odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Amélie csodálatos élete
Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain
ODEON ÉRTÉKELÉSE 9
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.4

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain
év:  2001
nemzet:  francia
német
hossz:  122 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Mokép
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  vígjáték
romantikus
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Jean-Pierre Jeunet
Szereplő
Audrey Tautou
Mathieu Kassovitz
Yolande Moreau
Dominique Pinon
Jamel Debbouze
Rufus
Operatőr
Bruno Delbonnel
Zeneszerző
Yann Tiersen
Hang:
5.1
Szinkron:
francia, magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
2.35:1
Extra:
előzetes(ek)
forgatási képsorok
interjúk
sztoribord-film összehasonlítás
werkfilm
Ez a film egy mese, mese Amélie Poulainről, aki felszolgálólányként dolgozik egy Montmartre-i bisztróban. Magányosan, egyedül él kis garzonjában. Gyerekkora nem telt túl harsányan, orvos édesapja kicsi korában rosszul diagnosztizálta betegségét, vélt szívelégtelensége miatt soha nem engedte társai közé. Édesanyját korán elveszítette, amikor szokásos templomlátogatásukról hazafelé jövet, egy a Notre Dame-ról leugró öngyilkos rázuhant. Ezek a traumák őt mégsem egy pszichiáter kényelmes kanapéjába röpítették, hanem azokhoz, akiknek a tündéri Amelie megváltoztatja majd az életüket.
Lakásában rábukkan egy korábban ott lakó gyerek kincses-játékdobozára. Elhatározza, hogy visszajutattja azt az azóta már nyilván korosodó tulajdonosának. Az elfelejtett gyerekkori emlékek megváltoztatják a férfi életét, és Améliét is. Látva, hogy milyen örömet okozott, képesnek érzi magát arra, hogy másoknak is örömöt hozzon életébe. Apró, játékos és sokszor mesébe illő, napi "rutinos" jó cselekedeteivel a híres művésznegyed valóságos, élő angyalává válik. Még szerelmet is megpróbál varázsolni magának...
A mesebelien szárnyaló történetet az egyedülállóan bravúros képi megoldások és a légies, fülbemászó zenei kíseret teszi valami olyan egységes és ritka filmélménnyé, ami után a néző ideig-óráig még maga is azt hiheti, hogy azzal az akár pár perces mosolyávál ő is tudna Amélie lenni.
Audrey Tautou alakítása pedig csak hab a tortán, sziporkázik és láthatóan lubickol szerepében, nehéz elképzelni, hogy nélküle ez egy ilyen filmcsoda lehetett volna.

Cvekedli
» Olvasói szinopszis «
2004. január 5. 10:53 - I.István

Amélie csodás-csodás élete A filmet nézve két dolgon filóztam: ez miért nem kapott Oscart, a másik, ez másnak is egy szomorú film, vagy csak az én nem létező halam is neorotikus lenne mellettem? Ebben a filmben a zöldséges részek, ill. a gyerekkor bemutatása az, ami hangos nevetésre késztetett, de maga a jelenség, miszerint Amélie csak úgy van, körülötte csak a már bejáratott dolgok, semmi változatosság, ez nem nevettetett meg. Ez mindenképp egy kivételes film vágási és operatőri szempontból, de sajnos Audrey kisasszony kígyóbűvölő szemeit nem szerettem meg ebben a filmben sem. Ez mit sem változtat a tényen, miszerint ez egy hibátlan film. A rendező Jean Pierre Jeunet az Alien 4 „kicsit”(?) elborult világa után egy olyan színpompás, vidám és felszabadult, élettől kicsattanó filmet készített, hogy ehhez foghatót rég láttam (láttam egyáltalán?). A zöld és aranysárgában úszó film ettől még életszerűbb lesz, az apró részletek, melyek a filmben vannak annyira valósághűek, hogy az ember azt hihetné: - Erre, hogy ráhibáztak! Ez én is lehetnék! A karakterek olyan szinten ki vannak formálva, hogy mindenki megtalálhatja magát valamelyikben. S mivel a dolgok a részletekben rejlenek, Jean Pierre-ék nem voltak rest, és olyan jellemábrázolásokat mutatnak be, melyeket az életben csak mi tudunk, és meglepő látni a vásznon, hogy mennyire beletaláltak ezekkel a kis szösszenetekkel; hisz ki ne szeretné kipukkasztani a kis fóliás buborékokat, ki nem gondolkodott még azon, hogy ebben a másodpercben vajon hány embernek van orgazmusa. Az események közben bevágott kis snittek, miszerint mit csinálnak az apácák az udvaron, hány fok van, mennyi a relatív páratartalom, mind olyan adalék a filmhez, amelytől még személyesebb, élettel telibb lesz. A forgatókönyv és az operatőri munka (nem tudom eléggé hangsúlyozni, és dicsérni), annyira tökéletes tükröt állít elénk, hogy szinte beleszédülök. A film – mint a címe is mutatja- tényleg csodálatos, és hiszem, hogy ilyen, és ehhez hasonló filmekre lenne szüksége a nézőknek, azaz nekünk. Jean-ék ezt is tudták. Pontosan tudták. Két órára nem kellett több T3-matrix 1-2-3, csak egy egyszerű francia felszolgáló leány, és az ő csodálatos világa.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
4%
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
28%
A Grand Budapest Hotel
14%
Kódjátszma
13%
A mindenség elmélete
5%
Sráckor
9%
Whiplash
27%
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink