odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Cuki hagyatéka
Cookie's Fortune
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.2

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Cookie's Fortune
év:  1999
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  118 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  vhs: Kinowelt
dvd: Odeon
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  szatíra
krimi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Robert Altman
Szereplő
Glenn Close
Julianne Moore
Liv Tyler
Chris O'Donnell
Donald Moffat
Ned Beatty
Lyle Lovett
Courtney B. Vance
Charles S. Dutton
Operatőr
Toyomichi Kurita
Zeneszerző
David A. Stewart
Író (Forgatókönyvíró)
Anne Rapp
Hang:
5.1
SR
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
előzetes(ek)
interjúk
videoklip
werkfilm
Cuki egy teljesen normális öreglány. Ő még abból a generációból származik, ahol a házasságban fogadott örök eskü életfogytiglan szól a rég eltávozott férj emlékének. Cuki egy napon aztán rádöbben, hogy nincs értelme tovább élni, nem kíváncsi már rá senki, így hát úgy dönt, saját kezűleg vet véget életének. Megmarkol egy kézhezálló pisztolyt özvegyi hagyatékából, és - hogy utolsó akciójával se ébresszen fel senkit - egy párnát tesz a fegyver elé, mielőtt jól fejbelőné magát.
Unokahúga, Camille - a falu önjelölt kultúrfelelőse (Glenn Close) - fedezi fel Cukit vérbefagyva. A magára valamit adó keresztény családban azonban öngyilkosságnak még az árnyéka sem merülhet fel. Így Camille úgy határoz, hogy mint vélt egyetlen örökös és rangidős, átveszi az események irányítását. A szégyent elkerülendő, Cuki csak merénylet áldozata lehetett, és a nyomok ilyetén alakításához Corával, szellemileg kissé megtorpant hugával együtt (Julianne Moore) nagy ütemben látnak hozzá.
A kalamajka ezzel kezdődik. A Fargo léptékű faluban a merénylőt megtalálni még a kissé tohonya rendőrörsnek sem lesz nehéz. A gyilkos pedig, ha volt ilyen, ha nem - megkerül, és elnyeri végső büntetését.
Robert Altman annak ellenére, hogy 75 éves volt idén, úgy játszadozik ezzel a kedves szituációval, mint egy elsőfilmes főiskolás. Meglepő, hogy mennyi apró jellemrajzot tud észrevétlenül becsempészni ebbe a kis kamaradarabba. Száztíz perc alatt gyakorlatilag megismerjük a falu minden lakosát, és azok gyengeségeit. Glenn Close ficánkol a fontoskodó klimaxos perszóna szerepében, Julianne Moore visszafogott, de tökéletes hibbant tyúk. Charles S. Dutton szimpi mint Cuki néger szolgája, aki a 6 órás hírekig nem iszik, de aztán, mint a szivacs. Liv Tyler vonzóan hozza a de-szeretnék-bonnie-és-clyde-lenni életérzést, és annak ellenére, hogy gyermekkori szerelme (Chris O'Donnell) belerondított a képbe - mivel beállt fakabátnak -, ez nem akadályozza meg őket abban, hogy ahol csak találkoznak, minden előzmény nélkül féktelen nagy szeretkezésbe ne kezdjenek.
A M.A.S.H., a Nashville vagy az utóbbi idők remekművei után (A játékos, Rövidre vágva) most nem alkotott a mester ilyen horderejű filmet. De gyanítom, nem is ez volt a szándéka. El akart egy kicsit játszadozni a vidéki atmoszférával. Talán a Coen testvérek kalandozása (Fargo) adott kedvet hozzá, de lehet, hogy saját emlékekből merített. A Cuki hagyatéka tobzódik a kedves, emberi, esendő, megmosolyogtató pillanatokban. Mindenki életből van faragva, senki sem tökéletes. A terminátorok, a rambók meg a batmanek pedig messze elkerülték a falut. Cuki néni pipája pedig füstölög a világba.


Boogieman
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink