odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-
CORVIN 14h-
ÁTRIUM 14h-
Viasat3 22:00 - Összeesküvés-elméletVersenyfilmek a Titanicon - Idén a nőké a főszerep
2015-03-30 15:25 |


2015. április 10-18. között Budapesten, öt helyszínen fut majd a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén nyolc – egy svéd-norvég, egy koreai-kanadai, egy francia és egy finn dráma, egy amerikai horror, egy görög és egy pakisztáni thriller valamint egy török romantikus - film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért, köztük kettő elsőfilmes alkotás. Az idei versenyfilmekben közös, hogy mindegyik egy-egy kivételes női sorsot ábrázol, melyekben társadalmi feszültségek, az anyaság, a szerelem és a szabadság témája jelennek meg. Három alkotás rendezőjével – a svéd Ronnie Sandahllal, a finn J.-P. Valkepää-vel és a francia Lucie Borleteau-val – találkozhat is majd a Titanic közönsége.

A svéd Ronnie Sandahl Underdog (Svenskjävel) című drámája - a radikális antiszexista stand-up komikus Bianca Kronlöf főszereplésével – olykor kegyetlen őszinteséggel beszél a svéd valóságról, ahol ma akkora a munkanélküliség, hogy fiatalok százezrei költöznek át Norvégiába, hogy ott wc-pucolóként, pincérként, kukásként dolgozzanak. A 23 éves Dino hasonló cipőben jár: egy decensnek tűnő norvég otthon házvezetőnője lesz, ám a fülledt nyár egy furcsa szerelmi háromszögbe sodorja. Szokatlan a munkája a francia Lucie Borleteau Fidelio – Alice utazása (Fidelio, l'odyssée d'Alice / Fidelio – Alice’s Journey) című filmjében a 31 éves Alice-nek is: mérnökként dolgozik teherszállító hajókon. Az olajfoltos kék overall dacára is talpig nő, ami a férfiakból álló személyzetet nem hagyja hidegen. A helyzet akkor válik bonyolulttá, amikor rájön, hogy a következő úton a hajó kapitánya első szerelme, Gaël. Márpedig Alice-t otthon várja vőlegénye. Függetlenségről, hűségről és vágyról szóló, Locarnóban díjazott francia szerelmi dráma Ariane Labed erőteljes alakításával.

A Vízválasztó (Deniz Seviyesi / Across the Sea) című romantikus filmben a török Damla nyolc éve költözött New Yorkba, tanulni és karriert építeni. Férjével, Kevinnel gyereket várnak, a nő mégis ambivalens érzésekkel telve tér vissza gyerekkora Paradicsomába, a török nyaralóvárosba. Amikor múltjának fájdalmas titkára fény derül, kénytelen újraértékelni egykori döntését. Az új török film egyik kiemelkedő darabja érzelmi utazásra hív a háttérben a nyaralásra csábító tengerparttal, és a kulturális identitásról tesz fel fontos kérdéseket. A második generációs dél-koreai–kanadai rendező filmcsemegéjét, a Helyedbe lép (In Her Place) című drámát a Koreában gyakori társadalmi jelenségnek számító titkos örökbefogadások ihlették. Egy elhagyatott vidéki farmra egy nő érkezik, aki megállapodott egy várandós tinédzserrel és annak anyjával, hogy a világ tudta nélkül örökbe fogadja a lány gyermekét. A terhesség előre haladtával azonban kialakul hármuk közt egy új életritmus, ami hamarosan túlnő az eredeti üzleti megállapodáson. Az eredetileg matematikusként végzett, majd a Columbia Egyetemen filmezést tanult pakisztáni rendezőnő, Afia Nathaniel első nagyjátékfilmjében, a Dukhtar (Daughter) című thrillerben szintén egy anya nehéz döntéséből bontakozik ki a történet. Pakisztán hegyei között Allah Rakhi és tízéves lánya elmenekül otthonukból azon az estén, amikor a kislányt feleségül venné egy nagyhatalmú törzsi vezető. A nő tudja, halálos vadászat veszi kezdetét. Egyetlen esélyük a cinikus taxis, akivel váratlanul hozza össze őket a sors. Az első, teljes egészében a közönség támogatásából, crowdfunding rendszerben készült európai film, a görög Stathis Athanasiou rendező jelenkori Antigoné-átirata, az Alpha is a szabadság definícióját firtatja. Egy nőt arra kényszerítenek, hogy egy leégett erdő közepén egy fára függesztett, rothadó holttest alatt üljön, amíg a hatóság úgy nem dönt, eleget bűnhődött. A szabadság egy másik vetületét járja körül a költőien elmesélt, gyönyörűen fényképezett finn dráma, J.-P. Valkepää filmje, a Megléptek (He ovat paenneet / They Have Escaped), melyben egy dadogós, magának való fiú civil szolgálatot teljesít a fiatalkorúak javítóintézetében; a vonzó, kirobbanó energiájú, mindig bajba kerülő lány pedig őrizetben van. A két tinédzser együtt szökik meg egy lopott autón, egy drogokkal, szexszel és végtelen meneküléssel tarkított utazásra.

Végül a Hullámtörők-díjért versenyez a Sundance-kedvenc vámpírfilm, a Csadoros vérszívó (A Girl Walks Home Alone at Night) című amerikai romantikus horror is. Az iráni szellemváros, Bad City lakói, a prostik, stricik és drogosok nem is tudják, hogy egy magányos vámpír él közöttük. Ám a Lány találkozik egy Fiúval… A rendkívül tehetséges Ana Lily Amirpour debütáló darabja az első iráni vámpírwestern, mely önfeledt tapicskolás zsánerekben és archetípusokban. A képregény, horror és az iráni újhullám keveredik rock, techno, és Morricone-ihletésű dallamokra, lebegő, fekete-fehér képekben. „Mintha David Lynch és Sergio Leone közös iráni rock’n’roll gyereke lenne, akire Nosferatu vigyáz.”

A fesztivál teljes programja március 30-án 12 órától a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon olvasható.
http://www.facebook.com/titanicfilmfest

(forrás: a fesztivál sajtóközleménye)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Előzetes: Southpaw
2015-03-27 20:23 | TomTom


Felkerült a netre a Southpaw (a kifejezés a balkezes sportolót jelöli) első előzetese.
A film főhőse Billy Hope (Jake Gyllenhaal), a profi bokszoló, akinek látszólag minden megvan, ám boldog és teljes élete szinte egyetlen pillanat alatt omlik össze. Felesége (Rachel McAdams) meghal, kislányát ezek után elveszi tőle a bíróság és felügyelet alá helyezi, vagyonától megfosztják, és eltiltják a profi ökölvívástól is. Egyetlen lehetőségének az tűnik, ha szinte mindent nulláról kezd, és Titus "Tick" Wills (Forest Whitaker) szárnyai alatt kezd újra edzeni.
A forgatókönyvet Kurt Sutter, a Kemény motorosok (Sons of Anarchy) című sorozat megalkotója írta, akinek ez az első játékfilmes munkája, a rendezői székben pedig Antoine Fuqua, a Kiképzés, a Brooklyn mélyén és A védelmező direktora foglalt helyet. Az eredeti tervek szerint a főszerepet Eminem játszotta volna - Sutter nyilatkozatai szerint a film egyfajta folytatása lett volna a 8 mérföldnek. A zenész helyét azonban végül Jake Gyllenhaal vette át, aki a szerep kedvéért látványos átalakuláson ment keresztül, és mintegy 7 kiló izmot szedett magára. Eminem azonban nem hagyta teljesen magára a produkciót, az előzetesben az ő Forgive Me Now című dala szól, és a trailer is az ő YouTube-csatornáján debütált.
A beharangozó legnagyobb erőssége természetesen Jake Gyllenhaal egészen megdöbbentő, tőle mind ez idáig szokatlan  átváltozása   - már most valószínűsítjük, hogy az Akadémia Oscar-jelöléssel honorálja a nagyszerű színészt, pláne az Éjjeli féregben nyújtott vérfagyasztó játékának mellőzése után. Antoine Fuqua kiváló az atmoszféra megteremtésében, ahogy a színészvezetésben is (Denzel Washington neki köszönheti második Oscarját, Ethan Hawke pedig első jelölését), ám a dráma ismeretlen terep az eddig thrillereket és akciófilmeket készítő rendező számára.
Az előzetes itt található, a film július 31-én kerül az amerikai mozikba.

(forrás: ComingSoon)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Elhunyt Dömölky János filmrendező
2015-03-26 16:48 |


Elhunyt Dömölky János tv-, film- és színházi rendező, egyetemi tanár. A Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művészt 76 éves korában, csütörtökön érte a halál - tudatta a család az MTI-vel.
Dömölky János az egyik legeredetibb szemléletű televíziós alkotó volt. Elsősorban irodalmi műveket adaptált egyéni hangvételű alkotásaiban. Főbb művei között van a Hajnali háztetők, az Optimisták, A kard és a Jaguár című film.
A művész 33 évig volt a Magyar Televízió rendezője, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is tanított. A legutóbbi években színházakban rendezett, utolsó munkája Dürrenmatt A fizikusok című darabja, amelyet januárban mutattak be és jelenleg is szerepel a Veszprémi Petőfi Színház műsorán.
Dömölky János 1938. október 30-án született Budapesten. Huszonkét éves korában került a Magyar Televízióhoz, 1960 és 1962 között ügyelő asszisztensként dolgozott. 1962-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1966-ban tv- és filmrendező szakon végzett, Máriássy Félix és Makk Károly volt a tanára.
A diploma megszerzése után visszatért korábbi munkahelyére, 1966-1999 között a Magyar Televízió rendezője volt. 1978-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanította a rendezői mesterséget. 1981-től a Magyar Film- és TV-művészek Szövetségének főtitkáraként, 1989-ben a Magyar Televízió egyik drámai stúdiójának vezetőjeként tevékenykedett. 1990 januárja és áprilisa között a Magyar Televízió elnökségi tagja volt.
Az 1965-ben Vercors regényéből forgatott A tenger csendje című tévéjátékával elnyerte a monte-carlói fesztivál közönségdíját. Két évvel később Latinovits Zoltán főszereplésével, parádés szereposztásban készült el Mélyrétegben című tévéfilmjével. A kezdeményező szellemű műszaki értelmiség és a merev államapparátus konfliktusával foglalkozó alkotást - politikai óvatosságból - csak egyszer, késő éjjel vetítették, és csak negyven év múltán került újra elő.
A fiatal rendező számára az 1970-es évek volt a legtermékenyebb időszak, ekkor készítette A vendég (1971), a Médeia (1971), a Régi idők mozija (1971), az Alvilági játékok (1973), Az áruló (1975), a 6-os számú kórterem (1977) és a Ki lesz a bálanya? (1979) című filmjét.
Dömölky János 1981-ben kereste fel Ottlik Gézát a Hajnali háztetők című regény filmtervével, és minden más addigi próbálkozással ellentétben a rendezéshez megkapta az író beleegyezését. A film Cserhalmi György főszereplésével 1986-ra készült el, és 1987-ben, a Magyar Játékfilmszemlén debütált. A vetítés után az idős írót vastaps fogadta. A forgatás alatt alakult ki Ottlik Gézával haláláig tartó szoros kapcsolatuk. A szerző iránti tisztelete jeleként 1996-ban elkészítette A Valencia-rejtély televíziós adaptációját is az azonos című rádiójáték alapján.
A kétezres évek közepén kezdett el foglalkozni egy Bibó István 1956-os szerepvállalásáról szóló filmmel, amely Bibó körút címen azóta is befejezésre vár.
Mindezek alatt színházi rendezőként is dolgozott. Színpadra állította a Magyar Médeiát (1976), Csehovtól a Sirályt (1981) és a Ványa bácsit (1997), Márai Sándor Parázs és más... (2008), A kulcs (2009), valamint a Gyertyák csonkig égnek (Parázs) (2010) című műveit. Rendezésében 2013 szeptemberében a Veszprémi Petőfi Színházban sikerrel mutatták be Miroslav Krleza Agónia című drámáját. Dömölky Jánost Krleza magyarországi szakértőjének is nevezik, Krleza Glembay-trilógiáját (Glembay Ltd, Agónia, Léda) a hetvenes évek második felében három televíziós filmben is feldolgozta.
Dömölky János munkásságát 1976-ban Balázs Béla-díjjal, 1981-ben érdemes művész címmel, 1985-ben Pirandello-díjjal jutalmazták, 1986-ban kiváló művész címmel tüntették ki.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Nem vállalta A szürke ötven árnyalata folytatásainak forgatását az első epizód rendezője
2015-03-26 16:42 |


Sam Taylor-Johnson, A szürke ötven árnyalata című erotikus film rendezője nem vállalta a folytatások leforgatását - közölte a Deadline.com hollywoodi hírportál.
A rendezőnő E. L. James A szürke ötven árnyalata című bestseller-trilógiájának első részét jegyezte. A Universal stúdióban készült produkció világszerte 500 millió dolláros jegybevételre tett szert Valentin-napi bemutatása óta.
"A szürke ötven árnyalatának megrendezése intenzív, hihetetlen kirándulás volt, amiért nagy hálát érzek, és köszönöm a Universalnak is. Nagyon jó kapcsolatba kerültem a színészekkel és a stáb tagjaival, különösen Dakotával és Jamie-vel. Bár nem rendezem meg a folytatásokat, sok sikert kívánok annak, aki a második és harmadik epizódot átveszi" - fogalmazott Taylor-Johnson.
A Universalnak tehát sürgősen új rendező után kell néznie. A dúsgazdag vállalkozót alakító Jamie Dornan és a szeretőjét játszó Dakota Johnson továbbviszik szerepüket a folytatásokban.
Nem titok, hogy Taylor-Johnson úgy érezte, meg van kötve a keze, mivel a trilógia szerzője teljes körű beleszólást kapott a filmbe, ami példátlan egy debütáló író esetében.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Cannes - A fesztiválon debütál a negyedik Mad Max
2015-03-25 20:43 |


A 68. cannes-i filmfesztiválon lesz a világpremierje a Mad Max című kultuszfilm A harag útja című negyedik részének.
George Miller futurista alkotását versenyen kívül mutatják be május 14-én a világ egyik legrangosabb seregszemléjén - jelentették be szerdán a szervezők Párizsban.
Harminc évvel az utolsó epizód után a negyedik rész egy posztapokaliptikus világban játszódik, ahol az üzemanyagért és a vízért szállnak szembe egymással a bandák.
 A korábbi három Mad Max-filmben a címszerepet alakító Mel Gibson helyét Tom Hardy brit színész veszi át, Furiosa császárnőt pedig Charlize Theron dél-afrikai színésznő alakítja.
A film a cannes-i bemutatót követő napokban kerül a mozikba.
A 70 éves Miller rendezte Mad Max-trilógia első darabja 1979-ben debütált. A Mad Max 2. - Az országúti harcos 1981-ben került a mozikba, a Mad Max 3. - Az igazság csarnokán innen és túl című részt pedig 1985-ben mutatták be.
Történetében először két elnöke lesz a május 13. és 24. között megrendezendő cannes-ifilmfesztivál zsűrijének: Joel és Ethan Coen amerikai rendezők, akik 1991-ben kaptak Aranypálma-díjat.
A tavalyi év után pedig idén is Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes lesz a seregszemle házigazdája. 
A meghívott filmek listáját április 16-án teszik közzé.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Tom Ford és George Clooney közös filmre készül
2015-03-25 20:38 |


Tom Ford amerikai divatguru újra rendezni készül, George Clooney producerként fog közreműködni a munkálatokban.
Ford, aki a 2009-es Egy egyedülálló férfi című drámával debütált rendezőként, ezúttal Austin Wright Tony and Susan című könyvét dolgozza át a mozivászonra, Nocturnal Animals (Éjjeli állatok) címmel.
Ford írta a thriller forgatókönyvét is, míg Clooney a Grant Heslovval közös Smokehouse cégén keresztül producerként jegyzi az alkotást - adta hírül a The Hollywood Reporter filmes portál.
Wright írása 1993-ban jelent meg. A történet főszereplője Susan, akinek volt férje ad egy könyvkéziratot, hogy kikérje róla a nő véleményét.
A könyv ezután két történetet követ: a regénybelit (Nocturnal Animals), amely egy férfiről szól, akinek családi vakációja erőszakba és halálba torkollik, és Susan történetét, aki elkezdi felidézni első házasságát és sötét dolgokat fedez fel saját magával kapcsolatban.
Ford, aki a Guccinál és az Yves Saint Laurent-nél is megfordult, mielőtt létrehozta saját márkáját, társírója, rendezője és producere is volt az Egy egyedülálló férfinak. A Colin Firth főszereplésével készült alkotást annak idején az év filmjének választotta az Amerikai Filmintézet (AFI).  

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Versenyfilmek a Titanicon - Idén a nőké a főszerep
2015-03-30 15:25 |

Előzetes: Southpaw
2015-03-27 20:23 |

Elhunyt Dömölky János filmrendező
2015-03-26 16:48 |

Nem vállalta A szürke ötven árnyalata folytatásainak forgatását az első epizód rendezője
2015-03-26 16:42 |

Cannes - A fesztiválon debütál a negyedik Mad Max
2015-03-25 20:43 |

Tom Ford és George Clooney közös filmre készül
2015-03-25 20:38 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink