odeon.hu    odeonlloyd.com    puskinteka.blogspot.com
FŐOLDALHÍREKMEGJELENÉSKATALÓGUSBOLTFÓRUM
Eseménynapló Megkérdeztük TV ajánló Trailer MOZITUDOR Lapozó Box-office Link Képregény
UNDERG 14h-


HÍREK
Cannes - A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát
Cannes - A magyar versenyfilm nyerte a kritikusok különdíját
A Nem vagyok boszorkány nyerte a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált
Zenei és magyar vonatkozású filmek a 25. Titanicon
A Tűzgyűrű: Lázadás ledöntötte a Fekete Párducot az észak-amerikai kasszasikerlista éléről
JÁTSZ/MAN
Catwoman
A HONLAP IZÉJE
A honlap romkom-mestere
MEGKÉRDEZTÜK
\"Elég valószínűtlennek tűnt, hogy Hollywood megvenné valamelyik történetemet!\"
MOLY
Kizökkent idő
Bevezető  
Kedves film iránt érdeklődő látógatónk, felhasználónk, olvasónk a végeken! Jelen rovatunkat tájékoztató-információs rovatnak szánjuk, abban a meggyőződésben, hogy "aki olvas, többet lát". Szeretnénk tájékoztatni mindnyájukat a filmről megjelent friss olvasnivalókkal: könyvek, hazai és külföldi folyóiratok, újságok, filmes szájtok írásainak megjelenéséről. Szeretnénk, ha velünk tartana, nemcsak úgy mint tájékozódni akaró filmrajongó, hanem úgy is mint e rovat önkéntes levelezője, aki megosztaná ismereteit más filmrajongókkal s ezért szívesen felhívná mások figyelmét is olyan, a filmről szóló (a film világához tartozó) írásokra, amelyek véleménye szerint érdekesek. Éppen ezért szívesen vennénk gondolatait-véleményét e rovatban ismertetett írásokról, illetve javaslatait (pontos helymegjelöléssel) a filmkritikáktól a vaskos kötetekig terjedő hazai és külföldi filmszakirodalomból. Mondja el véleményét, írjon, javasoljon!
Lapozó  
Joan D. Vinge: Cowboyok és űrlények
2012. május 27. | 22:05

Augusztus 25-én kerül a magyar mozikba a Cowboyok és űrlények című film, és ugyanekkor jelenik meg a film alapján készült, azonos című regény az Athenaeum Kiadó gondozásában. Az alábbiakban részlet következik a könyvből:

(7)

"Dolarhyde megkockáztatott egy lépést Jake felé a csuklóján lévő fegyverre mutatva. A fejével az utcán lévő éktelen nagy monstrum felé biccentett.
   – Lelőtte… azzal a vassal. Honnan szerezte? Ugyanolyan fényeket lőtt ki vele, mint azok.– Jake-et a zavaros tekintettel botorkáló Sorenson doki mentette meg a válaszadástól. Az arca arról árulkodott, hogy Doki még rosszabbul áll, ami a történtek megértését illeti, mint ő. Eszébe jutott, hogy látta Doki feleségét sikoltva az égbe repülni.
   – Mi az ördög volt ez? – kérdezte Doki. A hangja remegett.
   – Elvitték… Mariát… elvitték a feleségemet.
   Emmett lépett Doki mellé vörös szemmel, a könnyek még mindig patakzottak az arcán.
   – Elvitték a nagyapámat.
   Egy hirtelen, hangos szisszenés hangzott a lezuhant égi démon felől, és erre mindannyian hirtelen elhallgattak. Jake hátrapördült, hogy megnézze. A lezuhant démon világító szeme teljesen elsötétült; holtabbnak látszott, mint korábban. Csakhogy attól még démon maradt…
   Váratlanul a csuklófegyver elkezdett kikapcsolni. Jake és Dolarhyde együtt figyelte, mint csukódik vissza önmagába, elemről elemre. Jake reflexszerűen nyitotta ki a kezét, amikor a tenyerét keresztező fémpánt visszahúzódott. A vékony csövecskék gyűrűje, ami a fénycsóvákat tüzelte, most újra eltűnt a díszes karperec mintázott felületében. Másodpercek alatt ismét a legátkozottabb béklyó volt, amit valaha látott.
   Lassan felemelte a fejét, míg tekintete találkozott Dolarhyde-éval. Látta, hogy bármit is érez e percben a másik – gyűlöletet, veszteséget, megrázódtatást, vagy ijedtséggel vegyes ámulatot – de egészséges adag félelem is volt a tekintetében, amikor Jake-re nézett. Jake kicsit feljebb emelte a fejét, a szeme hideg volt.
   Azonban Dolarhyde szemében a tisztelet is megcsillant – annak elismerése, hogy Jake-nek volt mersze szembeszállni a démonnal. És mögötte a sötétebb tudatosság, hogy akár a fegyver tartozik Jake-hez, akár Jake a fegyverhez, azt akarja, hogy mindketten az ő oldalán legyenek…
   Dolarhyde a démon felé nézett, aztán vissza Jake-re; a pisztolya még mindig a kezében. Jake biccentett, és előhúzta a saját revolverét. Lassan, vigyázva óvakodtak a dolog felé. Miközben lépkedtek, önkéntelenül megfigyelte, hogy miként mozog a másik férfi; megállapította, hogy Woodrow Dolarhyde sokkal több, mint pusztán egy megátalkodott gazember, akinek annyi a pénze, hogy már azt sem tudja, mit csináljon vele.
   Dolarhyde nem volt gyáva, ezt meg kellett hagyni. Igazából az olyan ember magabiztosságával mozgott, aki egész életében mindenféle fegyvert használt mindenféle emberek meggyilkolására. Valószínűleg ő éppen olyan veszélyes, mint amilyennek Jake látszott Dolarhyde vagy a seriff szemében. Csakhogy Jake azt biztosan érezte, hogy a köztük lévő hallgatólagos fegyverszünetet a marhabáró tartani fogja – legalábbis addig, ameddig a hasznára van. Aztán amikor már nem lesz, addigra, gondolta Jake, ő már hetedét határon túl lesz a bosszúja elől…
   Közel lépdeltek ahhoz a helyhez, ahol a démon hevert, orra félig az utcába temetve, mellette por és kőtörmelék halmozódott fel. Még közelről nézve sem emlékeztette Jake-et semmilyen olyan lényre, amit élete során látott, kivéve talán a rovarokat, egy darázs teste, egy szitakötő szárnya, egy szitakötő akkora szárnyfesztávval, mint egy tehervagon, és minden oldalon öt szárnnyal. Dolarhyde újra a Jake csuklóján lévő fegyverre pillantott; csakúgy, ahogyan ő is. Még mindig csak egy csuklópánt volt, semmi más.
   És a démon egész biztosan halottnak látszott; igazából úgy festett, mintha a feje majdhogynem leszakadt volna, amikor az elülső végéhez értek. A túlságosan is sok tűz lobogó fényénél tisztán beláttak a különös belsejébe.
   Csakhogy nem volt túl sok néznivaló benne, legalábbis nem olyasmi, amit egy ember felismerhetne. Semmi vér, semmi szakadás, vagy emberi holttestek, csak egy üres lyuk. A Jake csuklóján levő fegyver nem moccant, mintha az a valami, aminek a meggyilkolására készült, már nem lenne ott.
   – Lát bent valakit? – kiáltott Doki. A csődület többi része maradt ott, ahol eddig is volt. – Bent… bent van a feleségem?
   Egyikük sem válaszolt, még mindig a démon rejtélyes kérgét bámulták, megigézve a látványától… mint egy kabóca burka, vagy egy elhagyott hernyógubó.
   – Hahó! – kiabálta Doki.
   – Nem, nincs itt! – válaszolt ingerülten Dolarhyde. Ahogyan a fia sem. Jake-re nézve kérdezte: – Halott?
   Az megrúgta a csizmájával, nem túl erősen. A felszíne különösen kondult meg.
   – Fémből van – mormolta meglepetten. Egy repülő gépezet? Egy pokoli gyilkoló masina. Újra a csuklóján lévő fegyverre pillantott, és a pisztolyát visszatette a tokjába. Elfordult, és indult vissza a többiekhez. Az Ezredes sötét arccal a nyomában.
   Amikor újra csatlakoztak a városiak, és a farmerek gyülekezetéhez, Emmett azt kérdezte:
   – Démonok? – mintha csak olvasna Jake gondolataiban. Csakhogy Meacham prédikátort kérdezte, nem őt.
   A prédikátor láthatóan nem volt hozzászokva, hogy démonok jöjjenek látogatóba. Kétszer-háromszor is nekiveselkedett, mire ki tudta bökni:
   – Nem tudom, hogy mi ez… De az biztos, hogy ráillik a leírás.
   Ez újabb hosszú csendet váltott ki. Végül Doki fordult felbőszülten a prédikátorhoz.
   – Hát ez meg mi az ördögöt jelent? Jézusom, prédikátor, mi az ördögöt jelent az, hogy „démon”? Bibliai halandzsa? A Szentírásról beszél? A pokol tüze, meg ilyenek? – Hangjából harag, neheztelés, és szomorúság áradt.
   – Csillapodjon, Doki… – mondta Meacham, valahogyan megőrizve hangja nyugalmát. – Megijeszti a fiút.
   – Csillapodjak? – kérdezte a kocsmatulajdonos félig kiabálva. – Azt mondja, hogy egy sereg démon jött ide, és elvitték a feleségemet – a mieinket – és azt akarja, hogy csillapodjak?
   Jake felkapta a tekintetét, amikor Doki háta mögött valami árny tűnt tova a háztető felett, túlságosan is gyorsan ahhoz, hogy tisztán lássa. A démonfegyver felviláglott a csuklóján, és a körülötte állók mindannyian megfordultak: az arcuk megfeszült, amikor felemelte a karját. Azonban a fegyver nem alakult át, noha Jake hallotta a nehéz léptek puffanását, ahogy a démon tetőről tetőre szökellt. Újra eltűnt, mielőtt Jake tekintete elég messzire követhette volna, hogy legalább alaposan szemügyre vegye.
   – Mi az? Hova ment? Ott van! Nem, ott! – Az emberek újra pánikba estek, néhányan közülük puskát ragadtak, és oda lövöldöztek, ahol azt hitték, hogy van, vagy lehet, mások pedig mindenhol szörnyeket látva mutogattak és kiáltoztak.
   Kitört egy ablak, és fa hasadt, amikor a démon az egyik épület oldalán tört keresztül. Mindannyian hallottak egy nőt sikoltani, aztán egy puskát kétszer elsülni. Jake látta a torkolattüzet egy ablakon keresztül. Akkor egy férfi üvöltött, mintha valami elragadta volna a puskáját, és azzal együtt a karját is. Az ez után következő hangok túlságosan is rettenetesek voltak ahhoz, hogy emberiek legyenek, olyan hangok, amelyeket csakis egy démon adhatott ki. Valakinek a zsigerei az ablaküvegre csapódtak."További ajánlatunk
David Mitchell: Felhőatlasz (Cartaphilus Kiadó)
2012. december 6. | 21:12

Az angol író regénye izgalmas mű, telitalálat a könyv szerkezete, és a kalandok szövése megunhatatlan. Az olvasó mintha Peer Gynt hagymáját fogná a kezébe: ahogy hántjuk le a rétegeket, úgy...
Cormac McCarthy: Átkelés
2012. november 24. | 15:11

November közepén jelent meg a Magvető Kiadó Cormac McCarthy-sorozatában az Átkelés című kötet, a Vad lovakkal megkezdett Határvidék-trilógia második darabja. A regény a nagysikerű Vad...
Matt Bondurant: Fékezhetetlen - A világ legszittyósabb megyéje
2012. szeptember 14. | 13:09

Szeptember 13-tól játsszák a magyar mozik Az ajánlat és Az út rendezője, John Hillcoat filmjét, a Fékezhetetlent. A megtörtént eseményeken alapuló mű az 1920-as években játszódik, és három fivér...
Patti Smith: Kölykök
2012. augusztus 29. | 02:08

Augusztus elején jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában Patti Smith Kölykök című könyve; a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző fiatalkorának és egy...
Quentin Tarantino: Ponyvaregény (Cartaphilus Kiadó)
2012. május 27. | 22:05

Sokan hiszik (tévesen), hogy egy filmet a főcímtől a stáblistáig egy nekifutásra kell végignézni. Sőt, az emberek többsége nem is hajlandó megszakítani, vagy mondjuk a közepén kezdeni egy film...
  archívum
A titokzatos szerető


Pompeji


A plebejus herceg


Műkincsvadászok


Maisie tudja
SZAVAZÁS
A legjobb film Oscarjára jelölt, és a magyar mozikban bemutatott hét film közül melyiknek adtad volna a díjat?
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
A mindenség elmélete
Sráckor
Whiplash
ARCHÍVUM

Kiemelt támogatónk a Nemzeti Kulturális Alapprogram