odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-Indiana Jones és a kristálykoponya királysága
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
ODEON ÉRTÉKELÉSE 6
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 4.1

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
év:  2008
nemzet:  amerikai (USA)
hossz:  140 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  UIP
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  akció
kaland
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Steven Spielberg
Szereplő
Harrison Ford
Shia LaBeouf
Cate Blanchett
Karen Allen
John Hurt
Ray Winstone
Jim Broadbent
Andrew Divoff
Igor Jijikine
Operatőr
Janusz Kaminski
Zeneszerző
John Williams
Író (Forgatókönyvíró)
David Koepp
Író ()
George Lucas
Jeff Nathanson
Philip Kaufman
Hang:
5.1
SR
Szinkron:
angol (english), lengyel, magyar, cseh
Feliratozás:
angol (english), lengyel, görög, portugál, magyar, cseh, héber, izlandi, bolgár, horvát, szlovén, arab, román, szlovák, szerb
Képarány:
2.40:1
Extra:
előzetes(ek)
képgaléria
kisfilm(ek)
werkfilm
2008-at írunk. Valamirevaló kalandfilmet nagyon rég láttunk, ezért is vártuk azt, hogy a már-már paródiába fúló tárgyalások, egyeztetések a végéhez érjenek. Igen, rajongók vagyunk, mióta láttuk a neten az első felkúszott előzeteseket, tűkön ültünk, hallani akartuk a legendás ostor csattogását egy teltházas teremben. Nagy szülés volt, a Császár (Lucas) metszett egy nagyot, pl. Frank Darabont forgatókönyvét. Spielbergnek úgy tűnt, nem éri meg előásni a kalapot meg a korbácsot, pedig ő biztos tudja, hogy lehet aranyat lelni az ásónyom alatt. Le is nyomta a rögzítőt, ha bejelentkezett Ford. A projekt feltehetőleg a Die Hard és a Rocky újrájának sikere után kapott erőre (Steven, nézd csak a számadatokat!), ha így bejönnek a nyugdíjas világmegmentők, miért ne fényesíthetnénk mi is ki a szerszámot és rohannánk ásni?
Ástak. Verejtékezett a homlokuk. Két kapavágás közt átkiabáltak egymásnak. „Lehetnek köztük ewokok?” „Nem!” „Miért, az is majdnem UFO!” Így is történhetett, miközben latolgatták a forgatókönyv részleteit. Ugye, Indy megöregedett, tehát a történetet muszáj volt az ő mostani korára, tehát az 50-es végére helyezni. Ott pedig dúlt a földönkívüli-paranoia és a hidegháború, sőt a vad McCarthyzmus is, bár az már erősen a vége felé közeledett. A legideálisabb gyurma, már csak ki kell belőle hozni valamit. Már csak az a kérdés, Lucas vagy Spielberg lesz hangosabb a székben? Hiszen a Star Wars atyja szerint már színészekre sincs szükség, és elég egy zöld vászon a filmkészítéshez, Steven azért még visszaréved azokba az időkbe, amikor minden évre jutott egy blockbustere. Ahhoz pedig nem kellett más mint színtiszta profizmus. Itt ez csak nyomokban fedezhető fel.
A főbb elemek lelövése nélkül csak annyit mondok, hogy Indy és barátai egy titokzatos kristálykoponya körül bonyolítják a cselekményt, amelynek varázsereje el nem képzelt hatalommal ruházza fel azt, aki visszaviszi a helyére. Nem csoda, hogy a Szovjetunió is élénken érdeklődik, az elvtársakat egy földönkívülire hasonlító ügynöknő, Irina Spalko (Cate Blanchett) vezeti. A maja birodalomban tetőző történet végére kiderül, ki lesz a befutó és a hatalom birtokosa. Az egész hátteréül pedig ott szolgál a rock and roll korszak és a gyanakvó, naív Amerika.
Adva van minden egy kiváló kalandfilmhez, akció és látvány van dögivel, és a szívünknek oly kedves szereplők is visszaköszönnek. Bárki bármit mond, a 66 éves Harrison Ford kitűnő formában van és a titokzatos gyerkőcöt alakító Shia LaBeouf is parádézik a rászabott jampi szerepben. A gond egyedül a forgatókönyv, ami nem is létezik. Bármennyire is szeretné az ember, hogy magával ragadják a történtek (sok jelenetben ez meg is történik), a sok otromba hiba, következetlenség visszavesz a lelkesedésből. Ezekre most a leendő nézők kedvéért pontosan nem is térnék ki. Ha van olyan szerencsém, hogy fiatal gyerkőccel lessem a sztorit, nem nagyon tudnám neki elmagyarázni, hogy mi miért és hogyan folyik a vásznon. Harrison Ford gyorsan fejt, odaigyekeznek és már túl is vannak egy jeleneten. Fájdalmas, hogy John Hurt és Ray Winstone firurája is csak kötelező színpadi kellék, szövegkönyv nélkül, ahogy Karen Allen-é is. Szerepük kidolgozásra várt volna, sőt rengeteg cikiséget is nekik köszönhetünk. Folyamatos hiányérzet között élvezzük a kalandokat, egy-egy részből sokkal többet is kihozhattak volna. Beakadt a lemez, Spielberg elaludt, Lucas pedig addig gyorsan kiélhette a CGI iránt érzett olthatatlan szenvedélyét. Jó, én tudom, hogy nem illik hálátlannak lenni, sajnos megöregedtünk. Nem hiszem, hogy valaha is tudnánk így lelkesedni valamiért, mint a klasszikus trilógia. Csak az zavart, hogy egy ilyen márkanév mögé bújva vettek minket palira. A Kristálykoponya két nagy istenség ajándéka, amivel a primitív földlakók egyelőre nem tudják, mihez is kezdjenek.

Sinatora
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink