odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Tamás


Mr. és Mrs. Bridge
Mr. and Mrs. Bridge
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 10.0

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Mr. and Mrs. Bridge
év:  1990
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  124 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  romantikus
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
James Ivory
Szereplő
Paul Newman
Joanne Woodward
Saundra McClain
Margaret Welsh
Kyra Sedgwick
Simon Callow
Blythe Danner
Austin Pendleton
Robert Sean Leonard
Operatőr
Tony Pierce-Roberts
Zeneszerző
Richard Robbins
Író (Forgatókönyvíró)
Ruth Prawer Jhabvala
Író (Eredeti mű szerzője)
Evan S. Connell
Hang:
5.1
sztereó
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
alkotók bemutatása
előzetes(ek)
James Ivory 1990-ben készült Mr. és Mrs. Bridge című filmje egy kiváló alkotói oeuvre kiemelkedő darabja, méltó párja a Kammerspiel irányzatban fogant Szoba kilátással című filmnek. Ivory hihetetlenül érzékeny, szinte pszichológusi vénával rendelkező rendező, akinek forgatókönyvét Tony Pierce-Roberts ihlette vászonra. Az operatőr olyan kiváló atmoszférát teremt, mely méltán vetekszik akár a Fanny és Alexander világával.
A történet egy végtelenül egyszerű, szürke, hétköznapi, néha tragikus elemekkel tűzdelt középfajú színmű, ahol a halál nem nyílt színen jelenik meg, hanem a szomszédban, jelzésszerűen, hiszen Grace Mrs. Bridge legjobb barátnője volt. Témája a világirodalomból ismert és sokszor elcsépelt család, illetve a házasság válsága. Nem pusztán az irodalmi tisztelet idézné meg Tolsztoj Anna Karenináját, vagy Ibsen Nóráját, hanem mindkét motívum felsejlik Mrs. Bridge és lánya sorsában. A főszerepre szinte lehetetlen volt mást találni, mint Paul Newman-t, aki zseniális egyszerűséggel és eszköztelenül alakítja a rezignált, cinikus és velejéig érzéketlen apa- és férjfigurát.(A filmtörténetben Bergman a Nap végében ábrázolt egy hasonló karaktert, az öreg professzort, akit Viktor Sjöström játszott.) A kor a második világháború, a helyszín egy amerikai kisváros, ahol Willy Loman ügynök helyett már csak egy dobberman-folyóiratra előfizetést gyűjtő, kisiklott életű, komikus figura munkálkodik.
A férfiak üzletelnek, jogászkodnak, cégük van, titkárnőjüket vizslatják szemeikkel és a klubban eszemecserét folytatnak arról , hogy "mi, rendes férjek gondoskodunk a feleségeinkről". Természetes, ám végtelenül önző és hazug mondat ez, hiszen a film 124 perce másról sem szól, mint ennek ellenkezőjéről.
Mrs. Bridge ugyanúgy, mint lánya barátnője egyetlen egyben szenved: krónikus boldogtalanságban, meg nem értettségben. Neveltetéséből eredően alázatosan tűr, és ezt az önalárendelést megpróbálja gyermekeibe is beleplántálni. Érdekes módon a lányok előbb lázadnak ebben a filmben, előbb hagyják el férjeiket, elegük van a férjük általi szexuális kizsákmányolásból, és merik vállalni a fény városát, Párizst, ahol nem jogászokkal, hanem festőkkel valósítják meg álmaikat.
Douglas, a fiú, a patriarchátus vonalát követi, amikor a hadseregből leszerel, olyanná válik, mint apja, így a cég Bridge and Bridge and Bridge-é avanzsálódik. E választás rejtett üzenete, hogy a deformálódott, szétesett, használhatatlan amerikai családmodell még fennmarad egy ideig - máig? (Ennek a jelenségnek patológikusabb változata már Robert Redford korábbi filmje, az Átlegemberek.)
Rendkívül szelid, néha gyilkos irónia lengi át ezt az alkotást, gondolok arra a jelenetre, amikor Mrs. Bridge a kocsiban műszaki okok miatt haldoklik, miközben férje vörös rózsacsokorral autózik a havas úton, s közben a Barcarola dallamai csendülnek fel. (De találhatunk perverzebb jelenetet is, amikor az apa fürdőruhában napozó lányát gusztálja.)
Mitől érzem kiemelkedőnek ezt a művet? Egyrészt átláthatósága, egyszerűsége, korrekt dramaturgiája, didakszis-mentessége emeli ki az átlagból, másrészt az a tökéletes színészi összjáték, amelyet Paul Newman és Joanna Woodward "jutalomjátéka" nyújt nekünk.

Tappy
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink