odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Maris
CORVIN nyitva Imi
ÁTRIUM nyitva TamásMagyar dokumentumfilm San Sebastiánban
2014-07-30 13:10 |


Gerő Marcell Káin gyermekei című dokumentumfilmjét beválogatták a világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmes mustrájára, a 62. San Sebastian Film Fesztiválra. A fesztivál fiatal tehetségeket bemutató New Directors szekciójának programjában főleg játékfilmekkel együtt versenyez a Káin gyermekei. San Sebastianban több mint 10 éve nem volt magyar film, legutóbb Pálfi György Hukkle című nagy sikerű alkotása mutatkozott itt be 2002-ben.
 
A Káin gyermekei Monory Mész András Bebukottak című dokumentumfilmjének (1985, Balázs Béla Stúdió) gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. Gerő Marcell, rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először a 80-as évek betiltott alkotását, melyben büntetésüket töltő fiatalok nyíltan mesélnek a börtönélet kegyetlen hétköznapjairól, elkövetett bűneikről és a szabadulás utáni tervekről. “Döbbenetes hatással volt ránk az az ellentét, ami a megszólaló kamaszok nyílt arca, tiszta tekintete, higgadt és összeszedett beszéde illetve az előadott kegyetlen tartalom között feszül. Beszélgetéseink  újra és újra annak találgatása felé kanyarodtak vissza, hogy vajon mi lehet ezekkel a srácokkal ma. Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy ha sikerül felkutatnunk a szereplőket, akkor az ő harminc éven átívelő történetük révén az emberi létet alapjaiban érintő kérdésekhez jutunk.“ – fejtette ki Gerő Marcell.
 
A filmötlet megfogalmazása után közel két éves kutatómunka következett, melynek eredményeképp az alkotók sikerrel jutottak a Bebukottak szereplőinek nyomára. Gerő Marcell így fogalmazta meg a forgatás kezdeti szakaszában szerzett élményeit:  “Mindig drámai hatású volt a Bebukottakból ismert kamasz tekintetét fölfedezni egy ötvenhez közelítő, sokat megélt szempárban. Ezt a hatást a Káin gyermekei is használja. A későbbi forgatási napokon aztán már nem az eltelt évtizedek arcon hagyott nyomaival foglalkoztam, hanem a szereplővel, aki bizalmat szavazott nekem és hajlandó volt beavatni életének, sorsának megrázó részleteibe.”
 
A hazai közönség a világpremiert követően elsőként az HBO csatornáján láthatja majd a filmet ősszel.
 
A magyar–francia koprodukcióban készült film producere László Sára, Jacques Bidou és Mariann Dumoulin. Az alkotás a Campfilm, a JBA Production és az Arte France gyártásában, az HBO Europe koprodukciójában jött létre. További támogatók: Magyarországi Filmszakmai Adókedvezmény, Radio Télévison Suisse, CNC, a  Európai Unió MEDIA Programja,  PROCIREP, ANGOA.
 
A Campfilm korábbi filmjei számos hazai (Budoku, Aranyszem Operatőr Fesztivál, Magyar Filmkritikusok Díja, Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, Verzio Dokumentumfilm Fesztivál)  és nemzetközi filmfesztiválon  (Cannes – Rendezők Kéthete, Rotterdam IFF, Krakkó IFF) szerepeltek sikerrel. A cég gyártásában készült többek között a Két világ közt, a Lágy eső, a Felsőbb parancs és a Másik Magyarország című film.
 
Gerő Marcell rendező 2007-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán Szász János osztályában. Kócos című diplomafilmje világszerte sikerrel szerepelt. A Campfilm egyik alapítója, a diploma megszerzése óta producerként dolgozik – a Káin gyermekei az első egész estés rendezői munkája.

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Itt az új Mad Max-film első előzetese
2014-07-28 18:02 | TomTom


A vasárnap véget ért San Diegó-i Comic-Conon lehetett látni először a jövőre mozikba kerülő Mad Max: Fury Road első előzetesét, a helyszínen hatalmas ovációt kiváltó anyag pedig nem sokkal később pedig felkerült a videómegosztókra is.
A film a korábbi részekből jól ismert apokalipszis utáni, kietlen világban játszódik, és szótlan, feleségét és gyermekeit elvesztő főhősét ezúttal is Maxnek hívják, ám őt Mel Gibson helyett ezúttal Tom Hardy alakítja (korábban lehetett olyan pletykákat hallani, hogy Gibson feltűnik egy apró cameo-szerepben, ám ez sajnos végül nem valósult meg). A magányos férfi vándorútján alkalmi társa lesz Furiosa (Charlize Theron), aki a túlélés zálogát abban látja, ha a sivatagon átvágva visszatér gyermekkori otthonába.
Az előzetes nem csupán a dialógokkal, de szerencsére még a cselekmény alakulására vonatkozó információkkal is igen takarékosan bánik, és inkább arra hivatott, hogy a hangulatból és látványból adjon ízelítőt. Megnyugvással láttuk, hogy a folytatás teljességgel méltó az elődökhöz, és tökéletesen eleveníti fel azt a Mad Max-es világot, amit több mint három évtizeddel ezelőtt maga George Miller alkotott meg, és melyet azóta több tucat film próbált - hol több, hol kevesebb sikerrel - leutánozni. Az autentikusság pedig abban is tetten érhető, hogy a rendező igyekezett a lehető legkevesebb számítógépes trükköt használni, és szinte mindent valódi díszletek között, valódi járművekkel és kellékekkel, kaszkadőrök segítségével rögzíteni - saját bevallása szerint a trükkök csak mintegy 20%-a készült CGI használatával. A film egyébként nem csupán a jövőképben, a látványban, a jelmezekben és az autókban idézi a trilógiát, de abban is, hogy ismét felbukkan Hugh Keays-Byrne, aki az első részben játszotta a motorosbanda vezetőjét.
Az előzetes itt található, a 100 millió dolláros költségvetésből készült Mad Max: Fury Road 2015. május 15-én kerül az amerikai mozikba. 

(forrás: ComingSoon)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Itt A szürke ötven árnyalata első előzetese
2014-07-24 16:24 | TomTom


Felkerült a netre A szürke ötven árnyalata első előzetese.
E L. James 51 nyelvre lefordított, több mint 100 millió példányban értékesített és nálunk is óriási népszerűségnek örvendő könyve, illetve annak két folytatását valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: erotikával teli, fülledt szerelmi történet egy fiatal egyetemi hallgató, Amanda Steele, és egy jóképű milliárdos, Christian Grey között.  
A filmváltozat kapcsán a legfontosabb kérdés az volt, mennyire izzik a levegő a két, szinte teljesen újoncnak számító színész, Dakota Johnson és Jamie Dorman között, illetve mennyire adja vissza a film a regény szexuálisan túlfűtött és helyenként kifejezetten merész és tabudöntögető világát. Utóbbi kérdésre az értelemszerűen finomabbra hangolt és mozikban vetíthetővé vágott  előzetesből még nem kapunk egyértelmű választ, ám a két főszereplő alkalmasságát illetően már talán valamennyire igen. A 25 éves Johnson kifejezetten jó választásnak tűnik a kissé félénk és bátortalan, ám a férfi kisugárzása alá kerülő újságíró szerepére, ám Dormanből mintha hiányozna a valódi sárm és vonzerő, ami megbabonázza a hősnőt. A két színész megtalálása egyébként az elmúlt évek egyik legnagyobb és leginkább figyelemmel kísért castingja volt Hollywoodban, melynek során többek között Ryan Gosling, Chris Evans, Harrett Hedlund, valamint Scarlett JohannssonImogen Poots, Shailene Woodley és Elizabeth Olsen neve is felmerült.  Dorman egyébként csak azutány kapta meg a szerepet, hogy az eredetileg kiszemelt és leszerződtetett Charlie Hunnam végül visszamondta azt, egyeztetési problémák miatt.
A Crazy In Love különleges, direkt ehhez készült változatával megtámogatott trailer itt található, a film jövő februárban, stílszerűen Valentin-napon kerül a mozikba.

(forrás: ComingSoon)
hozzászólás | nyomtatható verzió

Till Attila kerekesszékes gengszterfilmet rendez
2014-07-24 12:38 |


A Magyar Nemzeti Filmalap legutóbbi döntése értelmében 285 millió forinttal támogatja Till Attila Tiszta szívvel című filmjének gyártását, mely egy kerekesszékes bérgyilkos banda története.
Bereczki Csaba Soul Exodus című zenés dokumentumfilmjének gyártását 150 millió forinttal támogatja a Filmalap.
 
Till Attila a Pánik című filmmel mutatkozott be a moziközönség előtt 2008-ban. Filmrendezői debütálása elnyerte a Filmszemle közönségdíját, majd félszázezer hazai mozinéző váltott rá jegyet. Till Attila a Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakos diplomása, a hazai televíziózás közkedvelt szereplője. Csicska című rövidfilmjének a cannes-i filmfesztivál Rendezők Két Hete programjában volt a nemzetközi premierje 2011-ben, majd az Európai Filmakadémia az év legjobb rövidfilm díjára jelölte.
Till Attila második filmjének főszerepeiben Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonfutó bajnok, és az SZFE-n végzős Fekete Ádám lesz látható. A Tiszta szívvel című film alapkérdése az, hogy nagyobb bűn-e elhagyni egy fogyatékkal született gyereket vagy bérgyilkosként mocskos gengsztereket kivégezni. Az akciódús történet középpontjában lévő húsz éves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó mindennél jobban retteg, hogy teljesen feleslegesek a társadalom számára. Mikor kiderül, hogy az alvilág számára is azok, akkor aztán igazán bevadulnak.
A Laokoon Filmgroup gyártásában készülő film forgatókönyvét Till Attila írta, a forgatóköny fejlesztését és a gyártáselőkészítést a Filmalap korábban már 14 millió forinttal támogatta. A Tiszta szívvel című film producere Stalter Judit, Rajna Gábor és Sipos Gábor, operatőre Juhász Imre, látványtervezője Ágh Márton lesz. A forgatás a tervek szerint nyár végén kezdődik, és a film leghamarabb 2015 tavaszán kerülhet a mozikba.
 
Soul Exodus címmel klezmer zenészekről forgat egész estés dokumentumfilmet augusztustól Bereczki Csaba (Életek éneke). A készülő film középpontjában a Brothers Nazaroff nevű hagyományos klezmer zenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. Az amerikai születésű zenészek mindegyike különös szálakkal kapcsolódik Magyarországhoz és Kelet-Európához, sorsuk a klezmer zene által alakult, és a zene útján találtak vissza a gyökereikhez.
A Soul Exodus című film a Film Street gyártásában készül, producere Sándor Pál, a tervezett mozibemutató időpontja 2015 ősze.
Bereczki Csaba korábban a Filmalap nemzetközi igazgatói posztját töltötte be. A Filmszakmai Döntőbizottság a Soul Exodus című filmtervet csak azzal a feltétellel támogatta, ha Bereczki Csaba munkaviszonya a Filmalapnál megszűnik, a munkaviszony július 4-én megszűnt.
 
A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága eddig összesen 35 egész estés filmalkotás gyártását támogatta, 23 film forgatása már befejeződött, és 11 filmet már láthattak a magyar mozinézők és a nemzetközi filmfesztiválok közönsége.

(forrás: Magyar Filmunió)
hozzászólás | nyomtatható verzió

2017-ben érkezik A Karib-tenger kalózai 5., 2018-ban A csodálatos Pókember 3.
2014-07-23 21:07 | TomTom


Szinte teljesen egyidőben jelentette be két nagy filmstúdió két sikeres blockbuster-sorozata várva várt következő részének premierdátumát - a közlés ténye mellett pedig az is közös bennük, hogy mindketten későbbi időpontra tolták a bemutató korábban közölt időpontját.
A Disney-nél lévő A Karib-tenger kalózai ötödik része 2017. július 7-én kerül majd az amerikai mozikba - vagyis hat (!) évvel az előző film, az Ismeretlen vizeken 2011-es bemutatója után. A forgatókönyvet Jeff Nathanson írja, a rendezéssel pedig a két éve Oscar-díjat nyert Kon-Tikit is jegyző norvég párost, Joachim Rønninget és Espen Sandberget bízták meg. A Holtak nem mesélnek (Dead Men Tell No Tales) bemutatója eredetileg 2015-ben lett volna, ám ezt a dátumot tavaly szeptemberben már módosították, igaz, akkor hivatalosan még nem jelentették be az új időpontot, és erre egészen mostanáig kellett várni. Maga a producer, Jerry Bruckheimer sem titkolta egyébként, hogy a halasztás oka a  forgatókönyvvel kapcsolatos, ami Nathanson munkásságát tekintve nem is túlzottan meglepő: a Kapj el, ha tudsz és a Terminál mellett dolgozott többek között a Féktelenül, az Indiana Jones és a Men In Black legutolsó részén is, ám mindhárom folytatás csalódást keltett, és méltatlan volt elődeihez. A forgatást eredetileg idén év végén szerették volna megkezdeni, de a csak három év múlva esedékes premier miatt ez is könnyen módosulhat.
A Disney után nem sokkal a Sony is nyilatkozott egyik népszerű franchise-a sorsáról: A csodálatos Pókember harmadik részét 2016 májusa helyett csak két évvel később, 2018-ban mutatják be. A stúdió azonban addig sem felejtkezik el teljesen a képregényhősről, illetve  korábbi ígéretükről, miszerint kétévente elénk kerül a Pókember-univerzum egy-egy újabb darabja: 2016. november 11-én láthatjuk a sorozat első spinoffját, a Sinister Six-et - a filmben Peter Parker hat ellensége szövetkezik és alkot csapatot, A csodálatos Pókember 2. befejezése pedig már előrevetítette ezt a történetet. A halasztás, illetve a csere indoka itt a sorozat idén nyáron bemutatott darabjában keresendő: a kritikusok fanyalogtak, a bevételek elmaradtak a várakozásoktól, ez pedig erős figyelmeztetés volt a producereknek, hogy változtatniuk kell az erős kezdés utáni irányon, ha nem akarnak a Sam Raimi nevével fémjlezett trilógia harmadik részének hibájába esni; a folytatás forgatókönyvével megbízott egyik író, Robertto Orci pár hete be is jelentette, hogy otthagyja az előkészület alatt álló produkciót.

(forrás: Hollywood Reporter)
hozzászólás | nyomtatható verzió

A Stephen Hawkingról szóló filmet is bemutatja a torontói filmfesztivál
2014-07-23 17:47 |


A 39. Torontói Filmfesztiválon tartják a világ vezető elméleti fizikusáról, Stephen Hawkingról szóló brit életrajzi film, a The Theory of Everything világpremierjét - értesült a BBC News.
A szervezők kedden még nem nevezték meg a nemzetközi filmmustra nyitófilmjét, de arról tájékoztattak, hogy további két brit alkotás, a The Riot Club című thriller és Alan Rickman új rendezése, a XIV. Lajos udvarában játszódó dráma, az A Little Chaos ősbemutatóját is a szeptemberi kanadai fesztiválon tartják. Ez utóbbival zárul majd a fesztivál. A történelmi filmben Rickman játssza a Napkirály szerepét, míg Kate Winslet kertészt alakít, akit a versailles-i palota egy új szökőkútjának tervezésével bíznak meg.
A szeptember 4-én kezdődő tíznapos filmes seregszemlén 13 gálavetítést és 46 díszbemutatót tartanak. Világpremierként tűzik műsorra az 1980-as évek tévéprogramjából készült The Equalizer című produkciót Denzel Washingtonnal, és a Reese Witherspoon főszereplésével forgatott Wild című drámát is, amelynek rendezője a Mielőtt meghaltam című film direktora, Jean-Marc Vallee.
Két további életrajzi drámát is láthat a fesztiválközönség: a Beach Boys frontemberéről, Brian Wilsonról készült Love & Mercy címűt és a sakklegendáról, Bobby Fischerről szóló Pawn Sacrifice című filmet, amelyben Tobey Maguire alakítja a mestert.
Richard Gere a Time Out, Kevin Costner pedig a Black and White című drámában tér vissza afilmvászonra. A programban a Cannes-ban is sikert aratott Mr. Turner, valamint a londoni filmfesztivált októberben megnyitó The Imitation Game című alkotás is szerepel.
Az utóbbi években a torontói mustra az Oscar-díjak jó előrejelzőjének bizonyult. A fesztivál fődíját, a közönségdíjat tavaly a később több Oscarral jutalmazott 12 év rabszolgaság kapta, korábban a kanadai nézők által díjazott Gettómilliomos és A király beszéde is elnyerte az Amerikai Filmakadémia díjait.

(forrás: MTI)
hozzászólás | nyomtatható verzió


Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat

Magyar dokumentumfilm San Sebastiánban
2014-07-30 13:10 |

Itt az új Mad Max-film első előzetese
2014-07-28 18:02 |

Itt A szürke ötven árnyalata első előzetese
2014-07-24 16:24 |

Till Attila kerekesszékes gengszterfilmet rendez
2014-07-24 12:38 |

2017-ben érkezik A Karib-tenger kalózai 5., 2018-ban A csodálatos Pókember 3.
2014-07-23 21:07 |

A Stephen Hawkingról szóló filmet is bemutatja a torontói filmfesztivál
2014-07-23 17:47 |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
Melyik filmben nyújtott alakítása volt a kedvenced Philip Seymour Hoffmantól?
Boogie Nights (1997)
A boldogságtól ordítani (1998)
A nagy Lebowski (1998)
Magnólia (1999)
Hibátlanok (1999)
Majdnem híres (2000)
Az utolsó éjjel (2003)
Capote (2005)
Mission: Impossible III. (2006)
Charlie Wilson háborúja (2007)
Kis-nagy világ (2008)
Kétely (2008)
Pénzcsináló (2011)
A búcsúkoncert (2012)
The Master (2012)
A kedvencem nem szerepel a listán
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink