odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Maris


Az üldözők
The Chase
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.0

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Chase
év:  1966
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  128 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Warner Hungary
dialógus:  angol nyelvű
műfaj:  irodalmi adaptáció
dráma
filmklasszikus
krimi
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Arthur Penn
Szereplő
Marlon Brando
Jane Fonda
Robert Redford
E.G. Marshall
Angie Dickinson
Robert Duvall
James Fox
Lori Martin
Paul Williams (I)
Billy Bletcher
Eduardo Ciannelli
Operatőr
Joseph LaShelle
Robert Surtees
Zeneszerző
John Barry
Író (Eredeti mű szerzője)
Horton Foote
Hang:
mono
Szinkron:
angol (english), német, spanyol, olasz, flamand
Feliratozás:
angol (english), német, lengyel, svéd, spanyol, olasz, görög, holland, francia, finn, portugál, magyar, cseh, dán, norvég, török, hindi, arab
Képarány:
2.35:1
Extra:
nincs
Kisvárosban játszódó filmekből már annyi készült, hogy ha az összes fiktív és félfiktív települést egy helyre zsúfolnánk össze, valóságos kis miniállamot kapnánk – nem túl szimpatikus szomszédokkal. Ezen alkotások közös jellemzője ugyanis az, hogy az élet általában elviselhetetlen, bármily szépen ápolt is az a zöld gyep, vagy bármily gondosan takarítják is el a havat a garázskijáró elől. És bár ahhoz talán kétség sem fér, hogy bizarr helyszíneket leginkább David Lynch és a Coen-tesók tudnak teremteni, már 1966-ban megjelent a vásznon az a kisváros, ahol szinte csak bigott, erősen agykárosodott vagy empátiaszintünktől függően sírni, illetve szánni való vesztesekkel találkozhatunk.
A mindössze 24 óra alatt, leginkább pedig egyetlen éjszaka játszódó Az üldözők központi alakja Bubber Reeves (Robert Redford élete első komolyabb nagyságú szerepében), aki miután megszökött a börtönből, hazafelé tart, hogy feleségével (Jane Fonda) együtt új életet kezdhessen valahol. A városban azonban ilyen vagy olyan módon, de mindenkinek akad elszámolnivalója az egykori fegyenccel – kinek azért, mert éppen Bubber feleségével randevúzgat, kinek azért, mert felelősnek érzi magát a félresiklott életért, kinek azért, mert a férfi miatta került börtönbe, a helyiek többsége pedig unalmas szombat estéjük feldobásának egyetlen módját látják a rögtönzött lincs-hangulatban. Csupán egyetlen férfi van, aki képes megőrizni józanságát a káosz közepén is, ez pedig a Marlon Brando alakította Calder seriff, aki viszont szintén sokak begyében van; azt tartják ugyanis róla, hogy pozícióját csupán a vidék kiskirályának, Val Rogersnek köszönheti.
A stáblistát olvasva igazán nincs okunk panaszra: a rendezői székben az az Arthur Penn ül, aki a vizsgált darabunk után mindössze egy évvel keletkezett Bonnie és Clyde révén írta be magát a filmtörténetbe. A színészek között pedig a fentieken kívül olyan legendákat találunk, mint Angie Dickinson vagy Robert Duvall, aki mielőtt consigliere lett volna Don Corleone oldalán, már itt megláthatta, milyen is Brandóval együtt dolgozni. Az eredeti regényt, valamint színdarabot pedig Horton Foote jegyzi, akinek neve ugyan filmbarátok számára sem mond semmit, mégis olyan remek alkotások stáblistáján láthatjuk nevét, mint a Ne bántsátok a feketerigót!, Az Úr kegyelméből, az Egerek és emberek, vagy az Út az ismeretlenbe. Mégis, Az üldözők sajnos abba a kategóriába tartozik, amelyen látszik az eltelt majd’ negyven év. A dinamikus kezdet után, melyben megismerkedünk a szereplőkkel, a tempó igencsak leül, sem a feszültséget nem sikerül fenntartani, sem a jellemeket elmélyíteni. Csupán az utolsó fél órában kapcsol vissza teljes sebességre a film, hogy aztán egy hirtelen fordulattal véget is érjen. Ennél is nagyobb gyöngéje a darabnak egyes karakterek nem megfelelő kezelése; Duvall alakja például rengeteg lehetőséget rejt magában, egészen addig, míg hirtelen teljesen meg nem feledkezik róla a rendező. A színészi játék azonban mindenért kárpótol; Brando kicsivel 40 év fölött, de még bőven 100 kiló alatt már megteheti, hogy mélyen ülő szemeivel félrecsapott seriffkalapja alól kinézve kiábrándultan kérdezgethesse elsősorban az üres faltól, másodsorban feleségétől: „Hogy kerültünk mi ide? Mit rontottunk el?” Válasz nincs, csak következmények.


TomTom
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink