odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


A Sakál napja
The Day of the Jackal
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.6

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Day of the Jackal
év:  1973
nemzet:  angol
francia
hossz:  141 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  UIP
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Fred Zinnemann
Szereplő
Edward Fox
Michael Lonsdale
Derek Jacobi
Michel Auclair
Delphine Seyrig
Bernard Archard
Cyril Cusack
Tony Britton
Adrien Cayla-Legrand
Vernon Dobtcheff
Olga Georges-Picot
Barrie Ingham
Ronald Pickup
Anton Rodgers
Timothy West
Operatőr
Jean Tournier
Zeneszerző
Georges Delerue
Író (Eredeti mű szerzője)
Frederick Forsyth
Író (Forgatókönyvíró)
Kenneth Ross
Hang:
mono
Szinkron:
angol (english), német, spanyol, olasz, francia, magyar
Feliratozás:
angol (english), német, lengyel, svéd, holland, francia, finn, portugál, magyar, cseh, dán, norvég, bolgár, török
Képarány:
1.85:1
Extra:
előzetes(ek)
produkciós információk
A DVD TÖBBFÉLE VÁLTOZATBAN IS KÖLCSÖNZHETŐ.


Egy földalatti francia félkatonai szervezet merényletet tervez a francia elnök, Charles De Gaulle ellen, tiltakozásul az elnök algériai háborúban játszott szerepe miatt. A profi testőrség által kiemelten védett De Gaulle meggyilkolása lehetetlen feladatnak tűnik, de van egy profi bérgyilkos, aki ennek ellenére vállalja a munkát. A titokzatos "Sakál"-t senki nem látta még, igazi személyazonosságát senki nem ismeri.
A rendőrség informátorainak köszönhetően időben tudomást szerez a tervezett merényletről és az egyik legmegszállottabb nyomozót, Lebelt állítják rá az ügyre.
Versenyfutás kezdődik az idővel. Miközben Lebel lényegtelennek tűnő, apró nyomok segítségével próbálja megfejteni, mire készül a Sakál és kit is üldöznek egyáltalán, addig a gyilkos szokásos precizitásával tervezi a rajtaütés pillanatát.
Fred Zinnemann klasszikus politikai thrillere hűen követi Frederick Forsyth sikerregényének dramaturgiáját. Egyedi vágási módszerének köszönhetően a film az első pillanattól az utolsóig feszített tempójú és feszültséggel teli. Igazi klasszikus!

» Olvasói szinopszis «
2003. január 13. 22:39 - field

Franciaország a hatvanas évek elején. Veterán katonák egy csoportja képtelen megbocsájtani De Gaulle elnöknek, hogy elismerte Algéria függetlenségét. OAS néven titkos szervezetet hoznak létre, melynek legfontosabb feladata az árulónak tartott államfő megölése. Legutóbbi akciójukkal azonban teljes kudarcot vallanak: az összeesküvőket letartóztatják, vezetőjüket, Bastien-Thierry ezredest kivégzik. Az OAS új vezére, Rodin ezredes merész tervet próbál megvalósitani: felbérel egy bérgyilkost, aki még sosem dolgozott Franciaországban, igy az ottani hatóságok nem ismerik sem a nevét, sem az arcát, sem a múltját. A francia elháritás besúgói révén értesül a veszélyes akcióról, de csupán a férfi fedőnevét sikerül kideriteniük: Sakál. A rendőrfőnök legjobb emberét, Label nyomozót bizza meg, hogy találja meg a Sakált és tegye ártalmatlanná. A férfi feladatát neheziti, hogy nemcsak a Sakál arcát és nevét nem ismerik, de fogalmuk sincs az akció tervezett időpontjáról, s maga De Gaulle elnök pedig hallani sem akar semmilyen különleges biztonsági intézkedésről... Frederick Forsyth izgalmas bestselleréből a veterán hollywoodi rendező, Fred Zinnemann (Most és mindörökké, Egy ember az örökkévalóságnak) méltó filmet rendezett, mely a filmtörténet egyik klasszikusává nemesedett. A fontosabb szerepeket kiváló angol és francia művészek játsszák: a hihetetlen átváltozásokra képes bérgyilkost Edward Fox alakitja, a brilliáns gondolkodású Label nyomozót Michel Lonsdale formálja meg. Madame de Montpellier, a vonzó és naiv bárónő szerepében Alain Resnais legendás filmjeinek (Tavaly Marienbadban, Muriel) sztárja, a fiatalon elhunyt Delphine Seyrig látható, aki Mészáros Márta egyik filmjében (Útközben) is szerepelt. Az emlékezetes alkotást a kilencvenes években újra megfilmesitették, ám a "Sakál" cimű produkció a sztárszereposztás (Bruce Willis, Richard Gere, Sidney Poitier) ellenére szánalmas és harmatgyenge verziónak bizonyult, bár alkotói "megmodernizálni" óhajtották volna a szerintük kissé poros sztorit.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink