odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisVanília égbolt
Vanilla Sky
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.8

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Vanilla Sky
év:  2001
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  135 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  UIP Duna
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  romantikus
dráma
sci-fi
krimi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Cameron Crowe
Szereplő
Tom Cruise
Penélope Cruz
Cameron Diaz
Kurt Russell
Jason Lee
Noah Taylor
Timothy Spall
Tilda Swinton
Michael Shannon (II)
William Mapother
Shalom Harlow
Ivana Milicevic
Johnny Galecki
W. Earl Brown
Tim Hopper
Alicia Witt
Ken Leung
James Murtaugh
Jonathan Sanger
Scotch Ellis Loring
Brent Sexton
Laura Fraser
Jennifer Aspen
Operatőr
John Toll
Zeneszerző
Nancy Wilson
Paul McCartney
Író (Eredeti mű szerzője)
Alejandro Amenábar
Mateo Gil
Író (Forgatókönyvíró)
Cameron Crowe
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
angol (english), lengyel, svéd, holland, finn, magyar, dán, izlandi, bolgár, arab, román
Képarány:
1.85:1
A DVD többféle (szinkronizált / feliratos) változatban kölcsönözhető.


David Aames (Tom Cruise) egy igen gazdag, New York-i, szemtelen, széltoló nőcsábász, akinek csak az a fontos, hogy elcsábítsa és ágyba vigye a kiszemelt nőt. Van egy szeretője, Julie Gianni (Cameron Diaz), aki készséggel állna rendelkezésére akár minden este. Persze ezt David nem akarja, mindez saját szülinapi partiján válik egészen egyértelművé számára, amikor meglátja Sofiát (Penélope Cruz), aki Brian Shelby-vel (Jason Lee), David legjobb, helyesbítek, egyetlen barátjával érkezik. Nem telik el sok idő, a gazdag és elbűvölő ifjú, a barátsággal nem sokat törődve, azonnal ráhajt a különleges lányra. A tőle nem megszokott módon, egy teljesen ártatlan éjszakát tölt el Sofiával. Elhatározása, miszerint az új lány lesz az egyetlen nőnemű lény ezentúl az életében, egészen reggelig tart, amikor nem túl hosszú rábeszélés után mégis beül Julie autójába. Ekkor következik az élet furcsa fintora: egy baleset következtében David elveszíti a nők elcsábítására bedobható egyetlen fegyverét, gyönyörű arcát és mosolyát. Helyette egy torz, önmagát keresgélő David marad, szerelmesen. Magányával küszködik, miközben egyre csak Sofiára gondol. Egy félresikerült próbálkozás, egy rossz kezdet után az idő múlásával minden megjavulni látszik. A lány kegyeibe fogadja, az orvosok feltalálnak egy módszert, amivel átműtik David torz arcát. Röviden: minden olyan mint egy gyönyörű álom.
A film története természetesen itt nem fejeződik be. Jó a történet, Alejandro Amenábar az eredetiben olyan jól kitalálta. Csak valami miatt Crowe filmjéből hiányzik a feszültség. Pedig mindene megvolt: jó színészek, pénz, kész forgatókönyv, lezárt Time Square - és mégsem! Illetve mégis. Mégis elszúrta. Cruise csak mosolyog. Hol van az a játék, amit a Tágra zárt szemekben láttunk? Penélope Cruz is összehasonlíthatatlanul jobb a régiben. Mintha újrajátszaná, rutinosan kezeli Sofia szerepét. Kurt Russel pedig pszichiáter... Nem lehetne, hogy mindenki maradjon a saját kaptafájánál? Cameron Diaz jó, sőt ő itt a legjobb. A szándék nem volt rossz: "A Vanília égbolt számunkra olyan, mint megcsinálni egy nagyszerű dal feldolgozását. Tisztelettel adózunk a filmnek, de reméljük, hogy saját árnyalatokkal és értelmezésekkel is gazdagíthatjuk." (Crowe)
Persze a filmet meg kell nézni. De ha ez megtörtént, mindenkinek melegen ajánlom a Nyisd ki a szemed! című alkotást. Aztán mindenki eldöntheti, hogy inkább a 1997-es spanyol, vagy a 2001-es újrája a jobb.

Baralgin
» Olvasói szinopszis «
2010. december 12. 14:08 - Nagypál Szabolcs

Vajon másnak látnánk a körülöttünk lévőket, ha mi mások volnánk? Hiszen számára barátja és az egyéjszakás lány jelentősége megnövekedett. És meddig mennénk vissza, ha újra kezdhetnénk? Ő hősiesen ott folytatja, ahol még föl tudja vállalni a döntéseit. Párhuzamokat jelenthet a szcientológiával, hogy jelentős bizalmatlanság figyelhető meg a lélekbúvárokkal szemben, ha egyáltalán léteznek; jelen van a krüogén fagyasztás ötlete; az agymosás; az álarc viselése és a tekintet eltorzulása; valamint önmagunk fölfedezése és megvalósítása. A film a Nyisd ki a szemed szolgai újraforgatása, amelyben Pénelope Cruz ugyanezen szerepet játszotta; amelyet Gyors szemmozgás címmel 2003-ban Izraelben is földolgoztak; és amely hatott továbbá Michael Gondry filmjére, az Egy makulátlan elme örök ragyogására. Amenábar lázasan feküdt otthon és rémálmai voltak, ennek nyomán született az eredeti alkotás. A film után hosszas vitatkozások kezdődnek, értelmezésekkel. Részspojler (?): legalább öt különböző értelmezése lehet a végének: vajon krüogén fagyasztásról, álomról, kómáról, vagy regényről van szó? Körbeér? Hiszen a kezdőszavak a végszavak is: emberünk újra- és újraéli a rémálmát. Vagy ez maga a pokol, örökös boldogtalansággal, a legrosszabb pillanataink ismétlődésével, és állandóan hamisnak bizonyuló reményekkel?
2011. április 5. 00:07 - Nagypál Szabolcs

Puzsér Róbert és Nagypál Szabolcs a filmről beszélgetnek: http://www.archive.org/details/2010-12-11_-_ahm
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink