odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


Ördöggerinc
El Espinazo del Diablo
ODEON ÉRTÉKELÉSE -
LÁTOGATÓK ÉRTÉKELÉSE 8.2

Küldd el emailben!
 
Javítsd az adatbázist!
Írj Te is ajánlót!
Pontozd a filmet!
 
eredeti cím:  El Espinazo del Diablo
év:  2001
nemzet:  mexikói
spanyol
hossz:  104 perc
kép:  színes
kiadó/forgalmazó:  Cinetel
dialógus:  szinkronizált
műfaj:  horror
thriller
STÁBLISTA DVD-INFO
Rendező
Guillermo del Toro
Szereplő
Eduardo Noriega
Marisa Paredes
Federico Luppi
Fernando Tielve
Íńigo Garcés
Irene Visedo
José Manuel Lorenzo
Francisco Maestre
Operatőr
Guillermo Navarro
Zeneszerző
Javier Navarrete
Író (Forgatókönyvíró)
Guillermo del Toro
Antonio Trashorras
David Muńoz
Hang:
5.1
Szinkron:
spanyol, magyar
Feliratozás:
magyar
Képarány:
1.85:1
Extra:
előzetes(ek)
kimaradt jelenet(ek)
storyboard
werkfilm
1939, Spanyolország: a véres polgárháború végén Franco tábornok fasiszta csapatai felszámolják a maradék köztársasági erőket. A tízéves Carlost (Fernando Tielve), egy meggyilkolt republikánus harcos fiát apja bajtársai egy isten háta mögötti árvaházba viszik. Az igazgatónő, Carmen (Marisa Paredes) és a tanár, Casares professzor (Federico Luppi) a köztársasági erőkkel szimpatizáltak, ezért befogadják a kisfiút. Nehezen tudja megszokni új környezetét, főleg Jacintót (Eduardo Noriega), a durva gondnokot. Ráadásul éjjelente egy régi lakó, Santi (Junio Valverde) szelleme kísérti Carlost.
Az udvaron egy óriási fel nem robbant bomba emlékeztet a halál közelségére. Franco katonái nincsenek már messze, a szellem vészt jósló hangja pedig egyre erősebb...
Guillermo Del Toro (Pokolfajzat, A faun labirintusa) remek filmje kiválóan elegyíti a háborús filmek drámaiságát a vérfagyasztó horror elemekkel, 104 perc minőségi borzongást garantálva ezzel.


» Olvasói szinopszis «
2010. december 12. 13:51 - Nagypál Szabolcs

A történetet Carlos Giménez (1941–) képregényei ihlették, amelyek szintén különböző spanyol árvaházakban játszódnak. Giménez ihlette a főhős képregényét ellopó idősebb fiú alakját is; ráadásul részt vett a film látványtervezésében. A Legyek ura is hatott rá, ahol a fiúk magukra hagyatva kell, hogy védekezzenek. Ráadásul a film a spanyol polgárháború allegóriája. Mindennek megfelelően remek műfajkeveredés figyelhető meg a műben: háborús film, horror, a Hitchcock-i hagyományokat tiszteletben tartó gótikus kísértetmese, fantasy, thriller. A mágikus realizmus szabályainak megfelelően visszatérő körökben képzelhetjük el az életet. A japán horrorfilmek fehérarcú lelkei ihlették a suttogó kísértetet, amely azt ismételgeti: „Sokan meg fogtok halni.” És tényleg. Pontosan e kísértetfilmek szerethetők, ahol világos, hogy a kísértet tulajdonképpen teljesen fölösleges, nem kell hinnünk benne, nélküle is tökéletesen működik a történet. (Talán egyetlen kivétel itt egy kinyíló ajtó.) Az élők úgyis mindig veszélyesebbek, mint a halottak; és a szellem talán nem is föltétlenül az, akiről gondolnánk: „Mi is egy szellem? Egy tragikus esemény, amely arra van kárhoztatva, hogy újra és újra megismétlődjék? Egy érzelem, amely fönnmarad az időben, mint egy elmosódott fénykép? Mint egy borostyánban raboskodó bogár?” Az ördöggerinc, magyarul nyitott gerinc azokat sújtja, akiknek sosem kellett volna megszületnie: az árvákat, a lelencgyerekeket. A pokol tornácának vize az alkohol, amelyben áznak. Párhuzamban állnak a kútban ázó szellemmel: mindketten gyógyítanak. Csodás metafora az udvar közepén ketyegő, föl nem robbant bomba. Pedro Álmodóvár lett a film producere, miután látta a rendező Kronosz című első filmjét. A Pokolfajzatban is föltűnik majd egy pillanatra az ördöggerinces magzat; éppen úgy, mint a főszereplő két kisfiú, öt évvel idősebben. Ez a rendező kedvenc filmje a sajátjai közül, hiszen az ötlettől a befejezésig tizenhat év telt el. A faun labirintusa testvérfilmjének írható le, ahol e film a fivér, a másik a nővér.
2011. április 5. 00:08 - Nagypál Szabolcs

Puzsér Róbert és Nagypál Szabolcs a filmről beszélgetnek: http://www.archive.org/details/2010-12-11_-_ahm
Olvasói hozzászólások

Impresszum  |  Kapcsolat  |  Médiaajánlat


RÉSZLETES KERESÉS
cím: eredeti cím:
év:  - 
moziban:
kritika szerzője:
értékelés: -
téka szűrés:
média szűrés:
dialógus nyelve:
nemzet:
DVD
hang:
DVD felirat:
rendező:
szereplők:író:
műfaj: és és
Rendezési szempont:
Eredmények/
oldal:
 
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM


Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram

Partnereink