odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG nyitva MihályVolver
Volver
ODEON ÉRTÉKELÉSE 8
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.5

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Volver
év:  2006
nemzet:  spanyol
hossz:  120 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Budapest Film
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  vígjáték
dráma
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Pedro Almodóvar
Szereplő
Penélope Cruz
Carmen Maura
Lola Duenas
Blanca Portillo
Yohana Cobo
Chus Lampreave
Antonio de la Torre
Carlos Blanco
María Isabel Díaz
Operatőr
José Luis Alcaine
Zeneszerző
Alberto Iglesias
Író (Forgatókönyvíró)
Pedro Almodóvar
Hang:
5.1
Szinkron:
spanyol, magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.78:1
Extra:
nincs
Almodovar nem szeret beszélni filmjei történetéről - szerinte az csak egy szelete magának a filmnek, és a történet elmesélésével nem lehet visszaadni a hangvételt, a színészi játékról és a rendezésről már nem is szólva. Tegyünk hát kivételt, és hagyjuk mi is a sztorit: nem csupán a direktor kérése miatt, hanem mert Almodóvar olyan nimbusszal ír, hogy nézői érdeklődését legkevésbé a szüzsé miatt kellene felkelteni. A Volver-ről bőven elég annyit tudni elöljáróban, hogy hősei nők (méghozzá a szó klasszikus és legnemesebb értelmében), egy család tagjai, és ahol felbukkan majd gyilkosság, halál és feltámadás is.
A Volver jelentése Visszatérés (már abból is látszik, mennyire lehet a rajongótáborra számítani, hogy meghagyták az eredeti, spanyol címet – ahogy egyébként a világ összes többi részén is). Visszatér itt halott a túlvilágról, ám egyértelmű, hogy a cím nem csupán erről szól, hanem magáról Almodóvar-ról is. Gyermekkora helyszínein játszódik a film, és az a két színésznő a főszereplő, akiket nem csak hogy ő fedezett fel, hanem hosszú időre szinte össze is nőtt mindegyikükkel: Carmen Maura már a legelső, 1980-as Pepi, Luci…-ban is szerepelt, ám utoljára az 1988-as Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén-ben tűnt fel, Cruz-zal pedig az Eleven hús és a Mindent anyámról kapcsán dolgozott együtt. És mintha formailag is visszatérés lenne: a kissé fanyalogva fogadott Rossz nevelés csavart dramaturgiája, krimiszerű-története után, melyben valóság és fikció helyenként egybemosódott, most egyszerűbb vezetésű, ám több szálon futó meséléssel örvendeztet meg minket a rendező.
Szerencsés fúzió ígérete lebegett a levegőben: milyen is az, amikor a komoly, teljesen kiérlelődött és letisztult gondolkodású Almodóvar visszatér a szertelen és szemtelen, polgárpukkasztó Pedro világához? Mindenképp érdekes és jó, csak sajnos nem eléggé. A humor már nem a régi, nem mer úgy beinteni mindenkinek (sőt, senkinek sem), ahogy tette azt jó negyedszázada, ahogy a drámaiság is néha már át-átlendül a giccshatárba. Bár a távolbanéző, könnyező nők látványa nem oly zavaró, mintha férfiak tennék ugyanezt (amire volt példa akár a Beszélj hozzá!-ban, akár a Rossz nevelés-ben), ezeket a jeleneteket egyre hosszabban tartja ki a direktor, s egyre intenzívebb az érzelmi megrázkódtatás megjelenítése. Mindezek ellenére egy szép és kiérlelt film a Volver, nincs benne nyoma az utánérzésnek, vagy a kínos, erőltetetett nosztalgiának – ám sajnos Almodóvar egyre bizonyíthatóbban öregszik.

TomTom
Olvasói hozzászólások (1 db)

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink