odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva TamásRagyogás
Shining
ODEON ÉRTÉKELÉSE 10
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.7

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Shining
év:  1980
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  119 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Warner Hungary
dialógus:  angol nyelvű
műfaj:  horror
filmklasszikus
kultusz
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Stanley Kubrick
Szereplő
Jack Nicholson
Shelley Duvall
Danny Lloyd
Scatman Crothers
Operatőr
John Alcott
Zeneszerző
Wendy Carlos
Rachel Elkind
Író (Eredeti mű szerzője)
Stephen King
Író (Forgatókönyvíró)
Stanley Kubrick
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), spanyol
Feliratozás:
angol (english), lengyel, spanyol, görög, portugál, magyar, cseh, héber, török, horvát
Képarány:
1.33:1
Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében - amelyet a Newsweek kritikusa az első epikus horrorfilmnek nevezett - az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg.
A Stephen King azonos című regénye alapján készült mesterműben Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja, mint Jack Torrace, aki családjával a téli holtszezon idejére egy a világtól elzárt kísérteties hotelba költözik gondnoknak. Ha az évszázados falak mesélni tudnának, hátborzongató történetek tucatjai kerülnének a felszínre. Úgy tűnik, Jack kisfia előtt nincsenek is titkai a háznak. A srác látja a fürdőkádba fulladt nőt, az elegáns lakosztályban kivégzett férfit és az összes holt lelket, amelyek nem találnak nyugalmat.
De lehet, hogy mindezek a rémképek csupán jeleznek valamit. A Jack agyát elborító őrületet, a folyamatot, amelynek hatására a szerető apa vérszomjas, gyilkos indulatokkal teli szörnyeteggé válik...

» Olvasói szinopszis «
2003. január 18. 15:05 - field

Jack Torrance, alkoholista iró elvállalja egy télviz idején kiürülő luxusszálló gondnoki feladatait. A hegyvidéki hotelbe magával viszi feleségét és kisfiát. A gyerek különleges adottságokkal rendelkezik: térben és időben tőle távoli eseményeket képes érzékelni, s több kilométeres távolságból kapcsolatot tud teremteni a hozzá hasonló képességűekkel. A világtól elzárt, magányos hotel ideálisan nyugodt helyszinnek tűnik arra, hogy Jack megirja az új regényét. A férfit nem zavarja az a szomorú tény, hogy az előző gondnok az elzártságtól megőrült és baltával kiirtotta a családját. Hamarosan kiderül, hogy Jack képtelen lemondani az alkoholról, és alkalmatlan már az alkotásra is. A hotelt lassan benépesitik a lakók fantáziájának rémalakjai... Stephen King talán legismertebb regényéből az igényességéről és aprólékos precizitásáról hires Mester, Stanley Kubrick forgatott filmet. A produkció jelentős közönségsikert aratott, kritikai fogadtatása azonban nem volt egyértelmű. Főleg a szerző hangoztatta ellenvetéseit: szerinte Kubrick nem volt tisztában a horror-műfaj szabályaival, és kifogásolta Jack Nicholson szereplését is. Az volt a véleménye, hogy Nicholson az első pillanattól őrültnek látszik, s igy a sztori jelentősen veszit hatásából. 1997-ben Mick Garris -többek között az "Alvajárók" cimű King-adaptáció rendezője- háromrészes tévéfilmet forgatott a könyvből. Ezzel a szerző feltehetően teljesen elégedett volt: művének minden sora, minden rémfigurája hűen megelevenedett a képernyőn, megbizhatóan középszerű szinészek előadásában, felejthető hétvégi ijesztgetés szintjén. Kubrick mesterműve máig a vizuális fantázia egyik szép darabja, amely felületes riogatás helyett az emberi kapcsolatok bonyolult szövevényét, a művészi alkotómunka problémáit vizsgálja egy hátborzongató rémtörténet ürügyén. A rendező legtöbb filmjéhez hasonlóan a "Ragyogás" kelet-európai forgalmazását is megtiltotta. A magyar közönség a nyolcvanas évek végén videokazettán ismerhette meg a művet, ami rövid időn belül kikerült a forgalomból. Igy számunkra a DVD-premier jelenti az első igazi, technikai értelemben is jó minőségű találkozást Kubrick filmjével: kár volna lemaradni róla!
2003. július 11. 13:58 - Balázs Miklós

Én elkövettem azt a hibát, hogy előbb olvastam a könyvet, mint láttam a filmet. Ez rendkívül nagy hiba volt, mivel ez a film számomra iszonyatosan nagy csalódás volt. A történet totál elnagyolt, a tizede van kb. megjelenítve, most felsorolni nem szándékozom a kihagyott részeket, de pl. a könyvben vagy 30 oldalas külön sztori, ahogyan az öreg Hallorann eljut a Panorámához, a filmben meg hirtelen már a repülőn van, aztán egyszer csak odaér a szállóhoz az aeroszánnal. Rengeteg fontos rész ki van hagyva a filmből. Meg mellékesen a könyvben Wendy egy helyes, értelmes szőke nő, itt meg egy ritka rusnya fekete hajú rém, akinek annyi a szerepe, hogy tátja a száját és visítozik. Nem csodálom, hogy Kingnek nem tetszett a film. Nemrég láttam a tévében a 3 részes adaptációt - sajnos csak 2 részt -, akkor még nem olvastam a könyvet, de így utólag visszaemlékezve az tényleg abszolút hű az eredetihez. Persze most lehet jönni az okos szövegekkel, hogy az csak egy ócska tévéváltozat, meg középszerűek a színészek, de pl. a Rózsa Vére c. 5 részes film is tévére készült, maga King is közreműködött benne, sőt, még egy kis epizódszerepet is bevállalt benne. Szóval, szerintem King-regényből nem érdemes művész-jellegűbe hajló filmet csinálni, ez a műfaj nem erről szól. Aki olvasta a könyvet, ezt a Kubrick-féle változatot ne nézze meg inkább... (2003.07.11.)
Olvasói hozzászólások (2 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink