odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Csillagok háborúja IV - Egy új remény
Star Wars: Episode IV - A New Hope
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.4

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Star Wars: Episode IV - A New Hope
év:  1977
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  121 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: Bontonfilm
vhs: Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  kaland
sci-fi
filmklasszikus
kultusz
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
George Lucas
Szereplő
Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Alec Guinness
Peter Cushing
Kenny Baker
Anthony Daniels
Peter Mayhew
David Prowse
Phil Brown
Shelagh Fraser
Jack Purvis
Alex McCrindle
Eddie Byrne
Drewe Henley
Denis Lawson
Garrick Hagon
Jack Klaff
William Hootkins
Angus MacInnes
Jeremy Sinden
Don Henderson
Richard LeParmentier
Operatőr
Gilbert Taylor
Zeneszerző
John Williams
Író (Forgatókönyvíró)
George Lucas
Hang:
SR
5.1 EX
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), lengyel, görög, portugál, magyar, cseh, héber, izlandi, török, horvát
Képarány:
2.35:1
A gonosz Galaktikus Birodalom csodafegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzaival menekül Leia a csinos szenátornő. A nemesi család sarjának a célja, hogy a tervrajzokat az elnyomók ellen harcoló lázadók szövetségének kezére juttassa. Sajnos a birodalmi hadigépezet hatékonynak bizonyul és a hercegnő fogságba esik, mielőtt küldetését teljesíthette volna. A fontos tervrajzokat egy droidba rejtve még az utolsó pillantban sikerül kimenekítenie űrhajójáról, így az Uralkodó elsőszámú ügynökének, Darth Vader lovagnak mindössze a fogollyal kell beérnie. A droid parancsa szerint igyekszik a terveket eljuttatni az öreg Obi-Wan tábornokhoz, aki a Birodalom ideje előtt Leia apjával harcolt. Kalandos úton egy parasztfiú, Luke Skywalker birtokába kerül, akinek kezdetben sejtelme sincs arról, hogy a polgárháború kellős közepébe csöppent. A tervek végül elérik a címzettet, aki remeteként éldegél a sivatagos bolygó mindentől távol eső zugában. A fiatalember és az öreg ezután együtt indulnak a kalandos útnak, hogy befejezzék a hercegnő küldetését.

Röviden ennyi a felütése George Lucas 1977-es űrmeséjének, mely annak ellenére hogy felhigította a tudományos-fantasztikus filmek műfaját, forradalmasította a trükktechnikát és egy csodálatos világ kapuit nyitotta meg. A rendező azóta is folyamatosan csiszolgatja a filmet, bevallása szerint soha nem is készült el vele, mindössze abbahagyta.

Bilagit
» Olvasói szinopszis «
2005. október 2. 22:16 - Lord_V

10 pontos alapfilm. Ha még nem láttad, rohanj megnézni, mielőtt a sötét oldal hatalmába kerítene.. Sajnos George Lucas sem tudott ellenállni a sötét oldal delejes csábításának, úgyhogy néhány éve világot látott egy "special edition". Lényegében attól special hogy a filmet feltuningolták kb 2percnyi számítógéppel készített jelenettel. Felbukkan pl Harrison Ford Jabával, robotok az űrkikötős jelenetben, feltuningolt Cloud City a Birodalom visszavágban stb. Mindez ultragagyin kivitelezve, belerondítva az eredeti alkotásba. Ha még nem láttad a filmet, lehetőleg ne ezt a verziót, hanem az eredetit nézd meg. Azután pedíg a Birodalom visszavágot és a Jedi Visszatért..
2006. január 2. 16:48 - ati(yezidinek)

A film a huszadik század legnagyobb sikere, egyik legfontosabb állomása az egyetemes filtörténetnek. Lucas fantáziavilága generációk gondolkodását határozta meg. A sci-fi vázba bújtatott filmben rengeteg műfaj és főhős típus szerepel. Western, kaland, romantikus, gengszter, akció, dráma. Harrison Ford ennek a filmnek köszönheti sikerét, nem megalapozatlanul. Carrie Fisher és Mark Hamil nem lettek olyan befutottak, de ők is ugyanolyan teljesítményt nyújtanak. És ott van Alec Guiness, aki rövid szerepével is elhódította az Oscart. A Star Wars tecnikai úttőrő volt a korszakban. Még ma is sok sci-fit felülmulna a 77-es remekmű. A film mögött nem egy történet áll, hanem a történet mögött rengeteg dolog a valós világból. Jól kibontakozik a Római-birodalom rendszere, illetve a hasonlo szisztemetika alapján müködő államok, melyek a birodalom alapját jelenti. Szintén a római történelemböl vették a köztársaság-egyeduralom harcát. A Jedik mögött a shaolin, szamuráj harcászat, illetve Kuroszava Szamurája áll. Szinten minden mögött áll valami, amit ha "visszatorzítunk" a valós világot kapjuk meg. A filmet nem ajánlott megmnézni, hanem kötelező. Másnem Darth Vader lélegzetéért.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink