odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Lapzárta - Veronica Guerin története
Veronica Guerin
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 7.8

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Veronica Guerin
év:  2002
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  98 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Joel Schumacher
Szereplő
Cate Blanchett
Gerard McSorley
Ciarán Hinds
Brenda Fricker
Operatőr
Brendan Galvin
Zeneszerző
Patrick Cassidy
Harry Gregson-Williams
Michael A. Levine
Hang:
5.1
SR
Szinkron:
angol (english), lengyel, orosz, portugál, magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), lengyel, orosz, görög, portugál, magyar, cseh, héber, szlovák
Képarány:
2.40:1
Extra:
archív anyagok
audiokommentár(ok)
fotógaléria
kimaradt jelenet(ek)
werkfilm
A valós alapokon nyugvó, úgynevezett igaz történeteket megfilmesítő rendezőknek mindig fel van adva a lecke. Mert legyen szó akár világszerte ismert eseményekről, akár egy adott nemzeti hős életéről, a néző érdeklődését fenn kell tartani. James Cameronnak sikerült ez a Titanicban. Joel Schumachernek a Veronica Guerinről szóló film kapcsán egyszerre volt könnyebb, egyúttal mégis nehezebb dolga. Guerin neve ugyanis nem biztos, hogy mindenki számára ismert, de épp ezért nehezebb is „eladni” az ő sztoriját. Schumacher azonban ismét bebizonyítja, hogy kis költségvetésből képes jó filmet forgatni.
Veronica Guerin története a 90-es évek közepén játszódik Dublinban. A várost drogbárók próbálják felosztani egymás közt, ami természetesen áldozatokat követel. Veronica harcos újságírónő, aki egyből belemászik az ügybe, mindent elkövetve azért, hogy lebuktassa a gátlástalanul gazdagodó dílereket. John Gilligan, a leghatalmasabb drogelosztó persze semmiképpen nem akar az újságok címlapjára kerülni, mivel igyekszik fenntartani a tisztes honpolgár látszatát. Éppen ezért mindenáron el akarja hallgattatni Veronicat. A nő azonban nem hátrál meg az egyre keményebb figyelmeztetések ellenére sem, és elhatározza: lebuktatja a gátlástalan Gilligant.
Akár ismerjük Guerin sorsát, akár nem, a film keretes szerkezete miatt nem nehéz kitalálni, hogy mi történik majd vele. Schumacher azonban kellő mértékben adagolja a feszültséget, végig fenntartva érdeklődésünket. Tény viszont, hogy sok klisét is használ, amitől néha felületesnek tűnhet alkotása. Cate Blanchett alaposan felkészült a szerepére, és ez érződik is alakításán, ő a film motorja. A többi karakter ellenben a háttérbe szorul, mert a film teljes mértékben Guerint helyezi a középpontba. A Lapzárta – Veronica Guerin történetének pedig ez épp annyira erőssége, mint gyengesége. Schumacher apró gesztusként, még ha csak egy rövid jelenet erejéig is, de szerepelteti felfedezettjét, Colin Farrellt, ami kiválthatja a nézőből a rácsodálkozást, de egyéb jelentősége nincs. Ami számomra furcsa volt, az Guerin mentalitása. A sztoriért, még ha azzal tényleg segíteni akart az embereken, képes volt mindent feláldozni. Márpedig anyaként azért ezt jobban is átgondolhatta volna. Ennek ellenére következetesen végigcsinálta azt, amit elkezdetett. Az általa hozott áldozatok kétségtelenül felrázták a tehetetlen rendszert, de az ár, amit ezért fizetett, olyan súlyos volt, hogy óhatatlanul is felmerül a kérdés: megérte?
A választ mindenkinek önállóan kell megadnia, saját értékrendje szerint.


M.Halberstam
» Olvasói szinopszis «
2009. március 12. 06:21 - simon anna

Láttam és nem ajánlom. Bár az újságíró harcának fordulatai hordoznak feszültséget, bár minden fordulatra lehet azt mondani: hiteles, hisz megtörtént, én gyengének tartom a filmet. Veronica harca egy élményből, szinte a semmiből nő ki. Nyomozás közbeni naivitása megmosolyogtató, a nyugati ember jellegzetes gondolata:"én az igazságot szolgálom, nem eshet bajom"- végigkíséri bátornak tűnő tetteit. Nekem ez inkább naivitásnak és felelőtlenségnek tűnik. Története nem hatott meg mint film. Ha arra gondolok, valós történet, sajnálom az újságírónőt. A filmbeli színészi alakítások rendben vannak korrekt iparosok dolgoztak itt.
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink