odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Hetedik
Se7en
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.9

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Se7en
év:  1995
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  123 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: FHE
vhs: Flamex
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
krimi
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
David Fincher
Szereplő
Morgan Freeman
Brad Pitt
Gwyneth Paltrow
Kevin Spacey
R. Lee Ermey
Reg E. Cathey
Hules Endre
Operatőr
Darius Khondji
Zeneszerző
Howard Shore
Író (Forgatókönyvíró)
Andrew Kevin Walker
Hang:
SR
DTS
5.1 EX
Feliratozás:
angol (english), angol (english), magyar, magyar
Képarány:
2.35:1
A lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség.

A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs, William Somerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában. A befejezés azonban olyan csavart tartogat, amihez foghatót csak a legjobb Hitchcock-filmekben láthattunk... Tovább

» Olvasói szinopszis «
2005. szeptember 21. 08:13 - Mozifenomén

A thriller műfaj radikális megújítóját köszönthetjük David Fincher második játékfilmjében, a Hetedikben. A film máig hivatkozási alap a suspense thrillerek és horrorok között. Stílusteremtő jeleneteit (pl.: a megcsonkított pasast) boldog-boldogtalan másolja, elég csak az Ítéletnap című film véres-keresztrefeszítős pillanatára gondolni. Szólni kell még a vörösbe bújtatott beállításokról, vagy a pergő kameramozgásokról, melyek szintén rengeteg követőnek adtak ihletet. A vérvörös tónusú részek egyértelmű hommage-jai tetten érhetők a Fűrészben, melynek történetideológiája is erősen hajaz a Hetedikére. A legegyértelműbb utalás pedig a Pillangó-hatás című kaotikus thrillerben vehető észre, mikor a gyerekszereplők a moziban nézik Fincher remekét. A film legnagyobb erénye abban rejlik, hogy világunk szennyét, mocskát, a leggonoszabb, ún. embereket kíméletlenül reálisan tárja elénk, a történetbe építve egy ősi, bibliai vonulatot. Mert gondoljunk csak bele: kimegyünk az utcára, mit látunk? Egy rakás kisebbségi komplexussal küszködő vadbarmot, akik attól lesznek Menő Jenők, ha beverhetik társaik pofáját? Életünkben rengeteg olyan személy létezik, aki piszkosul belegázol másik lelkébe vagy önös érdekeivel fogalakozik. Ezek a visszásságok megeszik az ember lelkét, eltorzítják személyiségüket, olyan Antikrisztusoknak adva életet, mint John Doe. (Kevin Spacey olyan jó, hogy az igazán spéci!) A gátlástalan, mégis jogos igazságtételről szól voltaképpen a Hetedik. Andrew Kevin Walker bravúros szkriptje tobzódok a mesteri ötletekben, logikai gikszerekben. Ráadásul a film nemcsak a történet vallásos fennhangjait boncolgatja provokatív aprólékossággal, hanem a technikai megvalósítás is figyelemreméltó: Darius Khondij stilizált, összekarcolt, szürkés képei baljós, nyomasztó hangulatot árasztanak. Színészeink is becsülettel helytállnak, Morgan Freemanen azóta is ott van az idős bölcs bélyege, Brad Pitt pedig még karierrje elején, szexszimbólum-státusza elején alakít egész tűrhetőt Mills nyomozó szerepében. A végefőcím előtt garantáltan leesik az állunk, mivel egy abszolút megrendítő, borzalmas végkifejlettel "kedveskedtek" nekünk az alkotók. Dramaturgiai kivitelezése a mai napig példa nélküli.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink