odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisPokoli torony
The Towering Inferno
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.6

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Towering Inferno
év:  1974
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  158 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  vhs: FHE
dvd: FHE
dialógus:  angol nyelvű
műfaj:  akció
dráma
katasztrófa
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
John Guillermin
Szereplő
Steve McQueen (I)
Paul Newman
William Holden
Faye Dunaway
Fred Astaire
O.J. Simpson
Jennifer Jones
Richard Chamberlain
Robert Wagner
Robert Vaughn
Dabney Coleman
Operatőr
Fred J. Koenekamp
Jim Freeman
Joseph F. Biroc
Zeneszerző
John Williams
Író (Forgatókönyvíró)
Stirling Silliphant
Hang:
sztereó
Szinkron:
angol (english), német, spanyol
Feliratozás:
angol (english), német, spanyol, görög, portugál, horvát
Képarány:
2.35:1
A kor legnagyobb színészeit felvonultató és lélegzetelállító jelenetekkel teli katasztrófafilmet - mely ma is magával ragadja nézőjét - méltán jutalmazták három Oscar®-díjjal. (1974: legjobb operatőr, legjobb vágó, legjobb betétdal)
Az impozáns épület ünnepélyes felavatásának estélyén tűz üt ki, mely a menekülési útvonalakat elzárva túszul ejti a felsőbb emeleteken tartózkodó előkelő vendégeket. A tűzoltóparancsnok, az építész, valamint az üvegtorony többi fogja halált megvető bátorsággal száll szembe a pusztító lángokkal. Az elkeseredett küzdelem során nem csak a tűz, de az emberi érzelmek is a felszínre törnek.

» Olvasói szinopszis «
2003. január 14. 21:08 - field

San Francisco krémje a város legújabb felhőkarcolójának átadását ünnepli az impozáns épület legfelső emeletén. A szinfalak mögött azonban nem felhőtlen a hangulat: a kivitelező takarékossági okokból lefaragta a költségeket, s eltért az épitész által előirt anyagok alkalmazásától. A gyengébb szigetelés miatt a 81. emelet egyik eldugott raktárhelyiségében zárlat keletkezik, s a túlmelegedett vezeték tüzet okoz. A tűz villámgyorsan terjed és elvágja a menekülés minden útvonalát. A lift krematóriummá változik, a gázvezetékek néhol felrobbannak, használhatatlanná téve az amúgyis szűk lépcsőházakat. A bátor tűzoltóparancsnok és a rátermett épitész előbb egymástól függetlenül, majd egyesült erővel kisérlik meg a tűz megfékezését, valamint a bentrekedtek kimenekitését... John Guillermin (King Kong) és Irvin Allen (A Poszeidón-katasztrófa, A méhraj) a hetvenes években igen divatos katasztrófafilmek egyik legjobb és legsikeresebb darabját alkották meg, mely ma is magával ragadja nézőjét. A film 3 Oscar-dijat kapott a legjobb fényképezés, a legjobb vágás és a legjobb filmdal (We May Never Love Like This Again) kategóriájában. Szereposztása máig elsőrangúnak számit: az örök kedvenc, Paul Newman mellett a keménykötésű Steve McQueen játssza a főhősök szerepeit. A védelemre szoruló hölgyek között Faye Dunaway, Susan Blakely és Jennifer Jones ragyog. A zenés-táncos filmek felülmúlhatatlan sztárja, Fred Astaire Oscar-jelölést kapott egy rokonszenves szélhámos megformálásáért. Egyes szereplők nevéhez szomorú szenzációk kapcsolódnak. Richard Chamberlainről a nyolcvanas évek végén elterjedt, hogy homoszexuális és AIDS-beteg, ami az egykor kedvelt sztár szinte teljes visszavonulásához vezetett. William Holden alkoholmámorban elszenvedett súlyos sérülése miatt otthonában hunyt el néhány évvel a film forgatása után. Robert Wagner szerepe máig tisztázatlan néhai felesége, Natalie Wood rejtélyes vizbefúlásában. O. J. Simpsont néhány éve világszerte feltűnést keltő perben vádolták meg feleségének, és az asszony szeretőjének brutális meggyilkolásával: sem bűnössége, sem ártatlansága nem bizonyosodott be egyértelműen. Kisebb szerepben látható Paul Newman drogtúladagolásban elhunyt fia, Scott Newman.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink