odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Maris


Untitled Document
TOVÁBBI HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
2018-5-20 14:02 | Esemény/Díj
A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki szombat este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az...
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
2018-5-20 13:54 | Esemény/Díj
Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje nyerte el szombaton a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i...
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
2018-4-14 15:29 | Esemény/Filmfesztiválok
Rungaro Nyoni Zambiában játszódó angol szatírája, a Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Hullámtörők-díját, a...
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
2018-4-6 17:06 | Esemény/Filmfesztiválok
Idén is gazdag a zenei filmes kínálat: Nico, Iggy Pop, Arctic Monkeys- és Queens Of The Stone Age-tagok a filmvásznon. A Megszállás 1968 című...
A KATEGÓRIA HÍREI
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Testről és lélekről lett a legjobb film a 3. Magyar Filmdíjon
Szász János filmjét díjazták a kritikusok Portóban
Oscar-díj - A víz érintése négy kategóriában diadalmaskodott
Berlinale - Elsőfilmes román rendezőnő alkotása nyerte az Arany Medvét, Bucsi Réka rövidfilmjét is díjazták
A 38. Magyar Filmszemle díjazottai
2007-02-06 20:35 | | Esemény/Díj

A 38. Magyar Filmszemle Játékfilmes zsűrijének döntése

- A 38. Magyar Filmszemle legjobb szerzői filmjének járó díját Bollók Csaba: Iszka utazása című filmje kapja a lelki mélység realista és őszinte megközelítéséért, a meggyőző integritásért.
- A 38. Magyar Filmszemle legjobb műfaji filmjének járó díját Rohonyi Gábor kapja Konyec című filmjéért, a film ötletességéért, gazdag humoráért.
- A 38. Magyar Filmszemle legjobb rendezője díját a zsűri Szász Jánosnak ítéli az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója  c.  filmért, amely  merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig.
- A legjobb operatőrnek járó díjat a zsűri Máthé Tibornak ítéli az Ópium c. film fényképezéséért, a határozottság és gyengédség együttes megjelenítéséért.
- A Simó Sándorról elnevezett elsőfilmes díjat a zsűri Bogdán Árpádnak ítélte a Boldog új élet című filmért, a személyes tragédia költői látomásáért.
- A legjobb látvány díjat a Dolina című film alkotóközösségének ítélte a zsűri (díszlet: Árvai György, jelmez: Szűcs Edit, Breckl János, operatőr: Medvigy Gábor, rendező: Kamondi Zoltán).
- A legjobb forgatókönyvírói díjat Elek Judit: A hét nyolcadik napja című filmjének ítéli a zsűri, a számos eredeti karaktert felvonultató, valósághoz közeli komplex történetért.
- A legjobb női alakítás díját Kovács Katának ítélte a zsűri, a Kythera című filmben folyamatos  és határozott filmes jelenlétet nyújtó eszköztelen szerepjátékáért.
- A legjobb férfi alakításdíját  Zsótér Sándornak ítélte a zsűri a Töredék című filmben nyújtott intenzív megigéző alakításáért.
-A legjobb eredeti filmzene:  Membran a Boldog új élet című film zenei munkájáért.
-Produceri díj: Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Laokoon Film producerei.  A Boldog új élet produceri és a Lassú tükör társproduceri tevékenységéért.
-Arany olló-díj: Czakó Judit vágó az Iszka utazása és a Kythera vágói munkájáért
-Arany mikrofon-díj: az Ópium című filmben végzett hangmérnöki munkáért Sipos István, Manuel Laval és Matthias Schwab.
- Elismerő oklevél: Igor és Ivan Buharov a Lassú tükör című filmjének a szürreális és reális kompozíciójáért, melyet a nézőnek kell helyreigazítani. 

 
A 38. Magyar Filmszemle Kisjáték– és kísérleti filmes zsűrijének döntése

- A legjobb kisjátékfilm: Nemes Jeles László Türelem című filmjéért, az érzékeny téma szokatlan feldolgozásáért.
- A kísérleti film kategória különdíja: Nicolaus Myslicki: Álszent 
A szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.
- A zsűri rendezői különdíja: a két testvér találkozásának és elválásának érzékeny bemutatásáért Nagy Dénes kapja az Együtt című filmért.
- A zsűri operatőri díja: az Alterego operatőre, Tóth Widamon Máté kapja a lakásbelsők tartózkodó, de a szereplők személyiségét is kisugárzó világításáért, a képek tartózkodó intimitásáért.
- Elismerő oklevelet kap Horváth Lili a Vakáció c. film atmoszférateremtő, a szereplők belső világát mély empátiával bemutató rendezéséért.

A 38. Magyar Filmszemle Dokumentumfilmes zsűrijének döntése

- A legjobb dokumentumfilm: Kincses Réka: Balkán bajnok - az erdélyi sors egyetemes érvényű bemutatásáért, melyet a rendező családjának és politikus apjának életén keresztül mutat be.
- Rendezői díj: Kőszegi Edit a Menekülés a szerelembe című filmért, az élet, halál, szerelem motívumának ábrázolásáért egy cigányasszony sorsán keresztül.
- Schiffer Pál–díj: Pigniczki Réka kapja a Hazatérés: Egy szabadságharcos története című munkáért, melyben egy 56-ban Amerikába menekült apa sorsát tárja fel dokumentumfilmes módszerrel lányai utazásain keresztül.
- Esélyegyenlőségi díj: Zsigmond Dezső kapja az Élik az életüket című munkáért, melyben egy család leépülésének drámai képei és történetei a megállíthatatlannak látszó elnyomorodás világában.
- Operatőri díj: Talán Csaba kapja az Elboronálva c. film fényképezéséért, a tanyavilágban élő emberek lassú elmúlásának érzékeny operatőri eszközökkel történő ábrázolásáért.
- A kiemelkedő művészi teljesítményért oklevelet kap: Forgács Péter a Miss Universe 1929 – Lisl Goldarbeiter – A szépség útja; Gulyás Gyula az Itt az idő; Szobolits Béla a Miért?! Egy tragikus szerelem története; Kékesi Attila A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában című filmért.

A 38. Magyar Filmszemle Tudományos-Ismeretterjesztő filmes zsűrijének döntése

-Az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmje: Kóthy Judit-Topits Judit: Forró ősz a hidegháborúban című alkotása kapja, elismerve ezzel az alapos és szakszerű kutatást, a pontos szerkesztést, a film objektivitását, s nem utolsó sorban azt a koncepciót, amely az 1956-os magyarországi forradalmat szélesebb történelmi kontextusban mutatja meg.
- Rendezői díj: Dér András: A hét főbűn (Bűnök ezek?), elismerve ezzel azt az eredeti rendezői koncepciót, amely az elvont gondolatokat a megszólalók személyén keresztül megélhetővé, személyessé tette.
- A legjobb témaválasztásért járó díjat a zsűri Tóth Zsolt Marcell: Budapesti vadon című filmjének ítélte, a rendkívül élő, friss témaválasztásért, és remek megfigyeléseivel képes rádöbbenteni nézőit új összefüggésekre.

Különdíjak

- A Magyar Rendezők Társasága, a HSD által alapított Stáb mestere-díjat - amelyet azok a kiváló film és televíziós munkatársak kaphatnak, kiknek munkája nélkülözhetetlen a filmek megvalósításához - Galsainé Einhorn Zsuzsa berendező és  Krasnyánszky Gyula pirotechnikus kapják.
- Az Országos Diákzsűri fődíját, a Zöld Holló fődíjat Bollók Csaba kapja az Iszka utazása című filmért, a minden képkockából sugárzó őszinteségéért, amely képes volt egy ilyen, csak ritkán belátható világot a közönség elé tárni.
- A Színház és Filmművészeti Egyetem Film-főtanszak hallgatói a 2006-os esztendő legjobb tanárának járó Nyakkendő-díjat Sellő Hajnalnak ítélték oda.
-A Magyar Filmplakát kiállítás és verseny szakmai díját Pálos György Sztornó című filmjének plakátja kapta, melynek tervezője: Behan Mária.
A Magyar Filmplakát kiállítás és verseny közönségdíját 2007-ben a helyszíni és az internetes szavazok alapján Goda Krisztina: Szabadság Szerelem  c. filmjének plakátja kapta, melynek tervezői: Kovács Gergely és Juhász Orsi.
A kiállítás szakmai partnere, a Multireklám ZRT. díját a szakmai zsűri által kiválasztott  Sztornó c. filmplakát készíttetői, a film producere, Czabán György és a forgalmazó Hungarotop igazgatója, Prukner Pál kapja.
- A Mozisok Országos Szövetségének díját a 2006-os naptári évben a legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilm, a Szabadság, szerelem kapja.
- Az Országos- Rádió és Televízió Testület külön nézettségi díjat ad át, amelyet a legmagasabb nézőszámot elért játékfilm, a Csak szex és más semmi alkotói kapják. A díj kiírása azokra a filmekre vonatkozik, amelyek 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között kerültek moziforgalmazásra, és az idei Filmszemlét megelőző esztendőben 12 teljes műsorhét állt a forgalmazás rendelkezésére.
- Az internetes közönségszavazatok alapján a legjobb nagyjátékfilmnek járó filmhu-díjat a  Konyec című filmjéért Rohonyi Gábor kapja.
- Az internetes közönségszavazatok alapján a Tv2 25 millió forintos különdíját a szavazók körében legnépszerűbb film, a Konyec kapja.
- A külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján a Gene Moskowitz-díjat Szász János kapja az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmjéért.

(forrás: magyar.film.hu)
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
4%
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
28%
A Grand Budapest Hotel
14%
Kódjátszma
13%
A mindenség elmélete
5%
Sráckor
9%
Whiplash
27%
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink