odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisMindent anyámról
Todo sobre mi madre
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.5

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Todo sobre mi madre
év:  1999
nemzet:  spanyol
hossz:  105 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  vhs: Kinowelt
dvd: Odeon
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  művész
dráma
szerz?i
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Pedro Almodóvar
Szereplő
Candela Pena
Cecilia Roth
Marisa Paredes
Penélope Cruz
Antonia San Juan
Rosa Maria Sardà
Fernando Fernán Gómez
Fernando Guillén
Operatőr
Affonso Beato
Zeneszerző
Alberto Iglesias
Író (Forgatókönyvíró)
Pedro Almodóvar
Hang:
5.1
2.0
Szinkron:
spanyol, magyar
Feliratozás:
angol (english), magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
ajánló
előzetes(ek)
"Minden színésznőnek és nőnek, aki szerepet játszik, akik szerepet játszanak, és nővé változnak, és mindenkinek, aki anya akar lenni." Almodóvar a tőle megszokott szerelmi ötszögtörténetek abszurditását is felülmúlja ebben a történetben. Arról számol be, hogy mit tehet egy nő, akihez a férje magát nővé
operáltatva tér vissza, miközben
hímsovinizmusát továbbra sem tudja lemosni.
Mihez kezd egy szociális munkásként prostikkal foglalkozó nővérke, amikor beleszeret egy transzvesztitába, aki ráadásul HIV-pozitív. Az egyik nő elveszti tizenhét éves fiát, akit megfosztott az apjától, mert szégyellte, mivé lett. S a sors összehozza egy másik nővel, akiben mintha fiatalkori önmaga térne vissza. Általa kap még egy esélyt arra, hogy feloldja az elmulasztott, a ki nem mondott dolgok okozta fojtogató érzést. A film szimbolikus jelentőségű momentuma a Vágy villamosa c. darab, mely az anyát összehozta a szerelmével, mely elválasztotta a fiától, mely megteremti barátnője jövőjét, és számára is sorsfordító lesz. Az események kusza szálai keresgélik egymás idegvégződéseit, hogy ezernyi emberi buktatón, konfliktuson keresztül rávilágítsanak arra, hogy a problémákkal szembe kell nézni, hogy a másságot el kell fogadni, felnőttként, anyaként őszintévé kell válnunk. A fiú írónak készült, az anyjáról akart írni egy novellát, arról a nőről, akit imádott, és akiről szinte semmit sem tudott. Igaz történetét talán majd reinkarnálódott énjének sikerül befejeznie. Ajánlom mindenkinek!

Süti
» Olvasói szinopszis «
2010. december 12. 13:28 - Nagypál Szabolcs

A szokásos női darab Álmodóvártól, akik az egyetlen igazi férfit hamar kivezeti a történetből, hogy maradhassanak a nők, illetve akik nőket játszanak. A mű ajánlása: „Minden színésznőnek és nőnek, aki szerepet játszik, akik szerepet játszanak, és nővé változnak, és mindenkinek, aki anya akar lenni.” Négy nő áll a történet tengelyében: az anya, a színésznő, a szent és a bűnös. A nők nem toleránsak, hanem balekok és kicsit leszbikusok; és lépre csalja őket egy hímsoviniszta csöcsökkel. A főszereplőnek, Manuelának ennek megfelelően három nemzedéknyi István adatik; a film pedig remekül beválhatik mint szervátültetési vitaindító is. Agrado magánbeszéde (monológja) a színházban az argentin Lola Membrives (1888–1969) életének egyik mozzanatán alapszik. Amikor elköltözik az egyik szereplő, elviszi társa hetvenes évekbéli újságjait is, amelyek ihlették. Most először Barcelonába helyezi a rendező történetet, amelyben összefoglalást ad egy szubkultúráról, egy szappanoperányi mellékszállal. Tulajdonképpen mindegyik filmjében ugyanazt a környezetet, miliőt görgeti; ami azt is jelenti, hogy egyéni, csak őrá jellemző stílusa van. Giccses, habos-cukros, édeskés és édesbús érzelgősség (szentimentalizmus) jellemzi, melodráma és vígjáték keveréke. Extrém, bizarr és groteszk szereplőket vonultat föl, akiket a rendező nagy-nagy szeretettel ábrázol és szemlél. Egészen jézusi a tekintet, ahogy nem a bűnöst látja a rendező a másikban, hanem az embert. Aki persze annál hitelesebb, minél inkább hasonlít a magáról megálmodott képre. A végén azonban mégsem tudunk meg mindent az édesanyáról.
2011. április 5. 00:08 - Nagypál Szabolcs

Puzsér Róbert és Nagypál Szabolcs a filmről beszélgetnek: http://www.archive.org/details/2010-12-11_-_ahm
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink