is, mely a két évvel ezelőtti darab 262 millió dollárjánál jelentősen kevesebbet, 202 millió dollárt ért el.
 A visszaesésnek több oka is van; az már a szezon előtt tudható volt, hogy az idei nyár eredményei elmaradnak a 2013-as rekordév bevételeitől. Több, eredetileg idén nyárra tervezett darab premierjét végül későbbi időpontra tolták, így jövőre mutatják be a Pixar animációját, A jó dinoszauruszt, a Wachowski testvérek sci-fijét, a Jupiter felemelkedését, és a Paul Walker tragikus halála miatt 2015-re halasztott Halálos iramban 7-et. Ugyanígy szerepet játszott az is, hogy a megszokott 4-5 helyett idén nyáron mindössze két animációt mutattak be - és míg a tavalyi kiugró eredményhez jelentősen hozzájárult a Gru 2. 354, illetve a  Szörny egyetem 263 millió dolláros bevétele, addig idén ezektől jelentősen elmaradt az Így neveld a sárkányodat 2. 173 millió dolláros, és a Repcsik: A mentőalakulat 57 millió dolláros teljesítménye.
Több film bevételei jelentősen elmaradtak az előzetes várakozásoktól: az Így neveld a sárkányodat fent említett folytatását sokan a nyári szezon nyertesének tippelték előzőleg, akár 300 millió dollár feletti eredményt is elképzelhetőnek tartva, ám végül a 173 millió dollárral csak a lista 9. helyéig jutott. Hatalmas bukásnak minősül A feláldozhatók harmadik része (34 millió dollár), a Sin City folytatása (11 millió dollár), jócskán alulteljesített Clint Eastwood sikeres Broadway-musical alapján készült munkája, a Jersey Boys (46 millió dollár), Adam Sandler vígjátéka,  a Kavarás (46 millió dollár), a Teddel két éve hatalmas sikert arató Seth MacFarlane új rendezése, a Hogyan rohanj a veszTEDbe (42 millió dollár), Cameron Diaz komédiája, a Szexvideó (38 millió dollár), és még a 100 milliós határt sem érte el (igaz, csupán néhány ezer dollárral csúszott le) Tom Cruise sci-fije, a 178 millió dollárból készült A holnap határa.
Mindezzel együtt több olyan film is volt, mely az előrejelzéseknél jobban teljesített, ráadásul ezek többsége közepes, vagy kis költségvetésű darab volt. A Demóna 235 millió dollárral a nyár harmadik legsikeresebb filmje lett, az 50 millió dollárból készült 22 Jump Street 190 millió dollárig jutott, a 18 millió dolláros költségvetésű Rossz szomszédságra 150 millió dollárért vettek jegyet, a Csillagainkban a hiba 12 millió dolláros költségvetésének több mint tízszeresét szerezte meg a jegyeladásokból (124 millió dollár), a 40 millió dollárból forgatott Lucy jócskán 100 millió dollár feletti bevételt mondhat magáénak (118 millió dollár), és a 9 millió dollárból készült A megtisztulás éjszakája: Anarchia 71 millió dolláros bevétele is impozánsnak mondható.
A csalódást keltő képet azonban tovább árnyalja több tényező is. A visszaesés ellenére idén elmaradtak az igazán hatalmas bukások, mint amilyenből tavaly jócskán akadt: A magányos lovas, A Föld után, Az elnök végveszélyben és az R.I.P.D. - Szellemzsaruk is óriási veszteséget jelentett a gyártó stúdiónak, ám ezekhez mérhető anyagi bukás most elmaradt. Másrészt az Amerikán kívüli eredmények sokszor többszörösét érték el a tengerentúli bevételeknek, akár háromszor akkora összeget is elérve külföldön, mint hazájában: a Transformers 4 828 millió dollárt szerzett az Egyesült Államokon kívül, ezzel összbevétele meghaladta az egymilliárd dollárt, és az otthoni, csalódást keltő számokat jócskán ellenpontozta a többi ország érdeklődése A csodálatos Pókember 2. (708 millió dollár összbevétel),  vagy A holnap határa (364 millió dollár összbevétel) esetében.
Végezetül nem szabad elfelejteni, hogy a jövő nyár felhozatala újból erősnek ígérkezik, és akár a tavalyi rekordot is felülmúlhatják. Érkezik a Bosszúállók folytatása, a Mad Max: Fury Road, a Jurassic World, a Ted 2, a Terminator Genysis és az Ant-Man, lesz újabb Pixar-animáció (Inside Out), és önálló rajzfilmet kapnak a Gruból ismert Minyionok is.

A nyár tíz legnépszerűbb filmje Amerikában, eddigi bevételeikkel együtt:

1. A Galaxis őrzői - 280 millió dollár
2. Transformers: A kihalás kora - 244 millió dollár
3. Demóna - 238 millió dollár
4. X-Men - Az eljövendő műlt napjai - 233 millió dollár
5. A majmok bolygója - Forradalom - 205 millió dollár
6. A csodálatos Pókember 2. - 202 millió dollár
7. Godzilla - 200 millió dollár
8. 22 Jump Street - A túlkoros osztag - 190 millió dollár
9. Így neveld a sárkányodat 2. - 173 millió dollár
10. Tini nindzsa teknőcök - 166 millió dollár

(forrás: Deadline Hollywood)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Martin Scorsese Viharsziget című filmjének előzményeiből készül tévésorozat
2014-08-27 17:34 |


Tévésorozat készül Martin Scorsese Viharsziget című pszichothrillerének előzményeiből - számolt be róla a BBC News.
Az Ashecliffe munkacímen futó széria a Scorsese-filmből megismert világtól elzárt elmegyógyintézet történetével foglalkozik. Valószínűleg maga az Oscar-díjas rendező készíti a sorozat bevezető epizódját az HBO számára. A szereposztás és egyéb részletek azonban nem derültek még ki.
A 2010-ben bemutatott Viharszigetben Leonardo DiCaprio, Emily Mortimer és Mark Ruffalo játszotta a főbb szerepeket.
Scorsese legutóbbi tévés munkája a Gengszterkorzó című tévésorozat volt: annak is ő rendezte a pilot-epizódját, valamint executive producerként is jegyezte a szériát. A 2011-ben két Golden Globe-díjat is elnyert sorozat befejező évada szeptembertől látható Észak-Amerikában.
A rendező egy másik HBO-produkción is dolgozik: egy hetvenes években játszódó rockdrámát forgat.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Áprilisban kezdődik a harmadik Dan Brown-film forgatása
2014-08-27 17:09 | TomTom


Jövő áprilisban, Olaszországban kezdődik a harmadik Dan Brown-adaptáció, az Inferno forgatása - értesült a Deadline. A Harvard szimbólumkutató professzorát, Robert Langdont ezúttal is Tom Hanks alakítja, vele együtt visszatér a rendező, Ron Howard is, a forgatókönyvet pedig David Koepp írja, aki az előző film, az Angyalok és démonok szkriptjén is dolgozott.
A történetben Langdon egy firenzei kórházban ébred, amnéziától sújtva - legutolsó emléke, hogy a Harvard campusán sétál, több nappal korábban. Aktuális nyomozásán alkalmi segítője egy orvos, Sienna Brooks; kettejüknek egy halálos vírus elszabadításával fenyegető illetőt kell megtalálni, a kulcs pedig ezúttal Dante mesterművében, az Isteni színjátékban rejlik.
A tavaly megjelent Inferno a Langdon-sorozat negyedik darabja. A harmadik kötet, a 2009-ben kiadott Az elveszett szimbólum megfilmesítését szintén tervbe vették, a forgatás tavaly nyáron kezdődött volna, ám a gyártó Sony végül úgy döntött, inkább a frissen piacra került Infernót viszi vászonra.

(forrás: Deadline Hollywood)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Elhunyt Sir Richard Attenborough
2014-08-25 20:46 | TomTom


Vasárnap, 90 éves korában elhunyt Sir Richard Attenborough, kétszeres Oscar-díjas színész, rendező és producer. Bár elsősorban a Jurassic Park tulajdonosaként, és a Gandhi rendezőjeként emlékszünk rá, pályája egészen kivételesen változatos és sokszínű volt: a karrierjét színészként kezdő Attenborough több mint 70 filmben tűnt fel, rendezőként pedig a Gandhi mellett olyan darabok fűződnek a nevéhez, mint A híd túl messze van, a Tánckar, a Kiálts szabadságért!, a Chaplin és az Árnyékország.
Attenborough 1923. augusztus 29-én született Cambridge-ben, öccse a nálunk is ismert és népszerű televíziós műsorvezető és természettudós, David Attenborough. Karrierjét színpadi színészként kezdte a 40-es évek elején (játszott többek között a világ leghosszabb ideig játszott színdarabjának, Agatha Christie Egérfogójának eredeti, 1952-es szereposztásában is), és innen került a film világába. A vásznon 1942-bben tűnt fel először, az igazi áttörést pedig a Graham Greene regénye alapján 1947-ben készült A brightoni szikla főszerepe, a fiatal és nagyratörő pszichopata gengszter, Pinkie Brown figurája hozta el neki, akit nem sokkal korábban már a színpadon is eljátszott. Attenborough az évtized végére már az egyik legnagyobb és legnépszerűbb filmszínésznek számított, a hatvanas évek elejétől pedig folyamatosan dolgozott Amerikában és hazájában egyaránt, miközben több műfajban is kipróbálta magát. Rengeteg vígjáték mellett szerepelt kalandfilmben (A Főnik útja), háborús kalandfilmben (A nagy szökés, Homokkavicsok) és musicalben (Doktor Doolittle) is, a Homokkavicsokban és a Doktor Doolittle-ben nyújtott játékáért pedig elnyerte a legjobb mellékszereplő Arany Glóbuszát is. Pályafutása egyik legjobb alakítását az 1971-ben készült, megtörtént eseményeket feldolgozó Rillington Place 10-ban nyújtotta, amelyben egy sorozatgyilkost játszott, hátborzongató módon. Otto Preminger filmje, az 1979-es Az emberi tényező után azonban hosszú időre hátat fordított a színészetnek, hogy kizárólag a rendezésre koncentrálhasson, és csak majdnem másfél évtizeddel később vállalt újból filmszerepet; a Jurassic Park alapítójaként és igazgatójaként egy újabb generáció találkozhatott vele és jegyezhette meg arcát. Ezután apróbb szerepben feltűnt még többek között a Kenneth Branagh-féle Hamletben, és az Elizabethben is.
Bryan Forbes-szal az 50-es évek végén alapította meg közös cégüket, a Beaver Filmset, ahol a színészet mellett producerként is kipróbálta magát. 1969-ben mutatkozott be rendezőként, az Ó, az a csodálatos háború! című háborús musicallel, amit Az ifjú Churchill, majd a sztárokkal telezsúfolt, ám a pénztáraknál ennek ellenére csúnyán megbukó A híd túl messze van követett. Csaknem 20 éven át dédelgette a Gandhiról szóló életrajzi film tervét, és szinte mindent ennek rendelt alá: jelzálogot vett fel a házára, eladta autóit, festményeit elzálogosította, és olyan szerepekre is igent mondott, amiket bevallottan csakis a pénzért vállalt el - sőt,  a Mágus című thrillert csakis azért rendezte meg, hogy felkeltse a producer, Joseph E. Levine érdeklődését. Erőfeszítéseit végül siker koronázta: a Gandhi 8 Oscar-dfíjat nyert, közütk a legjobb rendezésért és legjobb filmért járót, a megvalósításért folyó keserves küzdelem történetét pedig könyvben írta meg. A Broadway-siker alapján készített Tánckar után újabb életrajzi filmeket rendezett, előbb a meggyilkolt dél-afrikai polgárjogi harcosról, Steve Bikóról (Kiálts szabadságért!), azután Chaplinről, majd C. S. Lewis író-teológus és Joy Gresham költőnő kapcsolatáról (Árnyékország) - a négy filmet összesen 11 Oscar-díjra jelölték, és neki köszönheti Denzel Washington és Robert Downey Jr. is karrierje első Oscar-jelölését. A fiatal Ernest Hemingway és ápolónője közti románcot (Szerelemben, háborúban), a Szürke bagolyról szóló életrajzi művet és utolsó rendezését, a 2007-ben bemutatott A szerelem gyűrűje című romantikus drámát azonban már sem a közönség, sem a kritika nem kedvelte, túlzottan ódivatúnak találták azt.
Bár 2008-ban agyvérzést kapott és később tolószékbe kényszerült, még ezután is új film rendezésére készült, ám gyorsan romló egészségi állapota ezt már nem tette lehetővé.
Csaknem 7 évtizeden át, 1945 óta élt boldog házasságban feleségével, Sheila Simmel, három gyermekük született: Michael színházi rendező, Charlotte pedig színésznő. Legidősebb lányuk, Jane a művész 15 éves unokájával együtt a 2004--es thaiföldi cunamiban vesztette életét.

(forrás: Variety)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Wim Wenders életművéért kap jövőre Arany Medve-díjat Berlinben
2014-08-22 00:44 |


"Az egyik legjelentősebb kortárs filmrendező", Wim Wenders Arany Medve-díjat kap életművéért a 2015 februári Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon - jelentette be csütörtökön Dieter Kosslick fesztiváligazgató.
A 65. Berlinale alkotásainak retrospektív vetítéseivel is ünnepli majd a rendezőt, mások mellett Berlin felett az ég című nyolcvanas évekbeli filmjét is bemutatják, amiért annak idején Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazták - ismertette a The Hollywood Reporter.
"A filmkészítőként, fotográfusként és szerzőként jegyzett, műfajokon átnyúló, sokrétű munkái hozzájárultak élő filmes emlékezetünk alakításához és folyamatosan ösztönzőleg hatnak más filmes alkotókra" - hangsúlyozta Wenders jelenőségét Kosslick.
Wenders kétségkívül generációja legnagyobb hatású német filmrendezője, filmes stílusa a művészfilmeseket világszerte éppúgy befolyásolja, mint a fősodorbeli mozik filmeseit. Eddigi pályafutása során mintegy hatvan filmet forgatott.  Legismertebb alkotásai közé tartozik a Párizs, Texas, ami 1984-ben Arany Pálma-díjas lett, a szintén Cannes-ban díjazott Távol és mégis közel vagy a velencei filmfesztiválon sikert aratott Túl a felhőkön. A Berlin felett az ég című munkáját Angyalok városa címmel Hollywoodban újra is forgatták Nicolas Cage és Meg Ryan főszereplésével.
Wenders a játékfilmek mellett számos olyan jelentős dokumentumfilmet készített, mint az Európa Filmdíjat elnyerő Buena Vista Social Club vagy az Oscar-díjra is jelölt háromdimenziós Pina Bausch, amely ugyancsak megkapta az Európai Filmakadémia elismerését.
A digitális technikával megbarátkozott, jövőre már hetvenedik évébe lépő rendező legújabb, Every Thing Will Be Fine című játékfilmje is 3D-ben készül Rachel McAdams, James Franco és Charlotte Gainsbourg részvételével.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

George Clooney filmre viszi az angol telefonlehallgatási botrányt
2014-09-04 18:15 |

Gyenge nyarat zárt Hollywood
2014-09-02 16:52 |

Martin Scorsese Viharsziget című filmjének előzményeiből készül tévésorozat
2014-08-27 17:34 |

Áprilisban kezdődik a harmadik Dan Brown-film forgatása
2014-08-27 17:09 |

Elhunyt Sir Richard Attenborough
2014-08-25 20:46 |

Wim Wenders életművéért kap jövőre Arany Medve-díjat Berlinben
2014-08-22 00:44 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
Melyik filmben nyújtott alakítása volt a kedvenced Philip Seymour Hoffmantól?
Boogie Nights (1997)
A boldogságtól ordítani (1998)
A nagy Lebowski (1998)
Magnólia (1999)
Hibátlanok (1999)
Majdnem híres (2000)
Az utolsó éjjel (2003)
Capote (2005)
Mission: Impossible III. (2006)
Charlie Wilson háborúja (2007)
Kis-nagy világ (2008)
Kétely (2008)
Pénzcsináló (2011)
A búcsúkoncert (2012)
The Master (2012)
A kedvencem nem szerepel a listán
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink