odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisExcalibur
Excalibur
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.6

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Excalibur
év:  1981
nemzet:  angol
hossz:  140 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  vhs: FHE
dvd: FHE
dialógus:  feliratos
műfaj:  történelmi
kaland
kosztümös
filmklasszikus
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
John Boorman
Szereplő
Nigel Terry
Helen Mirren
Nicholas Clay
Cherie Lunghi
Nicol Williamson
Gabriel Byrne
Katrine Boorman
Liam Neeson
Corin Redgrave
Niall O'Brien
Patrick Stewart
Ciarán Hinds
Brid Brennan
Operatőr
Alex Thomson
Zeneszerző
Trevor Jones
Író (Eredeti mű szerzője)
Thomas Malory
Író (Forgatókönyvíró)
Rospo Pallenberg
John Boorman
Hang:
5.1
mono
Szinkron:
angol (english), német, spanyol
Feliratozás:
angol (english), német, lengyel, spanyol, olasz, görög, holland, francia, finn, portugál, magyar, cseh, dán, héber, izlandi, norvég, török, horvát, angol halláskárosultaknak, német halláskárosultaknak
Képarány:
1.85:1
Egy kőbe döfött varázserejű kard várja hosszú ideje azt a férfit, aki meg tudja mozdítani. Arthur, az ifjú király megteszi, amivel hiába próbálkoztak már lovagok és kalandorok. A csodafegyver birtokában nekilát egyesíteni a darabokra szakadt országot. És sorban megjelennek előttünk a kor legkiválóbb férfijai: a Kerekasztal lovagjai, akik fölesküdtek arra, hogy életüket az igazság, a tiszta szív és hősi tett vezérli.
De vannak átkozott korok és vidékek: a gonosz mágia erősebbnek látszik a jó ügyénél. A szemünk előtt dől el, hogy Arthur birodalma az ígéret vagy az átok földje lesz-e. Íme egy csodálatos, kegyetlen és kalandos világ: csak az lépjen be, aki bátor és van fantáziája.


» Olvasói szinopszis «
2003. február 16. 16:15 - field

Britannia földjén kemény csaták folynak. Uther király Merlin, a varázsló tanácsára véget vet a háborúskodásnak. A béke azonban nem tart soká. A király szemet vet újdonsült szövetségese szépséges hitvesére, Igrayne-re. Merlin varázslata segitségével bejut az asszonyhoz, akivel szerelmes éjszakát tölt. Igrayne férje közben életét veszti a csatamezőn. Merlin segitségéért cserébe a nász gyümölcsét, az újszülött fiút kéri. Uther átadja a gyermeket Merlinnek, majd mégis a varázsló után ered. Útközben Uthert megtámadják, s ő utolsó erejével egy kősziklába döfi Excaliburt, a mágikus erejű kardot. Aki azt onnan kihúzza, az lesz az új király. Évek telnek el, s az egykori csecsemő, Arthur is férfivá nevelkedett... A kelta mondakör legismertebb történetéből John Boorman lélegzetelállitóan látványos, magával ragadó filmet rendezett, mely a téma máig legsikerültebb adaptációja. Boorman figyelemre méltó, különleges filmek alkotója, meglehetősen eltérő műfajokban (Pokol a Csendes-óceánon, Az utolsó Leó, Gyilkos túra, Zardoz, Az ördögűző 2. stb.). Az "Excalibur" az 1981-es cannes-i fesztivál versenyfilmje, s a fődij egyik nagy esélyese volt. (Andrzej Wajda "Vasember" cimű alkotása nyert.) A főbb szerepekben kevéssé ismert szinészek láthatók. Nigel Terry (Arthur) később Derek Jarman "Caravaggio"-jának cimszereplője volt. Helen Mirren (Morgána) ma már a brit nyelvterület jeles drámai szinésznőjeként ismert: nemzetközi szinten a hirhedt "Caligula" hivta fel rá a közönség figyelmét. A nyolcvanas évek végén Magyarországon is forgatott (Vörös király, fehér lovag). Nicol Williamson (Merlin) és Cherie Lunghi (Guinevére) nevéhez nem fűzödnek jelentősebb alakitások, bár olykor láthattuk őket kisebb szerepekben. Nicholas Clay (Lancelot) a vadőr szerepét játszotta a "Lady Chatterley szeretője" cimű, szintén 1981-es, erotikus mozisikerben, de néhány mozi- és tévéfilmben is láthattuk őt. 2000 májusában váratlanul elhunyt. A szereplők között az akkoriban még ismeretlen Gabriel Byrne (Uther) és Liam Neeson (Gawain) is felbukkan. Érdekesség, hogy szerepet kapott Boorman két lánya és fia is. A fiú, Charley a gyermek Mordred szerepét alakitja, s apja következő filmjének (Smaragderdő) főszerepét is eljátszotta.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink