odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva Maris


A szállító 2.
The Transporter 2
ODEON ÉRTÉKELÉSE 4
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 6.8

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  The Transporter 2
év:  2005
nemzet:  amerikai (USA)
francia
hossz:  90 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Intercom
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Louis Leterrier
Szereplő
Jason Statham
Amber Valletta
Hunter Clary
Alessandro Gassman
Kate Nauta
Jason Flemyng
Keith David
Matthew Modine
Shannon Briggs
François Berléand
Operatőr
Mitchell Amundsen
Zeneszerző
Replicant
Író (Forgatókönyvíró)
Luc Besson
Robert Mark Kamen
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), lengyel, spanyol, magyar
Feliratozás:
angol (english), lengyel, görög, portugál, magyar, cseh, héber, izlandi, arab
Képarány:
2.35:1
Extra:
kimaradt jelenet(ek)
werkfilm
Statham nem kérdez semmit, nem folyik bele mások ügyeibe, merev, a munkát mérnöki pontossággal teljesítő pilóta. Megkapja a megbízást, felveszi a csomagot és leszállítja a kijelölt helyre. Hibákat mindenki vét, elvégre egy mozgolódó csomag mégiscsak furcsa a csomagtartóban. A rossz lépést retorzió követi, a Szállító azonban nem szereti, ha slusszkulccsal vigyorikat gravíroznak kiglancolt BMW autójának fényezésébe, így az életéért küzdve felszámolja korábbi megbízóját. Kicsit megégeti ugyan magát, de egy bájos ázsiai leányzóért mi is feldúlnánk egy város életét. A rossz hírnév sem kaphat lángra, hisz a ficánkoló megbízó kitört nyakkal alussza álmát. Minden mehet tovább a régi kerékvágásban.
Az okos ember tanul a hibáiból, s látva ezt a kimért, jó kiállású karaktert, nem is feltételeznénk, hogy ugyanabba a hibába esne. Stathem azonban esik, zuhan és csapódik. Sajnos akaratán kívül, hisz végtagjai, gondolatai és ösztönei a karmester, Luc Besson kezében vannak. A film első perceiből gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy kedvenc szállítónk kinek dolgozik épp. Egy befolyásos családfőnek, aki egy szál kicsi, iskolába járó gyermekét kopasz barátunkra és újdonsült autójára bízza. A gyerkőc beszáll, s kezdetét veszi a felnőtt és a szeleburdi gyerkőc közötti generációs gátak kínos átugrálása. Első szabály: kapcsold be az övedet. Második szabály: ne turkáld az orrod, mert látom a visszapillantóban. Statham találós kérdésekkel bombáz, a gyerkőc feje azonban valahol a sárga pokémonok felé járhat, mert érdemi válaszra képtelen. Tehát látjuk, mutatják, hogy ugyanazzal az emberrel van dolgunk. Nem, ez az ember nem beszélhet hülyeséget és bár az autó túlzott lekerekített formája is elég gagyiszámba megy az elegáns BMW 7-es szériához képest, azért próbáljuk elhitetni magunkkal, hogy ezt a bálnát is szeretni fogjuk.
Statham hazaér a gyerkőccel, ahol a befolyásos szenátor szépséges felesége fogadja. Nem telik el két pislantásnyi idő, s máris megy a főszereplő aurájának döngetése. Emberünk nagyon felületesen próbál ellenkezni, pedig az előző részben látottak alapján tudnia kéne, hogy forró parázson araszol előre - no persze az ázsiai bébinek azóta nyoma sincs. Ahelyett, hogy szenvtelen fadarabként kiszólna: "Hölgyem, itt az áru, ide a lóvét!", s felhúzná az ablakot, hagyja magát belevinni a tapadós játékba. Végül levakarja valahogy, ám a gyerkőc orvoshoz szállítmányozása során bekövetkezik a baj.
Feltűnik a színen a negatív pólus. Egy modell alkatú - az életben énekesnő - gyilokasszony, aki nem tudja a nyelvét a szájában tartani és maga a gonosz megtestesülése: a lenyalt hajú, megjelenésében is lecsúszott szerencsejátékost ábrázoló gengszter. B-múvihoz mérhető diktálás, hiteltelen fenyegetőzés, a szülők borzalmas reakciója, a gyerkőc szedálása veszi kezdetét. Statham is bajba kerül, autójára távirányítású bombát erősítenek. Gyorsan eliszkol a helyszínről, majd egy útjába akadó rámpára hajtva, rögtönzött fejkalkulációkat követően egy daru levegőben lógó kampója felé ugrat és leakasztja vele a halálos töltetet.
Innentől indul meg a film a csúszós lejtőn. Vélhetőleg túl sokat fizetett az Audi, hogy a BMW helyébe léphessen, s ezzel a nagy pénzköteggel vétójogot is kaptak. A baj csak az, hogy a product placementnek így minden jelenetben van valami mondandója. Ez a kocsi jól manőverezhető, hajmeresztő mutatványokra is hajlandó, védi az emberéletet, elköthetetlen. Egyfajta túlzott etetési kényszer okán hárombetűs rövidítéseket kapunk a fejünkbe, minden 5 percben.
A legnagyobb gond mégis a forgatókönyvvel van. Az első részben felépített karaktereket hagyják veszni, megölik őket minden létező módon. Véreznek is rendesen. Az eredeti Szállító két lábbal állt a földön. Statham hihető, hús-vér karaktert alakított, aki a BMW-jébe huppanva teljesedett ki igazán. A manőverek, a C-elemek, a száguldás, minden egy kicsit életszagú volt, mivel nem feszegették a fizika és a józan ész határait. Az Audit sérthetetlen imidzse ellenére összetörik, majd a roncstelepre száműzik hihetetlen és bárgyú jelenetek sorával. Stathamből pedig rossz szuperhőst faragtak, aki hirtelenjében harcművész pápává avanzsált, Jackie Chan módjára kombinál és jobbjában plüssmackóval, baljában tömlővel teker, csűr és csavar. Nem áll jól neki, még ha merev arccal teszi is, pedig az isteni Corey Yuen felelt a táncért, de ő sem tehet semmit, ha az akciójelenetekben több a vágás, mint a pástétom, így a köztes részeket sosem, csak a felvezető és befejező képsorokat látni. Statham robusztus megjelenése különben is erőteljes, lényegretörő ütéseket és rúgásokat feltételez, nem ruganyos és fineszes mozdulatkombókat.
A filmes világban százkarú polipként létező Luc Bessonról ezután a film után azt fogják mondani, hogy vagy elitta vagy szétkokózta az agyát. Vérző dialógusok, szemétdombra vetett, vergődő karakterek és minden igényességet nélkülöző történet száradt a forgatókönyv lapjaira.

Flaticius
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink