odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MarisA kis Buddha
Little Buddha
ODEON ÉRTÉKELÉSE 7
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 9.3

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Little Buddha
év:  1993
nemzet:  angol
olasz
hossz:  134 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  dvd: FFilm
vhs: Mokép
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Bernardo Bertolucci
Szereplő
Keanu Reeves
Ruocheng Ying
Chris Isaak
Bridget Fonda
Alex Wiesendanger
Raju Lal
Sogyal Rinpoche
Ven. Geshe Tsultim Gyelsen
Jo Champa
Thubtem Jampa
Operatőr
Vittorio Storaro
Zeneszerző
Ryuichi Sakamoto
Író (Forgatókönyvíró)
Bernardo Bertolucci
Mark Peploe
Rudy Wurlitzer
Hang:
5.1
Szinkron:
angol (english), magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
filmográfiák
interjúk
Bernardo Bertolucci filmjében egyszerre ismerhetjük meg Sziddhárta királyfi, a későbbi Buddha legendás történetét, és nyerhetünk bepillantást a tibeti buddhizmus izgalmas világába.
A két párhuzamosan futó cselekményszál egyike egy Seattle-ben élő kisfiút és családját helyezi a középpontba, akit az egyik nagy tibeti láma reinkarnációjának vél a Butánból érkezett tekintélyes tibeti buddhista szerzetes és tanító, Kenpo Tensin. A kis Jesse, a nekiajándékozott könyvből lassan megismerkedik Sziddhárta királyfi legendájával, amit apja, a Chris Isaak alakította építész igen szkeptikusan szemlél. Anyja (Bridget Fonda) lelkesen meséli az izgalmas történetet az érdeklődő kisfiúnak, amelyet a
néző - a család történetével párhuzamosan - a képekből is megismer. A későbbi Felébredettet, Buddhát nem más, mint Keanu Reeves alakítja a csodálatos látvány fényében (akinek ezek után talán már ismerős lehetett a "kiválasztott" szerepe a Mátrixban). Kenpo próbálja eloszlatni az apa aggályait és rávenni őt arra, hogy hozza Jesse-t Butánba, ahol az időközben háromra gyarapodott jelöltek közül kiválaszthatják Dzsordzse láma valódi reinkarnációját. Az apa, üzleti társának és barátjának hirtelen halála után, nyitottabbá válik a buddhista tanokra, és fiával ketten a távoli kolostorba utaznak, ahol kiderül az igazság… Sziddhárta királyfi "eközben" elhagyta apja palotáját, hogy a fényűzés után megismerje a szenvedést is. Vándorlásai során csodák övezték útját, aszkéta lett, majd felismerte, nem a túlzott önsanyargatás vezet a megvilágosodáshoz, hanem az arany középút. Teljes felébredése egy fa alatt érte, egy olyan fa alatt, ahol a három kis lámajelölt, egyikük lány, kedvesen játszik. Múlt, jelen és jövő találkozik ott: az e világba visszatért kilenc éves láma felidézi a legnagyobb célt elérő Buddha öt érzéken aratott győzelmét, és amint saját énjét kívülről szemlélte, hogy attól is megszabaduljon.
A "szemlélődés" az egyik kulcsszó a buddhizmusban, és ezt a filmet nagyon könnyű szemlélni. Az operatőr, Vittorio Storaro gyönyörűen választja szét a két cselekményszál képeit, hogy amikor azok találkoznak, a hideg és rideg, mai nyugati világ képeinek szereplőit belehelyezze a meleg, színes és díszített mesevilág jelenébe a butáni jelenetek alatt.
Ez a film egyszerre vezet be a buddhista tanokba és próbálja feloldani a nyugati és keleti kultúrák, valamint a múlt és jelen közötti szakadékokat. Szépen, nyugodtan, szemlélődve - mint egy buddhista szerzetes.

Dankó Pityu
» Olvasói szinopszis «
Bertolucci Az utolsó császár című filmje után ismét távol-keleti témához nyúl. A két szálon futó történet a buddhizmussal foglalkozik. A napjainkban játszódó eseménysorban Norbu láma egy amerikai kisfiúban felismerni véli mestere reinkarnációját, s hogy megbizonyosodjon erről, Nepálba hívja. Jesse (Alex Wiesendanger) szülei nem túl nagy lelkesedéssel fogadják a hírt. A tőlük idegen kultúra képviselői előtt értetlenül állnak. A lámának mégis sikerül meggyőzni őket.
A rendező számára ez a keret voltaképp csak ürügy arra, hogy Buddha életét és tanításait gyönyörű vízióban jelenítse meg. Sziddharta herceg történetén keresztül - akit a filmen Keanu Reeves alakít - ismerkedik meg a gyermek a buddhista filozófiával.
Nem tudományos hitelességű életrajzi filmről van itt szó, inkább a nyugati ember kelet iránti romantikus rajongásából született alkotásról. Talán néhányan rácsodálkoznak a gyönyörűen filmezett történetre, s felismerik, hogy gyorsan elmúló életüket olyan gyarló földi célokról, mint a pénz és a hatalom, érdemes a keletiek által magasztalt értékek felé fordítani.

Süti
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink